Autor Wątek: Nieszczelne nawiewy  (Przeczytany 2346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin8007

• Toyot Leżący
  • *
Nieszczelne nawiewy
« dnia: 26 Września 2017, 12:54:23 »
Witam,
Nie znalazłem odpowiedzi w żadnym wątku, nikt też nie odpowiedział mi w wątku Szybkie pytanie - szybka odpowiedź, więc spróbuję w nowym temacie.
Mianowicie chciałem zapytać czy to normalne, że jak się pozamyka okrągłe nawiewy na bokach deski rozdzielczej to mimo wszystko one przepuszczają lekko powietrze. W moim Aurisie 2016 r. tak się dzieje i boję się co będzie zimą kiedy po rozpoczęciu jazdy będzie wiało zimnym powietrzem i nie będę mógł zamknąć nawiewów. Oczywiście pisząc zamknąć mam na myśli faktyczne zamknięcie dopływu powietrza z tych nawiewów, bo fizycznie niby są całkowicie zamknięte.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Nieszczelne nawiewy
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Września 2017, 16:59:57 »
Nie wiem jak to rozwiązali księgowi w dzisiejszych autach, ale kiedyś były to przysłony, które na krawędziach były uszczelnione gąbeczką. Po jakim czasie ta gąbeczka wykruszała się ze starości i mimo zamkniętego nawiewu powietrze hulało. Trzeba rozebrać kratki i wymienić gąbeczki, najlepiej podebrać mikrogumę o odpowiedniej grubości.

Offline marcin8007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Września 2017, 17:33:49 »
No tak. Tyle, że chciałbym wiedzieć jak jest u innych. Czy ten problem dotyczy wyłącznie mnie. Bo jeśli to standard to się w ASO wypną i powiedzą że ten typ tak ma. Poza tym starość tutaj raczej nie wchodzi w grę :)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Września 2017, 18:28:35 »
boję się co będzie zimą kiedy po rozpoczęciu jazdy będzie wiało zimnym powietrzem
Nie bój się.
Nie zamarzniesz tak od razu ;).

Tyle, że chciałbym wiedzieć jak jest u innych.
Dam ci znać zimą;)
Czy ten problem dotyczy wyłącznie mnie.
Ludzie to potrafią stwarzać sobie problemy :).
Jak się boisz to zaklej na zimę kratki taśmą klejącą.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Września 2017, 19:14:31 »
Nie ma idealnie szczelnych nawiewów. Coś zawsze ucieka ;) Nie ta klasa auta chyba :)

Offline marcin8007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Września 2017, 21:40:21 »
Tu nie chodzi o stwarzanie problemów. Bo jeśli to jest standard to ok, przyjmę to do wiadomości. Ale jeżeli u innych to nie występuje to pojadę do ASO i sprawdzę.
Ja rozumiem, że może pomimo zamkniętego nawiewu trochę powietrze się przedostawać. Tyle że u mnie mimo że się nawiew zamknie to wieje prawie jakby był otwarty :)
Pojadę po prostu jutro do ASO, wsiądę do jakiegoś Aurisa i sprawdzę.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Września 2017, 22:29:33 »
... Tyle że u mnie mimo że się nawiew zamknie to wieje prawie jakby był otwarty :)
Rozwiązanie 1: ustaw regulację pozostałych nawiewów na max, wtedy ciśnienie powietrza spadnie i z zamkniętego będzie wiało mniej
Rozwiązanie 2: wyłącz wentylator nawiewu.
Spalanie - Motostat.pl

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2017, 23:43:09 »
3. Ustaw nawiew na szybę

Offline marcin8007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Września 2017, 07:33:29 »
Super porady. Kto by się spodziewał że można znaleźć takie łatwe rozwiązanie problemu. Tyle że ja nie pytam o rady jak spowodować żeby przestało wiać  :wallbash: Chciałem się dowiedzieć czy jest to standardem we wszystkich Aurisach II po FL. Jak wyżej, pozostaje wizyta w ASO.

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Września 2017, 08:46:21 »
@marcin8007 Daj mi czas do wieczora. Jak będę wracał z pracy to sprawdzę jak to u mnie wygląda i dam znać :)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Września 2017, 12:13:57 »
Super porady. Kto by się spodziewał że można znaleźć takie łatwe rozwiązanie problemu. Tyle że ja nie pytam o rady jak spowodować żeby przestało wiać  :wallbash: Chciałem się dowiedzieć czy jest to standardem we wszystkich Aurisach II po FL. Jak wyżej, pozostaje wizyta w ASO.
W moim Aurisie jest tak że jak uruchomię silnik i mam włączoną klimę (strefowa auto) oraz nadmuch skierowany na szybę to nadmuch nie działa do momentu delikatnego rozgrzania silnika. Kiedy mam ustawiony nadmuch na wnętrze nadmuch uruchamia się od przekręcenia kluczyka
Obi

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Września 2017, 20:53:12 »
Wydaje mi się że jeśli dmuchasz tylko nawiewami na kabine i je zamkniesz to coś z tym powietrzem które pcha wentylator musi się dziać. Więc mimo woli wychodzi poza nawiewy mimo zamkniętych. Ja mam na auto zawsze i tylko delikatne prawie niewyczuwalne powietrze leci. Reszta nadmiaru dmucha innymi bądź na szybę.

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Września 2017, 21:16:57 »
U mnie nawiewy nie są idealnie szczelne, ale mało co ucieka przez zamknięte kratki. Praktycznie nie zauważam, że coś wieje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl