Toyota TF105
Na nowy samochód zespołu Panasonic Toyota Racing TF105 największy wpływ miały nowe przepisy techniczne, które będą miały zastosowanie w sezonie 2005. Adaptacja do tych zmian stanowiła dla zespołu nowe i ekscytujące wyzwanie techniczne.
Mike Gascoyne, Dyrektor Techniczny zespołu Panasonic Toyota Racing:
„Najistotniejsze zmiany w samochodzie odbyły sięw obszarze aerodynamiki, ze zmianami w przednim i tylnym skrzydle oraz dysfuzorze. By sprostać tym zmianom poświęciliśmy dużo więcej pracy w tunelu aerodynamicznym i mam nadzieję, że TF105 będzie reprezentował owoc naszych wysiłków. Początkowo straciliśmy 25% docisku ze względu na nowe przepisy aero, ale postaramy sięto zminimalizować w najkrótszym czasie do pierwszego wyścigu sezonu w Australii, a później stopniowo w ciągu sezonu.
Po za aerodynamiką poprawiliśmy wszystkie inne obszary samochodu, poświęcając szczególną uwagęna drobiazgowe rozwiązania. Nasze starania poprawiły ogólną sztywność pakietu podwozie, silnik i przeniesienie napędu, zastosowaliśmy najnowsze wymagania FIA względem bezpieczeństwa i ograniczyliśmy wagęsamochodu i obniżyliśmy środek ciężkości. Gustav [Brunner] i jego zespół przejrzeli cały pakiet mechaniczny i wiele wysiłków poświęcili na tył samochodu, co według nas było naszą główną słabością w zeszłym sezonie. Znacząco poprawiliśmy sztywność i charakterystykępracy zawieszenia w tylnej części TF105. Jako część tego procesu skoncentrowaliśmy siętakże na wyprodukowaniu lżejszej i sztywniejszej skrzyni biegów.
Dodatkowo poprawiliśmy współpracędepartamentów silnika i podwozia, co poskutkowało dużym krokiem naprzód w integracji silnika w TF105. Wspólnie z Dyrektorem Technicznym Silnika Lucą Marmorinim, prowadziliśmy ścisłą współpracęnad instalacją silnika, tworząc znacząco poprawiony pakiet. Ogólne osiągi samochodu w żaden sposób nie zostały poświęcone. Było to możliwe dzięki naszej filozofii produkcji wszystkich elementów samochodu pod jednym dachem.”
Gustav Brunner, Główny Projektant:
„Mechanicznie samochód jest ewolucją i pracowaliśmy ciężko nad ograniczeniem wagi samochodu już od TF104 do TF104B. Przełożyło sięto teraz także na TF105, ale diabeł tkwi w szczegółach, więc dokonaliśmy wielu skrupulatnych zmian w mechanicznej części samochodu.”
Luca Marmorini, Dyrektor Techniczny Silnika:
„Z powodu zmian w przepisach dotyczących silnika, RVX-05 jest ewolucją RVX-04. Chcieliśmy mieć wystarczająco czasu na wydłużenie żywotności takich części jak wał korbowy czy blok silnik, więc rozpoczęliśmy prace wcześnie. Każda część musiała przejść intensywny test niezawodności, by zyskać pewność, że silnik wytrzyma dwa weekendy wyścigowe."
Jarno Trulli, kierowca:
„Dołączyłem do zespołu Panasonic Toyota Racing, bo uważałem, że zespół ma potężny potencjał. Miałem szczęście, że mogłem wystartować w Grand Prix Japonii, a to pomogło mi zadomowić sięw zespole i zdobyć cenny, by przygotować sięna sezon 2005. Patrząc na naszą pozycjępod koniec sezonu, uważam, że realistyczne jest oczekiwać po nas zbliżenia siędo czołówki. Toyota ma odpowiednią mentalność, by być w czołówce, ale to wymaga czasu.”
Ralf Schumacher, kierowca:
„Dołączenie do zespołu Panasonic Toyota Racing daje mi możliwość bycia w zespole, który nadal jest młody i czyniący postępy. Mając to na uwadze, byłem pod silnym wrażeniem profesjonalizmu operacji zespołu, kiedy przyjechałem na pierwsze testy w listopadzie. Budowanie silnika i podwozia w jednej fabryce jest bardzo ważne, bo każdy pracuje, by osiągnąć ten sam cel. Fakt, że siedziba zespołu mieści sięw Niemczech jest dodatkowym plusem dla mnie i wierzę, że to wszystko daje nam świetną kombinacjędla naszego przyszłego, wspólnego sukcesu.”
Specyfikacja techniczna TF105:
Oficjalna nazwa: Toyota TF105
Podwozie: włókno węglowe o konstrukcji plastra miodu
Hamulce: węglowe (Brembo)
Skrzynia biegów: 7-biegowa (+wsteczny), sekwencyjna, obsługiwana przez kierowcęsystemem elektro-hydraulicznym
Zawieszenie: podwójne mocowane z włókna węglowego
Amortyzatory: Sachs/Toyota
Elektronika: Toyota/Magneti Marelli
Kierownica: Toyota (wyświetlacz Magneti Marelli)
Opony: Michelin
Zbiornik paliwa: ATL
Felgi: BBS Magnesium
Wymiary: długość - 4 530 mm, rozstaw osi – 3 090 mm, ogólna wysokość - 950 mm, ogólna szerokość - 1 800 mm
Waga: 600 kg z kierowcą i kamerą
Specyfikacja techniczna silnika:
Oficjalna nazwa: RVX-05
Liczba cylindrów: V10
Pojemność silnika: 2998 ccm
Sterowanie zaworami: pneumatyczne
Sterowanie przepustnicą: hydrauliczne
Świece zapłonowe: Denso
Paliwo, oleje i smary: Esso
Moc maksymalna: ponad 900 KM
Obroty maksymalne: ok. 19 000 obr./min.
(Świat F1)