Autor Wątek: Czy można zablokować bagażnik?  (Przeczytany 4515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
Czy można zablokować bagażnik?
« dnia: 28 Września 2017, 20:02:51 »
W moim Aurisie I po liftingu (2013r) jest np blokada otwierania okna pasażera, co dla mnie jest wcale nieprzydatne, a nie można  zablokować bagażnika przed otwarciem przez osoby niepowołane np. gdy zatrzymam się na czerwonym świetle. Można oczywiście zablokować bagażnik wraz ze wszystkimi drzwiami, ale niektórzy są zdania, że może to być niebezpieczne w razie wypadku. Czytałem na forum, że niektóre Aurisy mają automatyczną blokadę wszystkich drzwi po ruszeniu. W moim takiej opcji nie ma, no i nie wiem czy z tą opcją po chwilowym zatrzymaniu się nie następuje automatyczne odblokowanie. Stąd pytanie: Czy jest jakaś możliwość blokowania bagażnika w takim aucie jak moje, np. poprzez przeprogramowanie przycisku blokady okna na blokadę bagażnika lub uruchomienie opcji automatycznego blokowania drzwi, a może jakiś inny patent?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Czy można zablokować bagażnik?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Września 2017, 21:24:46 »
W aurisie I drzwi się same ryglowały po osiągnięciu danych obrotów silnika i odblokowywały się po wyłączeniu silnika. Ty masz aurisa II chyba...

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Września 2017, 07:18:18 »
Blokadę drzwi powoduje autoalarm.
W Jarku mam tak że blokowane są drzwi i bagażnik po przekroczeniu 20 km/h. Po zatrzymaniu sam muszę wymusić otwarcie drzwi, albo otwierając drzwi kierowcy albo z guzika blokady...
Jeśli masz alarm to ja na twoim miejscu spytałbym się najpierw w firmie zakładającej alarmy bądź ASO czy można taką funkcję uruchomić w Twoim aucie.....
Obi

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Września 2017, 18:38:11 »
Na pewno mam Aurisa I ale po liftingu. Alarm Logic LC4 zamontowali mi przy zakupie w salonie, jako gratis. Faktycznie jest to jakaś uboższa wersja albo na minimum skonfigurowana. Oprócz braku blokowania drzwi po ruszeniu, nie uzbraja się alarm po zamknięciu drzwi kluczykiem (trzeba go uzbroić pilotem). Natomiast działa rearming. Z odpowiedzi na moje pytanie wynika, że automatyczne blokowanie drzwi po ruszeniu nie odblokowuje się automatycznie po zatrzymaniu. Muszę zatem zasięgnąć informacji w serwisie czy do się to doprogramować. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Października 2017, 16:48:00 »
Dzwoniłem do serwisu, ale przez telefon nie chcą nic powiedzieć. Ani  czy się u mnie da to zrobić czy nie i ile by ewentualnie kosztowało. Po zastanowieniu dochodzę jednak do wniosku, że blokowanie automatyczne po ruszeniu niewiele mi daje. Po pierwsze mogę to wykonać naciskając klawisz, a po drugie taka blokada może być niebezpieczna w razie wypadku. Najlepiej by było tak żeby można było zablokować bagażnik bez konieczności jednoczesnego zablokowania wszystkich drzwi. Gdyby ktoś znał procedurę przeprogramowania np. przycisku blokowania otwierania szyby pasażera (którego nigdy nie używam - bo nie widzę takiej potrzeby), tak by blokował bagażnik, albo jakiś inny sposób na oddzielne blokowanie bagażnika, to był bym wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Października 2017, 18:18:59 »
automatyczne blokowanie drzwi po ruszeniu nie odblokowuje się automatycznie po zatrzymaniu
Drzwi automatycznie odblokowują się po wyłączeniu silnika

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Października 2017, 18:57:31 »
Według mnie elektryk , po dołożeniu jednego przycisku plus 2 przewody ,  może dokonać modernizacji i zamykania klapy ręcznie jednym przyciskiem .

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Października 2017, 20:59:30 »
Dziękuję za informacje i podpowiedzi. Znalazłem opisy mojego alarmu, jednak nie znalazłem pełnego schematu, rzeczywiście to alarm uruchamia zamykanie drzwi po ruszeniu. Nie wiem jednak czy mój alarm ma potrzebne do tego połączenia z samochodem. Pewnie musi pobierać sygnał od prędkościomierza. Podłączony jest on jakoś do sterownika blokady drzwi, bo aktywowanie alarmu zamyka i otwiera wszystkie drzwi i działa rearming. Nie działa natomiast uzbrajanie alarmu od kluczyka no i to automatyczne blokowanie drzwi po ruszeniu. W razie wypadku silnik pewnie się wyłączy ale zapłon to raczej nie i co wtedy z blokadą? Przypuszczam, że mój alarm nie jest w pełni podłączony. W tej sytuacji najprostszym rozwiązaniem będzie to proponowane przez Stefanka 67.  Serdecznie pozdrawiam! 

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2017, 19:27:56 »
U siebie też rozważam takie rozwiązanie , to co teraz się dzieje na drogach trzeba po prostu uważać , po za tym czasami wożę cosik w bagazniku , nie chciałby stracić tego cacka na światłach , na skrzyżowaniu .

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2017, 17:44:03 »
W pełni zgadzam się z tym co pisze Stefanek67. Powinna być możliwość zablokowania pokrywy bagażnika, niezależnie od blokowania drzwi. W instrukcji jest wymieniona nawet wersja tego samochodu - bez tylnej wycieraczki, która taką blokadę ma (str.56). Poczytałem sobie o magistrali Can Bus. Stało się jasne dlaczego nie działają u mnie te dwie funkcje (automatyczna blokada i uzbrajanie alarmu z kluczyka). Po prostu autoalarm został dołożony do samochodu w salonie a nie został podłączony do Can Bus. Dlatego brak jest skomunikowania autoalarmu z samochodem. Alarm "nie wie" czy samochód jedzie czy nie i czy drzwi są zamykane z pominięciem alarmu. Jeśli chodzi o ewentualne samodzielne wykonanie blokady bagażnika, to brak mi jest schematu lub szczegółowego opisu jak działa zamek bagażnika. Wiem tylko, że w pokrywie znajdują się dwa podzespoły służące do zamykania bagażnika. Mianowicie: sam zamek z silniczkiem uruchamiającym rygiel, ma on złącze elektryczne trzystykowe oraz oraz klamka z mikorowyłącznikiem, też posiadająca podobne złącze elektryczne. Nie wiem natomiast który styk / kabel do czego służy, żeby można było pokombinować jak w to wpiąć swój wyłącznik. Może ktoś podpowie, proszę o pomysł. Pozdrawiam!!!

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Października 2017, 17:26:30 »
Poszukiwałem na stronach bardziej szczegółowego opisu mojego alarmu. Po wpisaniu w wyszukiwarkę "logic LC4" wyskakują strony tylko dla "logic CAN LC4". Dochodzę do wniosku, że ten mój alarm to jakaś stara wersja, już dawno nie montowana, która nie ma możliwości współpracy z magistralą CAN BUS. Pewnie montowali w serwisie, na zachętę, takie gratisy ze starych zapasów, które już im nie były do niczego potrzebne. Natomiast alarmy montowane fabrycznie musiały być dostosowane do podłączenia do magistrali CAN BUS no to były do niej podłączane, dlatego w tych samochodach automatyczne blokowanie drzwi po ruszeniu działa. Zresztą w dołączonej mi instrukcji autoalarmu nie ma ani słowa o takiej możliwości. Jest natomiast opisana możliwość uzbrajania alarmu przy zamknięciu drzwi kluczem, ale ta opcja u mnie nie działa. Tego to już potrafię uzasadnić.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2017, 17:34:09 »
LC4 czy CAN LC4 to to samo. Jeżeli alarm zazbraja się przy zdalnym zablokowaniu drzwi oryginalnym nadajnikiem w kluczyku to can jest podłączony.

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Października 2017, 22:05:38 »
Czyli jak rozumiem , podczas startu samochodu , po przekroczeniu pewnej prędkości , CAN samoczynnie blokuje drzwi , muszę to namacalnie sprawdzić , mam blokowanie wszystkich drzwi w moim złomku , ale nigdy nie słyszałem tak jak w innym złomku , aby drzwi się po starcie same ryglowały . Dziękuje za sugestie !

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Października 2017, 22:23:22 »
Blokowanie drzwi po ruszeniu realizuje odpowiednio podłączony  i skonfigurowany alarm. Centralka alarmu tylko czyta prędkość z can, natomiast blokowanie jest niezależne od can.
Alarm nic do can nie wysyła, może tylko czytać. Inaczej nie dostałby homologacji od Toyoty.

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Października 2017, 21:33:27 »
Z tego co pisze Darek Toyota wynika, że mój alarm jest jednak podłączony do magistrali Can. Na pewno jednak, u mnie, nie działa funkcja blokowania drzwi po ruszeniu - sprawdzałem. O takiej możliwości instrukcja alarmu nic nie wspomina. W instrukcji występuje, natomiast, możliwość włączania alarmu kluczem, ale w nawiasie jest napisane (OPCJA), która u mnie też nie działa. Myślę zatem, że gdyby znać procedury programowania tych funkcji lub wywalczyć w serwisie, to jest szansa na to by uruchomić te dwie funkcje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl