Autor Wątek: Toyota RAV4 2002 2.0 VVTi - kontrolki świateł  (Przeczytany 4547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
Toyota RAV4 2002 2.0 VVTi - kontrolki świateł
« dnia: 02 Października 2017, 22:11:58 »
Witam

Mam do was pytanie odnośnie kontrolek świateł postojowych, mijania i drogowych. Czy są do nich kontrolki, jeżeli tak to do których świateł?
W moim aucie zapalają się jedynie kontrolki od przednich i tylnych świateł przeciwmgielnych. Nic się natomiast nie zapala przy zapaleniu świateł postojowych, mijania i drogowych. Na desce widać symbol świateł drogowych, ale kontrolka się nie świeci na niebiesko zgodnie z instrukcją.
Nie widzę natomiast nigdzie kontrolki od świateł postojowych i mijania (może jest pod ciemną szybką i nie widać symbolu?). W instrukcji obsługi widzę informację:

Cytuj (zaznaczone)
W niektórych wersjach włączenie świateł pozycyjnych
sygnalizowane jest zapaleniem się zielonej
lampki kontrolnej na tablicy przyrządów.

Czy mogę jej nie mieć w swojej wersji? Może to potwierdzić ktoś kto ma benzynę 2.0 u siebie?

Kolejne pytanie to skoro kontrolka świateł drogowych nie działa, czy w tym aucie kontrolki są na żarówkach, czy na diodach LED? Jeżeli tak to jakich? Oraz czy ma ktoś jakiś tutorial, fotoinstrukcję lub filmik Youtube jak zdemontować zegary żeby dobrać się do nich do środka?

Z góry dzięki za wszelkie info.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Toyota RAV4 2002 2.0 VVTi - kontrolki świateł
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Października 2017, 15:47:07 »
Możesz. W naszych dwóch Ravkach (05) nie ma.

Kontrolki na żarówkach. Mogą być W1,4W (zwłaszcza ta od długich) albo z podstawką - w zależności od wersji.
3VZ.pl

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Października 2017, 21:21:34 »
Dzięki za info. Chyba pierwszy raz się spotykam z autem bez kontrolek świateł... ale skoro tak to penie ich nie ma. Zostanie więc wymiana żarówki od "długich".

Jakby ktoś służył tutorialem wyciągnięcia zegarów byłbym wdzięczny. Chyba nie jest to wielce skomplikowane. Z tego co zdążyłem sprawdzić to maskownica z przed licznika się po prostu ściąga z zatrzasków. Plastiki spod deski też wiem jak ściągnąć więc może jakoś to pójdzie.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Października 2017, 21:27:54 »
Po części odpowiem sobie sam - może komuś się przyda:

Licznik demontuje się dość prosto. Maskownica siedzi na zatrzaski. Po prostu się ją wyciąga w stronę kierowcy. Wychodzi dość łatwo. Tylko żeby ją wyjąć trzeba odblokować położenie kierownicy i opuścić ją do dołu. Sam licznik siedzi na 4 wkrętach do tego trzeba odkręcić dwa wkręty/śruby sześciokątne które są mocowaniem czterech wtyczek z przewodami - dociągają wtyczki w gnieździe. Wtedy licznik można wyjąć.
Rozbebeszenie licznika to wykręcenie sporej ilości wkrętów, zwolnienie zatrzasków przedniej szyby i maskownicy, ściągnięcie igieł i tarcz. Pod tarczami też są ukryte śrubki. Płytkę elektroniczną trzymają też bolce złącza od wyświetlacza.

Po dobraniu się do płytki okazało się, że w liczniku nie ma żarówek. Wszystko jest na diodach LED SMD. Sprawdziłem jakie są symbole na tarczach. Faktycznie nie ma kontrolki od świateł mijania.
Sprawdziłem natomiast diodę od świateł długich i dioda działa. Problem jest więc gdzieś indziej. Znalazłem wejście plusa na piątym pinie drugiej kolumny w pierwszej wtyczce od lewej. Niestety nie mogłem znaleźć masy od tej diody. Muszę szukać problemu szukać gdzie indziej i nie bardzo wiem gdzie. Muszę sprawdzić przewody czy sygnał z manetki dochodzi do licznika. Ewentualnie trzeba będzie szukać na jakichś uszkodzonych rezystorów na płycie zegarów.

Jak ktoś ma jakieś pomysły to chętnie wykorzystam.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Października 2017, 21:49:54 »

+ 4 pin, biały
- 16 pin, biały w drugiej kostce. Podawany z manetki

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Października 2017, 21:42:02 »

+ 4 pin, biały
- 16 pin, biały w drugiej kostce. Podawany z manetki

Wytropiłem to już w schemacie elektrycznym, ale co ciekawe ma się to nijak do rzeczywistości, bo 4 pin w drugiej kostce u mnie nie istniej. Jest tam wolne miejsce.

Powód nieświecenia udało mi się rozgryźć. Powoduje go automatyczny wyłącznik świateł które zamontowałem w aucie. Zauważyłem to przypadkiem, gdy na zgaszonym silniku po błyśnięciu długimi kontrolka się zapaliła. Po wyłączeniu dodatkowego modułu od świateł kontrolka działa normalnie. Znam "logikę" problemu, ale nie bardzo wiem jak ją przeskoczyć w tych dziwacznych światłach i zagmatwanej manetce. Ale to już raczej problem na oddzielny temat który chyba zaraz założę. Może ktoś już z tym walczył...

Dzięki za pomoc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl