Autor Wątek: XV10 5S-FE, wibrujący silnik na wolnych obrotach  (Przeczytany 1216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr-Camry

• Toyot Leżący
  • *
XV10 5S-FE, wibrujący silnik na wolnych obrotach
« dnia: 07 Października 2017, 13:14:28 »
Witam Wszystkich, jestem Piotr, od pół roku użytkuję Camry z 92r. po polskich, niemieckich i jednym japończyku, przyszedł czas na Camry, auto świetne, ale chcę wyeliminować wszystkie dokuczliwe mankamenty.

Chciałbym zapytać posiadaczy tego modelu z tym silnikiem, czy Wasze sztuki na wolnych obrotach też sobie wibrują? Obroty są stabilne, poniżej 1000obr/min, nie jest to typowe wypadanie zapłonów, niestety silnik przenosi drgania na karoserie. Japończyki (Mazdy benzynowe 4 garowe), którymi do tej pory jeździłem miały identyczną przypadłość (drganie odczuwalne zwłaszcza na kole kierownicy i dźwigni zmiany biegów). No i pytanie, czy te wozy tak mają, czy jest coś nie tak; uszkodzone poduszki silnika/skrzyni ewentualnie zbyt niskie obroty biegu jałowego. Posiadam sekwencję, na obu paliwach to samo.
Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne opinie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: XV10 5S-FE, wibrujący silnik na wolnych obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Października 2017, 14:07:21 »
Nie wiem jak bardzo masz nasilone te drgania, ale w 2.2 je jednak czuć.
3VZ.pl

Offline Piotr-Camry

• Toyot Leżący
  • *
Odp: XV10 5S-FE, wibrujący silnik na wolnych obrotach
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2017, 15:26:15 »
No właśnie, to dość subiektywne i trudno określić skalę :) Źle nie jest, ale jednak czuć - czego w Polonezie 1.4 nie mam, a przepaść klasowa i jakościowa jest duuuża :)
Obroty trzyma wg kresek na 750-800, zajrzę do poduszek bo mimo wszystko coś jest tam nie tak, auto przy wysprzęgleniu i zmianie biegu potrafi "strzelić" lewarkiem tak jakby w układzie napędowym następowały jakieś przemieszczenia, nie wspomnę o podobnych symptomach przy ruszaniu. Dziękuję Ci za opinię.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl