Autor Wątek: Zabezpieczenie antykradzieżowe  (Przeczytany 24635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Zabezpieczenie antykradzieżowe
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Października 2018, 08:48:37 »
Pedał hamulca trzeb wcisnąć mocno, w zasadzie do podłogi. Mnie tylko zastanawia czy ta blokada ma być na okazjonalne zabezbieczenie czy na codzień? Osobiście chyba nie chciało by mi się bawić z zakładaniem i ściąganiem za każdym razem jak otworzę samochód. No ale to pewnie kwestia gustu :)
Mi też by się nie chciało, ale jakbym miał czasem zostawić gdzieś auto na ulicy na noc, lub na kilka dni, to wtedy można się poświęcić ;)

Pytanie czy nasadki pedału nie da się łatwo ściągnąć i wysunąć to zabezpieczenie?

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Października 2018, 10:05:07 »
Najprościej łomem rozgiąć/wygiąć tą dolną część opierającą się o podłogę.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline zetor2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Października 2018, 11:40:07 »
A nie lepiej odciąć prąd 12V od czegokolwiek związanego z obsługą baterii HV (od przekaźników na baterii po czujnik założenia głównego bezpiecznika czy falownik).
Są już dostępne bardzo tanie i niezawodne przekaźniki sterowane przez WiFi, Bluetooth czy RF 433MHz, do zastosowań typu Smart Dom. Najbardziej bezobsługowy system to wykrywanie obecności telefonu przez Bluetooth po adresie fizycznym naszego telefonu. Można użyć też zwykłego przekaźnika sterowanego Kontaktronem, zamontowanym gdzieś pod plastikiem (mały element, który przepuszcza prąd w obecności magnesu).

Zastanawiam się (jako, że jeszcze nie mam Priusa), co się stanie w przypadku wykrycia błędu przez komputer, gdy nie wyłączymy blokady. Czy po restarcie błędy znikają.

Przy okazji chciałem się przywitać jako nowy forumowicz (który czyta to forum i choruje na Priusa już od dłuższego czasu - może już niedługo)
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2018, 11:45:35 wysłana przez zetor2 »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Października 2018, 12:13:30 »
To o czym piszesz jest poniekąd realizowane funkcją KeyLess. Twoje rozwiązanie jest o tyle problematyczne ze pozbędziesz się dostępu do telefonu i będzie kiszka bo nie odblokujesz blokady
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline zetor2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Października 2018, 12:39:41 »
To kto jak i gdzie sobie rozprowadzi wiązki i czym je będzie łączył i rozdzielał to chyba indywidualna sprawa i nie powinien tego publikować. Ja tylko dodam, że zawsze warto mieć awaryjny deaktywator zabezpieczenia (10 lat temu uratował mi tyłek).

To czym, moim zdaniem, warto się dzielić na forum to miejsca, gdzie możemy się sensownie wpiąć, które spełniają przykładowe warunki:

1. Są trudno dostępne. (złodziej nie będzie miał wkrętarki)
2. Są trwałe i niegroźne w przypadku awarii
3. Nie zdradzają zbyt szybko złodziejowi, co jest nie tak.
4. Uniemożliwiają jazdę (a nie tylko utrudniają)

Słyszałem kiedyś, że najskuteczniejsza jest "awaria" zasilania, gdyż złodziej nie ma czasu szukać przyczyny z miernikiem.
Takim naturalnym kandydatem, głównie ze względu na trudną dostępność, jest bateria HV, a dokładniej elektronika zabezpieczająca, która działą na 12V.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Października 2018, 12:51:53 »
W hybrydzie prościej jest odłączyć selektor skrzyni biegów. Z ukrytym przyciskiem/przełącznikiem magnetycznym/itp. Albo zewrzeć w pozycji P,R,D . Machanie dźwignią za nic nie pozwoli na jazdę. I nie powinno być błędów w komputerze. Co sprytny złodziej z OBD mógłby sobie odczytać i dojść gdzie jest problem.
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2018, 13:03:36 wysłana przez wojtek_pl »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline zetor2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Października 2018, 14:27:23 »
Nie spełni to warunku 3 - na wyświetlaczu widzimy, że ciągle jest P. Diagnoza błyskawiczna i wynik jej raczej pewny, chociaż nie znaczy to, że przeszkoda łatwa do usunięcia.
Ale dzięki za pomysł.

Offline P0RCIN

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Października 2018, 20:34:42 »
Najprościej łomem rozgiąć/wygiąć tą dolną część opierającą się o podłogę.

Stal jest gruba.
Trzeba konkretnej dźwigni żeby ją rozgiąć na tyle by wystarczająco mógł opaść pedał. Miejsca moim zdaniem za mało aby rozginać.
Jeśli chodzi o częstotliwość stosowania to wiadomo ,że nie po każdym wyjsciu z auta, ale na noc czy na dłuższe pozostawienie samochodu jak najbardziej.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Października 2018, 21:10:51 »
Pytanie czy nasadki pedału nie da się łatwo ściągnąć i wysunąć to zabezpieczenie?
Kiedyś przy takich zabezpieczeniach pedały ucinali.

Offline anko

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Lipca 2019, 09:50:30 »
Cytat                                                                                                                                                                                                                           
 "Wg mnie najlatwiej jest odciac mase od wlacznika Power i ukryc gdzies przełącznik. Biały przewod z wtyczki włącznika. Ktos moze juz tego probowal? Boje sie ze immo sie rozprogramuje czy cos. A nie mam jak tego sprawdzic
Spokojnie możesz odcinać, nie powoduje to żadnych dolegliwości. Jedyny kłopot jest taki, że jak chcesz to zrobić porządnie to należałoby ciąć gdzieś w głębi deski, a nie przy włączniku. Z tego co widziałem to może być kłopot z dostępem do wiązki".                                                             
 Witam wszystkich.                                                                                                                                                                                                     
 Jest to mój pierwszy post na forum. Odgrzeję trochę kotleta. Przecięcie białego przewodu od przycisku rozruchu nic nie daje w Aurisie Hybryda. Silnik bez problemów odpala i samochód jeździ. Może w Aurisie Trzeba przeciąć kabel innego koloru chociaż biały niby idzie do masy.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2019, 10:31:06 wysłana przez anko »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Lipca 2019, 11:35:36 »
Jest to mój pierwszy post na forum. Odgrzeję trochę kotleta. Przecięcie białego przewodu od przycisku rozruchu nic nie daje w Aurisie Hybryda. Silnik bez problemów odpala i samochód jeździ. Może w Aurisie Trzeba przeciąć kabel innego koloru chociaż biały niby idzie do masy.
Obawiam sie ,że we współczesnych samochodach, takie cięcie kabli może źle się skończyć. Praktycznie każdy profesjonalny zakład zabezpieczeń antykradzieżowych nie podejmie sie tego zadania.

Offline Konrad_pl

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Grudnia 2020, 00:32:05 »
https://youtu.be/DDHNEUYsEJs
A coś takiego, prostego?
Co sadzicie?
Naa... bez hamulca można jechać. Jest ręczny jakby co.

Wystarczy kawałek odjechać w zaciszne miejsce i rozprawić się z blokadą.

Tu pokazane jak szlifierka z biedronki tną grubszy kwadratowy profil w 50 sekund (od 8 minuty), to tę blokadę na szczycie utnie w niecałe 30 sekund. Samochód dobrze wyciszony to nawet hałasu za dużo nie zrobi. w Sumie szybciej rozmontuje się to szlifierką niż z kluczykiem się tam gimnastykować  :( https://www.youtube.com/watch?v=TeGKs4Hc-q8&ab_channel=Milionpomys%C5%82%C3%B3wnaminut%C4%99
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2020, 00:33:51 wysłana przez Konrad_pl »

Offline Konrad_pl

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Grudnia 2020, 01:10:12 »
a co myślicie o takim zabezpieczeniu, pod filmem tez sa podane jakieś pomysły https://www.youtube.com/watch?v=OMu1ceBDMos&ab_channel=SklepHadron.pl%E2%80%94ElektronikaSamochodowa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl