Autor Wątek: wrażliwe zawieszenie  (Przeczytany 7728 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline russso

• Toyot Leżący
  • *
wrażliwe zawieszenie
« dnia: 11 Października 2017, 07:46:35 »
Witam,
Od dwóch m-c jestem posiadaczem aurisa II z 2013r 1,6. Mam pytanie czy u Was też jak jedziecie powoli po asfaltowej drodze to też czuć nierówności, tak jak by było wrażliwe zawieszenie na każda nierówność położenia asfaltu. Pytam ponieważ w moich poprzednich autach to nie występowało aż tak. I czy to taka kultura zawieszenia w aurisach.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: wrażliwe zawieszenie
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października 2017, 09:51:35 »
Witam,
Od dwóch m-c jestem posiadaczem aurisa II z 2013r 1,6. Mam pytanie czy u Was też jak jedziecie powoli po asfaltowej drodze to też czuć nierówności, tak jak by było wrażliwe zawieszenie na każda nierówność położenia asfaltu. Pytam ponieważ w moich poprzednich autach to nie występowało aż tak. I czy to taka kultura zawieszenia w aurisach.

Napisz jakie masz felgi i opony - bo różnica pomiędzy 16 a 17 cali jest spora. To samo ma się szczególnie jeśli chodzi o wysokość. Jeśli masz zaledwie 45 mm gumy (felga 17-tka) to czuje się znacznie więcej niż jak ma się 55 mm (16-tka). Zaletą niższego profilu jest stabilność jazdy szczególnie na zakrętach i przy wykonywaniu gwałtownych manewrów.

Offline russso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października 2017, 10:19:00 »
Felgi mam oryginalne 16" z oponami 205/55. Zawsze jeździłem na 17" z oponami 45 i nie było takiego odczucia jak na 16" w aurisie.

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Października 2017, 10:32:33 »
sprawdź ciśnienie w oponach i spróbuj różnych parametrów +/- 0.15 bara w stosunku do zalecanego. Być może zobaczysz jak duża jest różnica przy dość niewielkiej zmianie ciśnienia w oponach. Przynajmniej u mnie tak jest.

Offline jeeep

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Października 2017, 10:51:46 »
Mam ten sam problem. Uważam ze ten typ tak ma ponieważ alu i opony maja mały wpływ na nierówności.W moim przypadku słychać oraz czuć nawet minimalne nierówności. <zolta>

Offline russso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Października 2017, 10:24:21 »
Mam ten sam problem. Uważam ze ten typ tak ma ponieważ alu i opony maja mały wpływ na nierówności.W moim przypadku słychać oraz czuć nawet minimalne nierówności. <zolta>

Właśnie mam to samo, ale jak to występuje nie tylko u mnie to może taka kultura zawieszenia w aurisie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Października 2017, 00:10:49 »
O ile dobrze pamiętam, to Corollom i Aurisom poprzednich generacji zarzucano że są za miękkie.  No to utwardzili. Ja akurat tak wolę.   Opony typu Energy Saver napompowane wg zaleceń do 2,5 bara niewątpliwie zwiększają twardość.  Wśród obecnych kompaktów Auris ma jeden z mniejszych rozstawów osi, ale to nie są wielkie różnice.  Zawieszenie z przodu McPherson jak wszyscy, z tyłu dwuwahacz czyli wyższa półka niż często stosowana belka skrętna.  Może te inne auta miały wyższej klasy amortyzatory, nie wiem dokładnie co stosuje Toyota?

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Października 2017, 12:05:50 »
O ile dobrze pamiętam, to Corollom i Aurisom poprzednich generacji zarzucano że są za miękkie.  No to utwardzili. Ja akurat tak wolę.   Opony typu Energy Saver napompowane wg zaleceń do 2,5 bara niewątpliwie zwiększają twardość.  Wśród obecnych kompaktów Auris ma jeden z mniejszych rozstawów osi, ale to nie są wielkie różnice.  Zawieszenie z przodu McPherson jak wszyscy, z tyłu dwuwahacz czyli wyższa półka niż często stosowana belka skrętna.  Może te inne auta miały wyższej klasy amortyzatory, nie wiem dokładnie co stosuje Toyota?

Poprawcie mnie jeśli się mylę ale nie wszystkie wersje wyposażenia i silniki? miały z tyłu wielowahaczowe zawieszenie

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Października 2017, 13:34:57 »
1.33 i 1.4 d4d mają belkę reszta wielowahacz.

Offline gerappa1

• Początkujący
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Października 2017, 20:33:24 »
hej, sprawdź proszę wyważenie kół. U mnie pomogło aczkolwiek masz racje że zawieszenie jest "nerwowe". Miałem wcześniej Focusa - nie ma porównania. Toyota ma inne zalety ale w kwestii  zawieszenia jest średnio.
pozdrawiam

Offline russso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopada 2017, 14:02:35 »
hej, sprawdź proszę wyważenie kół. U mnie pomogło aczkolwiek masz racje że zawieszenie jest "nerwowe". Miałem wcześniej Focusa - nie ma porównania. Toyota ma inne zalety ale w kwestii  zawieszenia jest średnio.
pozdrawiam
Opony zmienione na zimowki oraz wyważone koła i efekt nadal ten sam.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopada 2017, 14:22:54 »
Auris II ma takie zawieszenie i już. Nawet zmiana rodzaju asfaltu jest wyczuwalna. Jeżeli masz opony trochę pozombkowane, będziesz to też czuł jako mikrodrgania (oprócz zwiększonego szumu). Jedyna rada, to nie pompować kół więcej jak 2,3 bara. Myślę, że problem bierze się ze zbyt twardych lub zbyt cienkich gum w zawieszeniu, one powinny tłumić te mikrodrgania. Poza tym, słabe wyciszenie hałasów od zawieszenia też robi swoje.   
Spalanie - Motostat.pl

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Listopada 2017, 20:59:33 »
Przez przypadek popsuł nam się w pracy manometr, wyskoczyła mi kontrolka ciśnienia, kolega mi dopompował koła na te 2,3. Okazało się że było 3.0 Uczucie jak na betonowych kołach. PO spuszczeniu do 2,2 od razu wyczułem ogromną różnice. Nawet te 0,2 bara mniej sporo robi ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Listopada 2017, 22:32:43 »
Przez przypadek popsuł nam się w pracy manometr, wyskoczyła mi kontrolka ciśnienia, kolega mi dopompował koła na te 2,3. Okazało się że było 3.0 Uczucie jak na betonowych kołach. PO spuszczeniu do 2,2 od razu wyczułem ogromną różnice. Nawet te 0,2 bara mniej sporo robi ;)

Na 3.0 pompuje się nowe auta na czas transportu i składowania, to rzeczywiście beton, znajomy opowiadał wrażenia jak mu zapomnieli spuścić przed sprzedażą.  Zależność nie jest jednak liniowa, różnice plus minus 0,2 bara są raczej słabo wyczuwalne.  W Portugalii jeździłem Astrą K z wyświetlaniem aktualnego ciśnienia w każdym kole,  podczas jazdy autostradą ciśnienie rosło o ok 0,2 bara ale żadnego efektu utwardzenia auta nie wyczułem.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Listopada 2017, 23:01:11 »
PO spuszczeniu do 2,2 od razu wyczułem ogromną różnice.
Według wlepki w schowku, ciśnienie nie powinno być ciut wyższe?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl