Autor Wątek: Problem z elektryką  (Przeczytany 5726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iqwan

• Toyot Leżący
  • *
Problem z elektryką
« dnia: 16 Października 2017, 19:42:33 »
Koledzy pojawił się problem, auto przejechało 300km, następnego dnia działało normalnie, kolejnego po wsadzeniu kluczyka, zero reakcji, choinka na desce, odpalił na pych i działało normalnie, przy skręcaniu i włączaniu świateł znowu choinka.
Przejechałem 15km, zgasiłem, nie odpaliłem, znowu na pych, auto działa, zdjąłem klemy wyczyściłem, zakręciłem i auto odpala, wszystko sprawne, trasa 300km do domu, wszystko ok, dziś rano wsiadam, odpalam, działa.
Sprawdziłem miernikiem akumulator 12.55, przy odpalaniu spada do 10.55 i wskaskuje 14.09, po włączeniu świateł, klimatyzacji, podgrzewaniu szyby i nawiew na maksa, lekko spada ale wraca do 14.09/14.11.. ale przy skręcaniu, włączeniu świateł, nawiewu da się zauważyć, że światła lekko przygasają.
Co się mogło stać? regulator napięcia ? szczotki ?

Offline Luk3

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problem z elektryką
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2017, 23:10:33 »
Sprawdź połączenie masy akumulatora z karoserią i silnikiem. Z klemy minusowej idą dwa przewody, cienki w okolice reflektora i gruby do jednostki napędowej. Nim płynie prąd do rozrusznika i musi być to solidne połączenie. Jak nie będziesz mógł odpalić to weź porządny, gruby nie za długi przewód (np przewód do odpalania "na kable") i zewrzyj minus aku z blokiem silnika. Jak odpali to masz przyczynę.

Offline iqwan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2017, 15:44:53 »
Dziękuje za odpowiedź, wyczyściłem wszystkie przewody które dochodziły do akumulatora i trochę pomogło, aura nie sprzyja, dzisiaj auto trafiło w końcu na warsztat.

Offline iqwan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Października 2017, 17:44:04 »
Mechanik do mnie dzwonił, że sprawdził połączenie masowe i jest OK, będą szukać przyczyny dalej, mówił, że może to wina być też pompy elektrycznej wspomagania, będę wiedział coś we czwartek :)

Offline iqwan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2017, 16:50:00 »
a więc tak, sprawdzili mi przewód który idzie do silnika, jest OK, sam muszę sprawdzić jeszcze ten który idzie gdzieś do lampy :)
mechanik mówił, że nie ma aż tak dużych spadków napięcia, prawie w ogóle i póki co kazał mi obserwować, może to wina alternatora? kończy powoli już swój żywot ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl