Autor Wątek: Komunikat "soon oil maint"/engine check P0250d  (Przeczytany 3119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline raydenx

• Początkujący
Komunikat "soon oil maint"/engine check P0250d
« dnia: 17 Października 2017, 09:15:54 »
Witam,
Kupiłem Auris-a 1.4 d4d z 2010 roku (wer. przed liftem) samochód miał uszkodzony silnik więc mechanik wymienił silnik na używkę
z yarisa 2012' z 80 tys przebiegu. Wszystko ładnie auto jeździ ale pojawiają się 2 problemy:

1. Przy gwałtownym hamowaniu lub zjeźdze z większej góry zapala się "check engine" po sprawdzeniu widać
    błąd P0250d - Engine Oil Level Sensor Circuit High (według http://www.dtcsearch.com/P250D/Generic/)
    Oleju jest 3/4 pomiędzy min a max na bagnecie sprawdzone w garażu na równej powierzchni, na zimnym silniku.
2. Pojawia się komunikat "Soon oil maint" próbowałęm go kasować (włączenie zapłonu przy wciśniętym prawym przycisku zegarów),
     pojawiało się coś w stylu "oil data reset" ale błąd wyskakuje mi ponownie.

Problem jest irytujący bo na codzień samochodem jeździ moja żona i po pierwsze komunikaty zastępują normalną
treść wyświetlacza np zegar po drugie nie wiadomo czy jakiś poważniejszy błąd nie wyskoczy i ignorując "check engine"
pominiemy jakąś ważniejszą usterkę.

Dodam jeszcze że przypomnienie o zbliżającym się serwisie olejowym pojawia się nawet po skasowaniu błędu P250d
więc występują niejako rozłącznie.

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Komunikat "soon oil maint"/engine check P0250d
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2017, 12:25:47 »
czujniki oleju i ciśnienia sprawdzone ?.... sprawdz bezpieczniki czy któryś nie jest czasem wywalony .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl