Autor Wątek: Głośna praca/drgania przy wyłaczonych światłach  (Przeczytany 1240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Logo25

• Toyot Leżący
  • *
Głośna praca/drgania przy wyłaczonych światłach
« dnia: 19 Października 2017, 20:01:50 »
Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem Aurisa 2012 1,4 d4d od lipca. Od paru dni zauważyłem dziwna przypadłość. Auto po odpaleniu i wyłaczonych swiatlach osiąga trochę nieco poniżej 800 obrotów i pod maską  (od strony pasażera) dobiera dziwny dźwięk/drgania, coś jakby wypadało w rezonans. Kiedy zapale światła i wskoczy idealnie na 800 obrotów praktycznie nic nie słychać. Sprawdzałem na odpalonej klimie, wiatraku i jest tak tylko podczas wyłączonych świateł na biegu jałowym. O co może chodzić.
Dzięki i pozdrawiam.

Gawith

• Gość
Odp: Głośna praca/drgania przy wyłaczonych światłach
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2017, 22:19:30 »
Filtr powietrza oryginał czy zamiennik? Zamienniki często wpadają w rezonans bo są niedokładnie spasowane.

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2017, 23:03:56 »
Witam. Jak dla mnie to coś z paskiem osprzętu i rolkami badź samym alternatorem. Skoro dzieje się to na wyłączonych światłach . Gdy włączasz światła alternator dostaje obciążenie i nie drży. Sprawdź co się dzieje gdy włączysz tylne przeciwmgielne albo ogrzewanie tylnej szyby.

Offline Logo25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2017, 12:22:59 »
Co do filtra to jest nowy, oryginalny, wymieniany w ASO w lipcu.
Jak silnik jest zimny to jest spokój, dopiero po osiągnięciu temperatury docelowej zaczyna się problem.
Światła przeciwmgielne- wszystko ok
Ogrzewanie tylnej szyby- wszystko ok
Faktycznie jakby zmniejszenie obciążenia alternatora  (wyłączenie swiatel) powoduje niewielki spadek obrotów a to z kolei drgania/rezonans z tymże pochodzi to bardziej z tylnej części silnika, bliżej przegrody kabiny a alternator i rolki są bliżej przodu.

Offline Logo25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2017, 17:22:54 »
Pojechałem na kanał i okazuje się najprawdopodobniej w drgania wpada środkowa część wydechu...pytanie, czy katalizator się sypie, czy jakieś opaski, uszczelki...will see.
Miał ktoś może podobne przygody?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl