Witajcie!
Mam spory problem: chcę (muszę) wymienic przednie amortyzatory w mojej Starletce. Jest to rocznik '98, czyli EP91. Niestety nie stac mnie na wymianę w ASO za ok. 1300zł (2 amortyzatory, gumy zabezpieczające i robocizna), więc zacząłem szukac zamienników. W katalogu Kayaby znalazłem, że Kayaba produkuje do EP91 tylko jeden model przednich amortyzatorów (chodzi o to, że dla nich we wszystkich EP91 przednie amortyzatory są takie same). Gdy dzwoniłem po ASO wszyscy chcieli VIN, bo ponoc mogą byc jakieś różnice... ale nikt nie wiedział czy na pewno są, i jakie mogą byc te różnice. Napisałem więc od TMP aby rozwiac wątpliwości czy w EP91 były różne przednie amortyzatory. Oto, co mi napisali:
"Dla modelu wyprodukowanego pomiędzy styczniem 1996, a grudniem 1997
Obowiązuje jeden numer katalogowy przednich amortyzatorów.
Pomiędzy grudniem 1997 do końca produkcji (lipiec 99) obowiązuje również
jeden numer katalogowy, jednak inny niż we wcześniej wspomnianym okresie
produkcyjnym. Jeżeli jest Pan pewien, że pojazd został wyprodukowany w roku
1998 nie ma żadnych wątpliwości, jakie amortyzatory powinny zostac
zastosowane. Jeżeli chodzi o pytanie odnośnie numeru VIN Pańskiego pojazdu,
chodziło zapewne o bezbłędne rozstrzygnięcie tej kwestii (ustalenie daty
produkcji)."
Wychodzi na to, że jednak były dwa modele i czymś się różniły...
Kayaba przewiduje tylko jeden rodzaj, a Toyota dwa. Amortyzatory Kayaby kosztują o połowę mniej, a nie chcę kupic kota w worku, bo byc może do mojego autka nie będą pasowac... :chmmm
Może ktoś ma Starletke z tego drugiego okresu (od grudnia '97 do lipca '99) i zakładał amortyzatory Kayaby on numerze kat.
333210 LEWY
333209 PRAWY
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Aha, i czy dwie osoby poradzą sobie z wymianą amortyzatorów z przodu i jakie narzędzia są do tego potrzebne...
Pozdrawiam :D