Autor Wątek: Pedał gazu auris 1.6 124 07  (Przeczytany 3350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lupos_

• Toyot Leżący
  • *
Pedał gazu auris 1.6 124 07
« dnia: 02 Listopada 2017, 06:59:26 »
Witam jestem szczęśliwym posiadaczem drugiej Toyoty jedna to Ave druga miłość to Auris.  Z tą drugą mam problem gdy dynamicznie przszyspieszam a następnie wysprzeglam by zmienić bieg obroty zostają na swoim miejscu bądź się podnoszą lub zostają w miejscu na pół sekundy bądź sekundę dlatego zmiana biegów nie odbywa się płynnie tylko z lekkim szarpnieciem  . Jest to bardzo irytujące gdyż jestem przyzwyczajony do schodzenia obrotów zaraz po odjeciu gazu czy w Ave czy też innym samochodzie. Może jest na forum jakąś magiczna rzecz lub osoba która pozwoli oczarować ten pedał gazu.

Offline mpilch

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Pedał gazu auris 1.6 124 07
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2017, 08:39:47 »
Ja tak miałem od nowości w Auris I.
W materiałach przeczytałem, że właśnie takie zachowanie komputera miało/ma wspomagać prowadzenie, by jazda była płynniejsza.

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2017, 08:44:42 »
Miałem podobny problem. Po umyciu przepustnicy problem znikł.
Suzuki Swace Elegance + LPG

Offline lupos_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2017, 09:43:33 »
co rozumiesz przez czyszczenie przepustnicy rozebranie jej całkiem tzn. Odłączenie przewodów płynu chłodzącego i położenie na stole? Ostatni ściągnąłem wąż powietrza tam czysciutko. Może jest gdzieś jakiś poradnik? Alb coś?

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada 2017, 17:12:39 »
Zdejmujesz rurę powietrzną między przepływomierzem a przepustnicą. Odkręcasz przepustnice od kolektora. Z tego co pamiętam na łączeniu jest uszczelka. Zdejmujesz przepustnice, nie odpinasz węzy z płynem chłodniczym są na tyle długie i elastyczne ze umożliwiają odwracanie przepustnicy. Myjesz ją od tyłu -- tam jest najbardziej zasyfiona. Myjesz w pozycji zamkniętej i otwartej -- przepustnice, ośke i wszystkie zakamarki. U mnie krawędzie przepustnicy były pokryte taką szaro-grafitową jakby farbą lub tworzywem. Wszystko to zmyłem do czystego metalu. Ja myłem tym mannol carburetor cleaner tani i dobry. Samo odparuje. Pamiętaj o odpięciu akumulatora przed  rozpoczęciem pracy. Później komputer będzie musiał sam sobie skalibrować przepustnice. Po zabiegu problem z obrotami znikł.
Suzuki Swace Elegance + LPG

Offline lupos_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2017, 06:46:07 »
Dziękuję będziemy coś działać na weekendzie

Offline lupos_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2017, 17:30:24 »
bez żadnej różnic nic nie dało przeczyszczenie  przepustnicy. tak że widocznie musi tak być jak kolega wyżej napisał  <kawusia>

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopada 2017, 10:27:09 »
wydaje mi się, że zastosowano już w tym modelu drive-by-wire, i w pewnym stopniu elektronika sterująca pracą przepustnicy zamiast linki generuje opóźnienia
TIIDA '09

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada 2017, 12:52:10 »
wydaje mi się, że zastosowano już w tym modelu drive-by-wire, i w pewnym stopniu elektronika sterująca pracą przepustnicy zamiast linki generuje opóźnienia
Zgadza się i też mi obroty pozostają przy zmianie biegu, chyba tak musi być choiaż wkurzające jest wycie silnika przy zmianie biegu

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopada 2017, 13:56:22 »
Zgadza się i też mi obroty pozostają przy zmianie biegu, chyba tak musi być choiaż wkurzające jest wycie silnika przy zmianie biegu
No nie wiem. Mam Aurisa 1,6 2007 i przy zmianie biegów nie ma żadnego wycia.  :good:
Dziwne? czy normalne?  :o

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2017, 13:57:44 »
W corolli e11 po liftingu z 1999r już to montowali. Zawsze przy zmianie biegu obroty zostawały w miejscu na krótką chwilę. To samo było w późniejszym modelu e12.
http://toyota.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=202393
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2017, 13:59:39 wysłana przez Gawith »

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopada 2017, 15:43:05 »
No nie wiem. Mam Aurisa 1,6 2007 i przy zmianie biegów nie ma żadnego wycia. 
Dziwne? czy normalne? 
Chyba normalne, ja też mam 1.6 z 2007 i nie ma wycia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl