Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #315 dnia: 23 Września 2023, 18:56:09 »
... A dotychczas od ok. 10 lat korzystałem w zimie z zimówek. Po Continentalach następne opony wypróbuję CrossClimate 2. 

Nie zapominajcie o zwycięscy wielu testów porównawczych Bridgestone Weather Control A005 EVO.
Jako jedyne mają klasę A na mokrej drodze (i chyba Pirelli jeszcze ma A ale na śniegu są słabsze).
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #316 dnia: 23 Września 2023, 20:55:14 »
Nie zapominajcie o zwycięscy wielu testów porównawczych Bridgestone Weather Control A005 EVO.

Oooo, aleś mnie trafił. Super opony. Zmieniam plany. Zamiast CrossClimate 2, następne będą te Bridgestone ;) z tym że CrossClimate 2 są najcichsze :-(, bo moje obecne Continentale trochę hałasują :-(
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2023, 21:05:35 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #317 dnia: 23 Września 2023, 23:19:22 »
Ja Bridgestone nawet kijem nie ruszę już, zresztą Pirelli po doświadczeniach z X4 też.
Testy niech sobie w du...buty wsadzą.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #318 dnia: 24 Września 2023, 00:26:37 »
Ja Bridgestone nawet kijem nie ruszę już, zresztą Pirelli po doświadczeniach z X4 też.
Testy niech sobie w du...buty wsadzą.

A jechałeś na nowych Bridgestone Weather Control A005 EVO lub na zimówkach Bridgestone Blizzak LM005 ?
Jeśli tak to masz jakieś porównanie z innymi oponami Premium ?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #319 dnia: 24 Września 2023, 04:08:42 »
Ja miałem te całoroczne Bridgestone i gorszej opony nie ma.
Jako nowa jeszcze była ok ale po roku i 6kkm tragedia.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #320 dnia: 24 Września 2023, 08:43:11 »
Dziwne z Bridgestone Weather Control A005 EVO bo w testach deklasują innych rywali Premium.
Chyba że testy to przepłacona reklama ale wszystkie ?

Albo może to nie problem w Bridgestone tylko że całoroczna ?
Jak nowa to jeszcze ma akceptowalną przyczepność na przykład na śniegu a jak się trochę zestarzeje, bieżnika ubędzie to się robi słabo z przyczepnością np. na śniegu ?

Ale 588 opinii na Oponeo też są wysoko 5.5 (Michelin tylko wyżej 5.6)

Opinia o Bridgestone Weather Control A005 EVO pierwsza z brzegu:

Do tej pory jeździłem na oponach Goodyear czy Pirelli dedykowanych dla danej pory roku (letnie czy zimowe) i było naprawdę ok. Wielosezonowe opony Bridgestone to mój pierwszy wybór, na jaki się zdecydowałem i muszę przyznać, że to był bardzo dobry wybór, gdyż opony są rewelacyjne! Ciche, pewne i bardzo dobrze się zachowują w warunkach jesiennych i wczesno zimowych. Szczególnie, gdy przyjdą pierwsze przymrozki to nie ma, czego się obawiać przyczepność na asfalcie jest genialna (naprawdę ciężko na nich zabuksować). Przy ulewnych deszczach hamujesz wzorowo i bezpiecznie. Na mocno ośnieżonych drogach trzeba zwolnić, ale i tak czujesz się pewnie za kółkiem. Opony kupione na jesień 2020 więc jak się będą zachowywać w lecie to czas pokaże, ale jestem dobrej myśli :) Polecam opony! Naprawdę są ok

I podobnych opinii jest prawie 600.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #321 dnia: 24 Września 2023, 10:15:31 »
Albo może to nie problem w Bridgestone tylko że całoroczna ?
Jak nowa to jeszcze ma akceptowalną przyczepność na przykład na śniegu a jak się trochę zestarzeje, bieżnika ubędzie to się robi słabo z przyczepnością np. na śniegu ?
Uważam że zużycie opony nawet minimalne zmienia jej skuteczność szczególnie przy markach bardziej budżetowych. Tu niestety testy zakrzywiają obraz bo są robione na nowych oponach.
Do tego jeszcze tak jak piszesz czyli firma XXX opona zima vs all może być bardzo duża różnica w skuteczności.

A tak ogólnie to dziwi mnie walka o all w reklamach mediach itd.gdzie w testach all zazwyczaj w porównaniu do zimy/lato w odpowiednich dla nich warunkach przegrywa i to w śniegu już jest kolosalna różnica.

I niby podkreßla się że zimowa opona traci przy hamowaniu z 80kmh latem ponad 10m do gumy letniej ale już all która przy 40kmh i hamowaniu traci do zimy koło 13m to jest git.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #322 dnia: 24 Września 2023, 11:10:26 »
Opony kupione na jesień 2020 więc jak się będą zachowywać w lecie to czas pokaże

To jest klucz.
Opinia napisana krótko po zakupie bo takie są naciski Oponeo.
W 2 autach miałem 2.5 kompletu tych Bridgestone.
Potem przejście na michelin CC używane (chciałem się przekonać czy każda wielosezonowki to kupa) i mega zdziwienie że lysawe opony jadą dużo lepiej od A005.
Potem zakup nowego kompletu CC, w drugim aucie Vredesteiny a w 3 Kleber.
W tych 3 przypadkach jest o niebo lepiej od A005.
Jedynie klebera nie sprawdzałem zimą.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #323 dnia: 24 Września 2023, 12:29:06 »
Zaciekawiłem się tą oponą, ja nie mam doświadczenia z tymi oponami.
Przejrzałem internety i z grubsza opinie są dwie.
- bardzo dobra opona na mokrym, na śniegu średnia
- niezła/przeciętna opona, nierówna.

Jeżeli prawidłowo odczytywałem opisy testów/filmów to pierwsze opinie sponsorowane/zlecane przez Bridgestone.
Drugie - cała reszta…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #324 dnia: 24 Września 2023, 13:29:00 »

Ten wykres z grubsza obrazuje wartość opony wielosezonowej wzgledem opon sezonowych.
Stare porzekadło mówi "jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego"
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

pireus

• Gość
« Odpowiedź #325 dnia: 24 Września 2023, 13:49:53 »
Ten wykres z grubsza obrazuje wartość opony wielosezonowej wzgledem opon sezonowych.
A co w tym odkrywczego? Gorsza w lecie od letniej a w zimie od zimowej. Za to lepsza w lecie od zimowej i w zimie od letniej. Chyba nikt niczego innego się nie spodziewa.
Znasz jakiś wyjątek  od tej reguły w czymkolwiek? Właśnie na tym polega uniwersalność. I to dotyczy wszystkiego.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #326 dnia: 24 Września 2023, 14:59:47 »
SUV jest doskonałym przykładem tego porzekadła. Ani to Sport ani Utility...

Online topoll

• Toyot Spamer
Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #327 dnia: 24 Września 2023, 15:00:19 »

A czy przypadkiem autorem tej infografiki nie Polski Związek Przemysłu Oponiarskiego? I nie jest z okolic 2010 roku?
Ponadto wiesz gdzie jest błąd? W zbytniej generalizacji.

Jeżeli zestawisz ze sobą opony z tego samego segmentu to ten wykres mniej więcej prawdziwy. Jednak już zestawienie wielosezonowej premium z sezonową budżetową czy średniego segmentu już nie jest tak jednoznaczne.
Trzeba pamiętać, iż cały czas idzie R&D, dzisiejsze opony wielosezonowe premium a te sprzed 10 lat (o 20 już nawet nie wspomnę) to zupełnie inne produkty. Ponadto, pamiętać trzeba, iż średnia temperatura w Polsce to 9,5 stopnia a rocznie mamy średnio mamy około 210 dni z temperaturami z zakresu +5 do +15 stopni.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2023, 15:19:10 wysłana przez topoll »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #328 dnia: 24 Września 2023, 15:46:23 »
średnia temperatura w Polsce to 9,5 stopni
Kolego gdy wychodzę ze swoim psem na spacer to statystycznie ( albo jak wolisz średnio) każdy z nas idzie na trzech nogach. Rozumiesz aluzję ?
Średnio zimowa temperatura w polsce wynosi 1 stopien C, a średnio letnia to 19 stopni C.
Chcesz oszczedzić to jest to twoje prawo i decyzja, ale nie wmawiaj ludziom że wielosezonówka jest lepsza od dwóch kompletów opon (lato/zima)
Oszczedzasz na tylko niezakupionym dodatkowym komplecie jednym felg.
Pozatym w każdych warunkach pogodowych masz gorsze parametry jezdne w porownaniu do dedykowanych opon.
A tak jak kolega parę postów wyżej przytoczył 13 metrów różnicy na ośnieżonej drodze przy 40km/ h to przepaść.
Zimą w czasie hamowania częściej patrzę we wsteczne lusterko by nie zaliczyć dupką crashu niż przodu.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2023, 15:49:53 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Online topoll

• Toyot Spamer
Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #329 dnia: 24 Września 2023, 16:04:16 »
Nie, albo inaczej, jakie opony założysz wyjeżdżając rano przy +2, w południe +17 jedziesz na spotkanie i wracasz do domu przy +3? A po drodze masz jeszcze lokalny przymrozek -1 przy jeziorze w lesie? Realia choćby sporej części Kaszub. Czyli rano wyjeżdżasz na zimowych, w ciągu dnia zmieniasz na letnie a jak temperatura spadnie poniżej +7 stopni znowu zmieniasz tylko na zimowe? Inaczej w którymś momencie jeździsz na niewłaściwych/niebezpiecznych oponach…
Nie ma opon idealnych, w polskich uwarunkowaniach klimatycznych w przeważającej części masz warunki, iż aby w pełni bezpiecznie jechać tak naprawdę powinieneś opony/koła przekładać przynajmniej 2 razy dziennie. Dlatego w większości wypadków opony całoroczne są wystarczające. Ponieważ poruszamy się w zakresie temperatur w okolicach punktu przecięcia się tych prostych. Czyli albo jedziemy na oponach lepszych od zimówek albo na lepszych od letnich, zależy z której strony punktu przecięcia się znajdujemy.
Oczywiście, są takie sytuacje i miejsca gdzie zimówki czy letnie są niezbędne. Generalnie jednak na większości terytorium całoroczne są wystarczające. I per saldo bezpieczniejsze w opisanej na początku sytuacji.

Ortodoksyjnie podchodząc do tematu, w Polsce trzeba by opony zmieniać ze 4 razy w roku: zimówki na przejściowe, potem przejściowe na letnie, letnie na przejściowe no i przejściowe na zimowe.
Czyli wczesna wiosna na przejściowe, późna wiosna na letnie, wczesna jesień na przejściowe no i późna jesień na zimowe.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2023, 16:14:54 wysłana przez topoll »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl