Autor Wątek: Rav 4 III gen. 2007, przeciaganie, typ skrzyni automatycznej  (Przeczytany 3787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bober85

• Początkujący
Rav 4 III gen. 2007, przeciaganie, typ skrzyni automatycznej
« dnia: 04 Listopada 2017, 20:20:05 »
Witam wszystkich,
nie znalazlem interesujacego watku wiec utworzylem nowy.

Posiadam Rav4 2007 rok III gen. Silnik 1AZ-FE,  2.0 VVTi +LPG, skrzynia automat U140F.
Ostatnio wymienilem wszystkie mozliwe plyny i oleje, w automacie rowniez, oryginalny olej Toyota ATF WS zakupiony w serwisie. O dziwo cena porownywalna z zamiennikami (!!!) typu Ravenol T-WS itp. Do tego nowy filtr oleju i uszczelka (zamiennikowa, bo w ASO 500zl za filtr z uszczelka to przesada).

Wymiana oleju byla oczywiscie statyczna, jak zalecaja mechanicy z toyoty, choc w ksiazce serwisowej jest napisane ze nie przewiduje sie wymiany oleju w automacie. Oczywiscie dla mnie jest to bzdura i dyskusja na ten temat nie jest celem postu. Dla niedowiernych moge przeslac zdjecia oleju jaki spuscicilem ze skrzyni oraz stopnia zabrudzenia miski olejowej wraz z magnesami na opilki.

Do rzeczy.
Auto ma nalatane 270000km, udokumentowane historia w ASO i fakturami, wymiana oleju kiedys byla robiona przez poprzedniego wlasciciela, ale z definicji wymieniam wszystkie plyny kupujac auto.

PRZED WYMIANA:
Przed wymiana skrzynia lekko przeciagala na wyzszych obrotach z 2 na 3 bieg (kick down, wyprzedzanie itd.), po za tym przy normalnej jezdzie gladko i bez szarpniec. Po dluzszej jezdzie (rozgrzaniu) wystepuje stukniecie przy wrzucaniu wstecznego R.

PO WYNIANIE:
Po wymianie oleju i filtra, wyczyszczeniu miski,  skrzynia pracuje jakby ciszej, szybciej zmienia biegi, nadal wystepuje przeciaganie z 2 na 3 bieg przy kick downie. podobnie przy rozgrzanym aucie, wrzucanie wstecznego jest ze stuknieciem.

PYTANIE JEST NASTEPUJACE:
Czy po ponownej wymianie oleju (mechanik toyoty zalecil wymiane 2 razy) jest szansa ze przeciaganie zniknie? Czy ma ktos doswiadczenia w temacie? Generalnie przy normalnej jezdzie skrzynia chodzi idealnie, tylko szybkie wyprzedzania bywaja irytujace.

Czy skrzynia z Rav4 II generacji bedzie pasowala do III generacji? Teoretycznie silnik tez jest 1AZ-FE i nie wiem jak ze skrzynia?
Ewentualnie czy polecacie kogos na teranie dolnego slaska, kto bezblednie ogarnia skrzynie w Rav4.

pozdrawiam

Offline marian325

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav 4 III gen. 2007, przeciaganie, typ skrzyni automatycznej
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2017, 21:42:54 »
Witam kolege.Proponuje poszukac zakładu , ktory specjalizuje sie wyłacznie w ASB.Oni ci zrobia wymiane dynamiczna ( wymienia całe bodajze 9-10l) przy okazji zrobia płukanke skrzyni i zaleja nowym olejem.Metoda statyczna za przeproszeniem gowno daje- to wyrzucanie pieniedzy w błoto.
Ja w swojej v6 mam nalatana juz 170tys km i poki co oleju w skrzyni nie tykam( juz raz popełniłem ten bład i zmieniłem olej jak wszystko było si w poprzednim aucie i mi 2 biegi zgineły) dopoki nie zacznie przeciagac- wtedy tylko wykfalifikowany zakład w ASB i wymiana dynamiczna z płukanka kanałów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl