Autor Wątek: Fajny zestaw DRL do przedlifta 3gen z Japan :)  (Przeczytany 11033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wojtekS

• Gość
Fajny zestaw DRL do przedlifta 3gen z Japan :)
« dnia: 11 Listopada 2017, 08:20:57 »
Fajny i niedrogi i do tego japoński - za całe $60 z wysyłką.

Doskonałe spasowanie. Jakbym nie miał tych DRL od MS Design to bym zamówił te :D

Rosjanie i francuzi polecają: https://www.ebay.com/itm/CARMATE-GIGA-LED-DAYTIME-LAMP-FOR-TOYOTA-ZVW30-PRIUS-WH-BL151-New-from-Japan/172965307509

« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2017, 08:37:10 wysłana przez wojtekS »

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Fajny zestaw DRL do przedlifta 3gen z Japan :)
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2017, 10:58:22 »
Rzeczywiście fajne, ja już mam drl z kierunkami, więc na razie mi zbędne.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2017, 11:02:43 »
Bardzo ładnie to wygląda.

Jest wiele ciekawych produktów do Priusa.
Niestety rzadko dostępne na rynku EU.

Offline P0RCIN

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Marca 2018, 12:16:42 »
Mam pytanie odnośnie tych świateł.
Jak one się włączają?
Automatycznie?
Na czym to polega?
Jest jakiś włącznik, czy coś?
Wybaczcie pytania ale w życiu nie mialem DRL ;)

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2018, 17:31:08 »
Mam pytanie odnośnie tych świateł.
Jak one się włączają?
Automatycznie?
Na czym to polega?
Jest jakiś włącznik, czy coś?
Wybaczcie pytania ale w życiu nie mialem DRL ;)

Te podłączasz tylko pod plus i minus akumulatora. Centralka wykrywa ładowanie i załącza światła drl. Po zgaszeniu auta napięcie spada i światła gasną.

Tutaj trzeba by poprawić instalację. Światła dzienne muszą gasnąć po włączeniu świateł mijania lub przechodzić w tryb świateł pozycyjnych (jeśli mają homologację A00).
Taka przeróbka problemem nie jest.
Dziwne bo większość centralek ma trzy przewody do podłączenia - właśnie z tego powodu.

Oryginalne światła DRL w priusie też naginają jeden przepis :)
Światła muszą się włączyć po odpaleniu auta - w Priusie włączą się ale musi być zwolniony hamulec pomocniczy.
Ten "błąd' akurat mnie się bardzo podoba i pochwalam :)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2018, 18:08:10 »
Światła muszą się włączyć po odpaleniu auta - w Priusie włączą się ale musi być zwolniony hamulec pomocniczy.
Ten "błąd' akurat mnie się bardzo podoba i pochwalam
niczego nie nagina i to nie żaden "błąd". W autach z automatyczną skrzynią jeśli znajduje się ona w pozycji P lub zaciągnięty jest hamulec ręczny lub pojazd nie ruszył z miejsca od czasu włączenia zapłonu DRL nie muszą sie zapalać -
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2018, 19:59:25 »

W Aurisie (nie hybryda) z 2016 roku światła do jazdy dziennej też zapalają się po zwolnieniu hamulca ręcznego.
I nie wydaje mi się żeby to było "naginanie przepisów" - w przeciwnym razie nie przeszłoby to homologacji.

PS
A tak na marginesie, światełka estetyczne :)

Offline P0RCIN

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2018, 21:49:31 »
Dzięki za odpowiedzi.
Mam rozumieć, że w tym zestawie jeśli włączę światła mijania to nie zgasną DRL?

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2018, 22:52:11 »
niczego nie nagina i to nie żaden "błąd". W autach z automatyczną skrzynią jeśli znajduje się ona w pozycji P lub zaciągnięty jest hamulec ręczny lub pojazd nie ruszył z miejsca od czasu włączenia zapłonu DRL nie muszą sie zapalać -
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

Dzięki za sprostowanie. Widocznie to mi gdzieś umknęło.

Dzięki za odpowiedzi.
Mam rozumieć, że w tym zestawie jeśli włączę światła mijania to nie zgasną DRL?

Widząc tylko ten schemat wymalowany na opakowaniu to nie zgasną.

Wystarczy dodać jeden przekaźnik i podłączyć cewkę przekaźnika pod światła - koszt żaden i doktoratu też nie trzeba ;)
Będą wtedy działać jak powinny  :good:
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2018, 22:53:51 wysłana przez Jakub.S83 »

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2018, 11:24:55 »
Dokładnie tak miałem w GS450h i światła dzienne sprowadzone z Japonii (kosztujące fortunę oryginalne akcesoryjne do tego modelu - ale czego się nie robi jak się coś koniecznie chce mieć :D ) - też nie gasły przy pozycjach, widac tam tak można. Choć widzę tez różne zupełnie nowe i nietanie samochody na polskich drogach i im też nie gasną - może się przepisy zmieniły ???

Dodałem na linii zasilającej światła dzienne przekaźnik za 8 zł typu NC (normalnie zwarty), cewkę przekaźnika podpinasz pod pozycję.

Przy wyłączonej pozycji przekaźnik jest zwarty - dzienne świecą. Włączasz pozycje i tym samym podajesz napięcie na przekaźnik - styki rozwierają się i światła dzienne gasną.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2018, 11:31:04 wysłana przez wojtekS »

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2018, 13:43:22 »
Dokładnie tak miałem w GS450h i światła dzienne sprowadzone z Japonii (kosztujące fortunę oryginalne akcesoryjne do tego modelu - ale czego się nie robi jak się coś koniecznie chce mieć :D )

Skądś to znam  :grin:

- też nie gasły przy pozycjach, widac tam tak można. Choć widzę tez różne zupełnie nowe i nietanie samochody na polskich drogach i im też nie gasną - może się przepisy zmieniły ???

Raczej mają podwójną homologację i przechodzą w stan świateł pozycyjnych. Dobrej jakości światła DRL z podwójną funkcją są bardzo jasne i jest to czasem mylące.

Dodałem na linii zasilającej światła dzienne przekaźnik za 8 zł typu NC (normalnie zwarty), cewkę przekaźnika podpinasz pod pozycję.

Przy wyłączonej pozycji przekaźnik jest zwarty - dzienne świecą. Włączasz pozycje i tym samym podajesz napięcie na przekaźnik - styki rozwierają się i światła dzienne gasną.

:good:

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Marca 2018, 15:37:01 »
W autach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku światła do jazdy dziennej, mogą świecić się łącznie z pozostałymi. Natomiast przy rejestracji po 1 stycznia 2010 roku, światła takie mogą być zapalane tylko osobno.
(Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r. )

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Stycznia 2019, 20:53:19 »
Wątek stary jak Tutenhamon, ale i tak spróbuję.

Podobają mi się te światełka, ale wygląda na to, że kupić się ich nie da...

Nawet producent ma już w ofercie tylko niebieską wersję, która z kolei mi się nie podoba. I chyba z przepisami w Europie nie mają wiele wspólnego...

A może ktoś ma lepsze informacje?

No i pytanie: czy one mają homologację na nasze drogi?

Mat

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Stycznia 2019, 21:31:01 »
Mam za sobą pierwszą wymianę żarówki H11. Na razie jedna na kwartał. Priusy lubią je palić. Naczytałem się o różnych opcjach. Światłą dzienne sąkuszące ale to rozwiązanie tylko połowiczne. Problem w postaci żarówki H11 pozostaje.

Cele są dwa: mniejsza awaryjność i mniejsze zużycie energii. Po lekturze różnych opinii doszedłem do wniosku, że stworzenie dobrej żarówki LED H11 albo już się dokonało albo jest bardzo blisko. Jak na razie dotychczasowe rozwiązania mają kłopot z odprowadzaniem ciepła ale to tylko kwestia czasu.

Jeżeli ktoś z Was z sukcesem zmienił światła mijania na LED, to chętnie poznam opinie. Musi być porządne odcięcie światła, odpowiednia moc NAGRZANEJ żarówki, bierne (albo ciche) chłodzenie.

Coś takiego? https://www.amazon.com/LIGHTENING-DARK-H11-H8-H9/dp/B07FMLG7QJ

« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2019, 21:36:16 wysłana przez fazibazi »

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2019, 11:50:39 »
Ostatnio wymieniłem sobie żarówki postojowe na ledy i myślę, że teraz świecą z podobną intensywnością co dzienne. Porównywałem tutaj do nowego Aurisa, którym jeżdżę (tam dzienne światła to też postojowki). Wiem, że to nie jest zgodne z prawem podobnie jak żarówki dwufunkcyjne, ale zamierzam wiosną i latem jeździć na postojowych. Myślałem o światłach drl ale nie wiem jak u mnie z podłączeniem bo mam światła ledowe i nie mogę ich wyłączyć - w każdej pozycji włącznika świateł (auto, włączone i wyłączone) świecą światła mijania. Tylko w pozycji świateł postojowych świecą postojówki. Upierdliwe jest też to, że po wyłączeniu samochodu światła gasną dopiero po otwarciu drzwi kierowcy (czasami się nie wysiada z samochodu i trzeba wtedy specjalnie otworzyć drzwi, żeby światła zgasły). Wie ktoś czy można to jakoś przeprogramowac przez OBD?
Oto jak to wyglada:

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl