Autor Wątek: Carina 94 kombi (F)  (Przeczytany 14868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

newi

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« dnia: 04 Maja 2005, 21:54:56 »
Witam wszystkich poraz pierwszy.
Aktualnie mam Honde Civic ale w związku z narodzinami mojego syna (dziś tj 04.05.2005 o 15:00 !!!) musze ją zmienić na coś większego. jestem konkretnie zainteresowany Cariną kombi 2.0 GLI z 1994 roku.
Proszęo jakieś informacje o tym samochodzie. NAjbardziej interesuje mnie kwestia spalania. Bardziej sobie cenięinformacjęod użytkowników niż z jakiś katalogów bo często są rozbieżności.

Serdecznie pozdrawiam.

CarinaGTI

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja 2005, 21:58:38 »
najlepiej sie wypowie Perzan bo o ma taką, mi na gazie paliła średnio 11-12l, przy 180-190km/h 14-15l, a była to werjsa GTI; 2.0 3SFE potrafi nawet spalić w granicach 7l przy spokojnej jeździe na trasie, srednio 9-10

newi

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2005, 22:29:01 »
A jak wygląda dynamika tego samochodu. Można być zadowolonym?
Czy duża podatnośc na korozję- jakie miejsca najczęściej korodują?
Jakie są najczęstsze usterki, jak zachowanie auta przy wiekszych prędkościach?
Czy nie ma problemów z dostepem do części?, - pytań wiele, ale muszętroche wiedzieć zanim podejme decyzjękupna. Nie ukrywam że mam na oku Accorda kombi ale jest on znacznie droższy w utrzymaniu- pali więcej, większe standardowe koła, ciut mniejsza dynamika wg danych technicznych od producenta, ale kolor ładniejszy :) - nie szczerwony jak to-jot-ka. Nie kolor jednak decyduje a właściwości i ekonomia.

CarinaGTI

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maja 2005, 22:35:29 »
z doisrtepem edo czesci eni ma zadnego problemu-chyba ze rzeczy nietypowe, ale dostepnosc jest taka sama jak np. w civicu ktory masz/miales, dynamika jest6 naprawde bdb, schodzi sięponiżej 9s do 100km/h, z dynamiki i elastycznosci napewno bedziesz zadowolony :D
korozja, u mnie brak było a autko miało 13 latek, a najczestsze to standardy-progi-nadkola, ale jesli autko nei ejst bite lub dobrze zrobione to nei ebdzie problemu
\najczestsze nusterki?? hmmm ciezko pwoiedziec-może wydech, sonda czasami pada, a takto lać i jeździć, autko jest ciut miekkie, ale za to komfort jest bdb, ale nei za miekkie, lubi ja troszeczke bujać (ale jak sie przesadzi)

newi

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Maja 2005, 23:04:12 »
No to super. Daje mi to jakiś obraz o autku. Moze pan Perzan cos powie? Będękontent.

Ps. Jakoś lubie ludzi z Wrocławia. Może dlatego że wiekszośc wakcji spędziłem u rodzinki na Krzykach i nmiałem kiedyś wielu tam kumpli. Ale to tak OT. :wink:

wilsonik

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2005, 08:29:35 »
Jeszcze ja sięwtrącę. Mam liftbacka z 94r i co do zawieszenia to jestem przeciwnego zdania. Jest dość twarde. Czuć większość dziur. Ale ma to swoje i zalety w zakręcie pewnie trzyma siędrogi.

newi

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2005, 08:52:17 »
twarde auta to czasami zaleta. Myślęże to kwestia stylu jazdy  :D . A jak taki kombi zachowuje sięprzy prędkości ok 150km/h? jest stabilny?. Czy nim trochęrzuca i jest podatny na wiatr. Może to głupie ale nie lubie tego uczucia. Kiedys jeździłem okazyjnie Nubirą kombi podobno w najsilniejszej wersji. Było fajnie do 130 ale potem tragedia.

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maja 2005, 08:53:28 »
Moja z 1994r 2000cc.kupiona 1998r z przebiegiem ca 110 tys km.
uleglo awarii
czujnik ABS,,czapka" chlodnicy;lącznik drązka stabilizatora;ostatnio tarcza, lozysko, docisk sprzegla;raz zmienialem amortyzatory i akumulator;wezyk gumowy od chlodnicy;dwa razy pasek napinacz i lozysko
W sumie mozna to zaliczyc do rzeczy eksploatacyjnych
Obecny stan licznika ca 290tys km.
Oceniam auto jako kompletnie bezawaryjne.
Co do komfortu- ilosc miejsca w srodku chyba najwieksza w swoiej klasie.Wady ? slabe tlumienie krotkich nierownosci tzw tarki

newi

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maja 2005, 09:08:40 »
.....czyli japońska technologia góruje. Wróce jeszcze do poprzedniego zapytania ----jak przy większych predkościach auto sięzachowuje? i hałas?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maja 2005, 09:14:01 »
Cóż można powiedzieć... Spalanie benzyny na poziomie 10-11 po mieście, trasa 8-9 w zależności od klasy drogi i nastroju. Jazda raczej hmmm... dynamiczna ;) Gaz odpowiednio 13-14 miasto, 10-13 trasa. Na trasie wyprzedzanie oczywiście zawsze w okolicach 5000 obr/min :)
Przy wyższych prędkościach nic ciekawego sięnie dzieje, żadnej walki z autem czy pływania. Powiedzmy od ok. 170km/h czuć że autko sięjakoś tak "lekko" prowadzi. ;) Również przy tych prędkościach trzeba brać poprawkęna hamowanie. Hamulce już nie są tak efektywne niestety :( Do 160 (standardowa prędkość podróżna) jest w porządku.
Podatność na korozję... 12 lat i nie stwierdzono ognisk zapalnych :) Zaczyna mi trochęwyłazić na błotniku tylnim przy klapie w kąciku, ale to ewidentnie sprawa kiepsko zrobionej naprawy powypadkowej :(
Dostępność części - zadowalająca. Wszelakie elementy podlegające standardowemu zużyciu i wymianom okresowym sa dostępne w podróbach. Ostatni napływ dużej ilości Carinek z Anglii jest doskonałym źródłem części nietypowych typu elementy karoserii, jakieś plastiki, puszki, złączki, elektryka itd. Obecnie jestem na etapie doposażania mojego maleństwa w różne dziwne rzeczy przewidziane przez fabrykę, a nie zamontowane w moim pojeździe :)
Standardowe usterki.... wszystko co można sięspodziewać w aucie z przebiegiem ok. 300tys km czyli amortyzatory, sprzęgło, łożyska w kołach, tarcze bębny...  Podobno lecą permanentnie łączniki stabilizatora... jeszcze tego nie stwierdziłem :D Jak na razie mam wmieniony tylko jeden i to wyłącznie dlatego że nie dało sięgo odkręcić przy okazji wymiany amortyzatorów.
Myślęże kombi z '94 będzie słusznym wyborem - jeszcze japońska produkcja :D
Mam nadziejęże pomogłem co nieco ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

newi

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maja 2005, 15:30:02 »
Pomogłeś i to bardzo. Jak już pisałem wcześniej bardziej sobie cenięopinie urzytkowników niż dane katalogowe bo często mają sie nijak do rzeczywistości.
Zmieniając auto na carine e kombi liczyłem pierwotnie na funkcjonalność a widzęże nie tylko to jest charakterystyczne dla tego auta. Wygląda trochęcięzko i dlatego zdumiewaja mnie jej osiągi. Podobno przyspieszenie 9sek do 100 ?......tyle mi wystarczy.
Dzieki wszystkim za rady.
Teraz kwestia wyjazdu do D i kupna...........oby ten wozik jeszcze stał.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maja 2005, 23:52:48 »
Cytat: newi
Podobno przyspieszenie 9sek do 100 ?......tyle mi wystarczy.

Oj, wystarczzy, wystarczy :D Bardzo mało jest zawodników na światłach i nie tylko ;)
I to bez większego żyłowania. Tak powiedzmy max do 4500 ;)
Funkcjonalność powiadasz... dzisiaj przywiozłem sobie lodówkęo wymiarach 183x64x71cm, a nic nie stało na przeszkodzie żeby była szeroka na 80, nie 71 :) Co prawda fotele musiałem trochędosunąć w porównaniu z codziennością, ale dało sięspokojnie jechać te 170km z gór :) Mogłaby być wyższa nawet do ok 80cm, ale musiałaby być krótsza ze względu na skos tylniej szyby :( Niższe przedmioty nie wystające nad poziom szyby mogą dochodzić nawet do 2m :D
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

MarcyÂś

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Maja 2005, 07:01:07 »
Witam,
więc jeszzce ja dorzucęswoje trzy grosze.
Posiadam od 3 lat Carinke liftback '95 2.0l 3S-FE (133KM). Spalanie przy bardzo spokojnej jeździe: trasa (do 120km/h) ok 7-8l (benzynki) i mniej więcej ok 8-9l gazu przy dobrze wyregulowanym silniczku; miasto+krótkie trasy (dojazd do pracy) ok 10l gazu. Silniczek ten swietnie znosi gaz, nie ma objawów spadku mocy i chodzi jak pszczółeczka (25 tys km na gazie już mam) Samochodzik kupiłem w 2002 (dokładnie w dzień urodzin!!!!!) miał ok 120 tyk km teraz ma 170 tys km i w tym okresie następujace awarie.
1. Wyciekł płyn ze wspomagania (żonce oczywiście) kierownicy-czerwiec 2002 koszt naprawy (dobór odpowiednich uszczelek) ok. 220 PLN;
2. Pojawia sięproblem z czujnikami ABS-u-w czasie deszczu niekeidy zapala siękontrolka ABS-u i wtedy trzeba mieć na uwadze że nie działa ale jak wyschnie to wszystko wraca do normy;
3. Pojawiła siędelikatna korozja dolnych części drzwi (oprócz drzwi kierowcy) oraz lewego tylnego paska nadkola-jestem w trakcie walki z tym problemem koszt naprawki bedzie oscylował w kwocie ok 350-400PLN.
4. Awaria (uszkodzony kabelek) sterowania szyby kierowcy-naprawa we własnym zakresie.

Pozatym autko spisuje siębez zarzutu nigdy mnie nie zawiodło. Co do miejsca w środku to jest to typowe wygodne autko dla rodziny (oczywiście wyjazdom rodzinnym sprzyja również duży bagażnik). Zaletą samochodziku jest brak drobnych awarii które potrafią uprzykrzyć życie każdemu. Części są dostępne, a używki wcale nie szokują cenami. Materiały eksploatacyjne naprawde niedrogie (filtry różnego typu, klocki itp).
   Moim skromnym zdanie samochodzik jak najbardziej godny polecenia najlepiej w wersji 2.0l GLi

newi

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Maja 2005, 19:29:31 »
No i takie właśnie opinie najbeardziej mnie utwierdzają o wyborze tego autka...mimo że już jakis czas jestem związany z fan klubem Hondy (www.honda.gda.pl). Nadszedł poprostu czas by wymienić auto biorąc pod uwagęnie tylko osiągi ale i funkcjonalność.
Dziękujęza wyczerpujące opinie. Temat możemy uznać za zamknięty.........chyba że ktoś z Was będzie chciał dorzucić zwoje kilka słów.
 :D . pozdrawiam.

zawika1

• Gość
Carina 94 kombi (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Maja 2005, 20:31:25 »
Witam.
Jako, że jesteś z Gdyni to napewno pamiętasz powódź w Gdańsku w Lipcu 2001.
Wyobraź sobie, że ja przejechałem tą wielką wodą przez całą Ul.Kartuską w Gdańsku.
Stawały Merole, Bemki, Francuzy i wszystkie inne. Autobusy sięnawet "topiły" i stawały. A ja,sam nie wiem do dziś jak, przejechałem Cari tą wodę. Bałem sięstrasznie, że mi sięsilnik zaleje, ale samochód jakoś dał radę. Woda sięgała niemal do połowy drzwi na zewnątrz!
Po tym wszystkim okazało się, że nie działa syrena alarmu :-DD .Po wylaniu z niej wody było OK.
To , tak o niezawodności było. :aslyer
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl