Autor Wątek: głuchy stuk przy zmianie biegów 1,4 d4d Auris  (Przeczytany 2372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misto79

• Prawie Toyot
głuchy stuk przy zmianie biegów 1,4 d4d Auris
« dnia: 27 Listopada 2017, 15:18:45 »
Dzień dobry proszę o pomoc i rade . Mam aurisa kombi 2013 rok 95000 przebieg 1,4 d4d i zauważyłem ostatnio ,ze przy zmianie biegów coraz częściej słyszę głuchy dźwięk-stuk ( nie za głośny) jak już kończę puszczać sprzęgło . Jak zmieniam biegi baaaardzo delikatnie ten temat nie występuje . Zastanawiam sie czy to normalne czy wystepuje ten problem u innych użytkowników proszę o info bo już zaczynam sie martwić pozdrawiam

Offline Auris wd

• Toyot Leżący
  • *
Odp: głuchy stuk przy zmianie biegów 1,4 d4d Auris
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2017, 17:11:22 »
Mam to samo w nowym samochodzie, wszystko zależy tylko i wyłącznie od techniki puszczania sprzęgła . Jak zrobisz to szybko/gwałtownie takie stuknięcie wystąpi , przynajmniej u mnie

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2017, 18:36:52 »
U mnie to nie występuje.

Offline misto79

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2017, 07:50:01 »
kurde w nowym samochodzie też? dziwna sprawa a jak wrzucasz np 1 to też to u ciebie występuję u mnie rzadko ale jednak

Offline Auris wd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2017, 20:38:18 »
kurde w nowym samochodzie też? dziwna sprawa a jak wrzucasz np 1 to też to u ciebie występuję u mnie rzadko ale jednak

Tez, czasami. Próbuje znaleźć zależność , ale na razie nie widzę reguły kiedy ten dźwięk sie pojawia.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2017, 21:16:56 »
To nie jest taki patent, że ramię pedału sprzęgła stuka w jakiś ogranicznik? Czasami słabiej, czasami mocniej - i wtedy słychać? Verso żony tak ma czasami, a i w Aurisie b.rzadko, ale się zdarza...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline misto79

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2017, 22:12:39 »
nie kolego nie z ogranicznika  ponieważ ewidentnie jest to stuk gdzieś z głębi samochodu.... dzis jechałem sam i było ok a ostatnio w 4 osoby to było wyraźnie wyczuwane  dam znac za jakiś czas jakie są objawy może podjadę do takich mechaników w Katowicach co tylko sie zajmują toyotami i zapytam

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudnia 2017, 19:24:59 »
nie kolego nie z ogranicznika  ponieważ ewidentnie jest to stuk gdzieś z głębi samochodu.... dzis jechałem sam i było ok a ostatnio w 4 osoby to było wyraźnie wyczuwane  dam znac za jakiś czas jakie są objawy może podjadę do takich mechaników w Katowicach co tylko sie zajmują toyotami i zapytam

a gdzie są tacy w Katowicach?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl