co do spalania to wg mnie normalne że w zimę spala więcej, z czegoś się to ciepło do ogrzania kabiny musi wziąć - cytując klasyka :
" Ja rozumiem, że wam jest zimno, ale jak jest zima to musi być zimno! Tak? Pani kierowniczko, takie jest odwieczne prawo natury! Czy ja palę? Pani Kierowniczko! Ja palę przez cały czas! Na okrągło! Nie no, nie ma za co. Moje uszanowanie dla pani Kierowniczki!

Zrób sobie eksperyment - ustaw temp na minimum, powyłączaj obieg powietrza/klime, przejedź się z 10km obwodnicą, wróć w `korki` - zobaczysz że przy każdym odpuszczeniu gazu będzie Ci się wyłączać spalinówka i będziesz smigać na EV. Silnik 1.5 nie jest oszczędny, nie wiem skąd u niektórych takie przekonanie, w tak dużym aucie przy dynamicznym przyspieszaniu pije jak smok, oszczędza się przez jazdę na EV, a żeby jeździć na elektryku w samochodzie musi być spełnione kilka warunków, poczytaj to forum - ktoś zamieszczał świetny poradnik jak jeździć eko.
Też jeżdżę P2, w lato palił 4-5l, ale głównie dlatego że spory dystans po mieście jeździłem na baterii. Teraz trudno mi powiedzieć ile pali bo śmigam na lpg.
jeśli chodzi o wilgoć to zerknij na bagażnik, jest jakaś wada tych P2, że często woda zbiera się w tylnej klapie, albo ścieka do koła zapasowego/akumulatora, na youtube jest pełno filmików o tym, nawet tutaj któryś kolega temat przerabiał, być może w tym jest problem.
p.s. 12v na aku to taki stan przedzawałowy, nie wiem w którym momencie mierzyłeś prąd, ale jeśli po pierwszym `kliknięciu power` to trochę kicha. Zerknij na poradnik poniżej, zrób to samo i napisz jakie masz wyniki.
Poczytaj forum priuschat - kopalnia wiedzy, piszą że normalne napięcie na aku powinno być: 12.4-12.8v is normal range in ACC mode - 1 power button push w/no brake pedal applied.
Po drugim wciśnięciu powera powinieneś mieć min. 12v, a po 3 wcisnięciu razem z nogą na pedale hamulca powinno być powyżej 14v.
https://www.youtube.com/watch?v=cyNJm1SFS1E