Autor Wątek: Prius II wysokie spalanie + wolne nagrzewanie  (Przeczytany 12856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Odp: Prius II wysokie spalanie + wolne nagrzewanie
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Grudnia 2017, 16:28:29 »
To, że się wolno nagrzewa to normalne. Sprawność tego silnika jest większa więc generowane ciepło w stosunku do pracy mechanicznej mniejsze.
Podobnie mam w Fieście 1.0 turbo, też się wolno nagrzewa. Za to w Mazdzie Tribute, z klasycznym 2.0 benzynowym silnikiem cieplutko, ale spalanie większe niż x2 hybryda.
Co do wysokiego spalania to już gorzej. Nie wiem jakie koledzy i koleżanki mają średnie miejskie przy dzisiejszych temperaturach. Moje ostatnie 2000 km, odcinki 5-7 km i  postój do wychłodzenia, spalanie około 6.5, na krótszych trasach czasem więcej, ale nigdy powyżej 7. Latem to było litr mniej. Mogłoby być i 7-7.5, też bym zaakceptował, tyle pali teraz malutka Fiesta w mieście.
Jednak 9 litrów i więcej to już problem.
No i muszę sprawdzić to zasłanianie wlotów powietrza....

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Grudnia 2017, 22:00:09 »
U mnie spalanie 4,5 - 5,3 same miasto A poza miastem ok. 4,1. Dodam że jeżdżę na TAXI.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Grudnia 2017, 08:50:03 »
u mnie w P II podobnie jak u Glider'a

w lecie dało się zejść do 5,5 teraz ok 6,2 [l/100km]

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Grudnia 2017, 11:26:22 »
To albo macie w kiepskim stanie akumulatory HV albo nie potraficie jeździć hybryda Oczywiście bez urazy. Mój kolega na TAXI też nie umie zejść do takiego spalania co ja ale on dopiero zaczyna przygodę z P2. Tutaj dodaję fotkę z aktualnego spalania

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Grudnia 2017, 11:43:49 »
To albo macie w kiepskim stanie akumulatory HV albo nie potraficie jeździć hybryda

Ja jeżdżę Priusem Plusem, większy, cięższy, inny akumulator (sprawdzony) i inne oprogramowanie.
Ale też nie jestem fanem super oszczędnej jazdy.
Chyba nawet jestem fanem przycisku PWR....  :-)
Po początkowej fascynacji przyciskiem ECO, teraz już jeżdżę w trybie normal, no i lubię ten PWR.... <taniec>

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Grudnia 2017, 12:06:03 »
To albo macie w kiepskim stanie akumulatory HV albo nie potraficie jeździć hybryda

Ja jeżdżę Priusem Plusem, większy, cięższy, inny akumulator (sprawdzony) i inne oprogramowanie.
Ale też nie jestem fanem super oszczędnej jazdy.
Chyba nawet jestem fanem przycisku PWR....  :-)
Po początkowej fascynacji przyciskiem ECO, teraz już jeżdżę w trybie normal, no i lubię ten PWR.... <taniec>
Nie no Prius plus to całkiem inny samochód. Jeździłem nim bo mój przyjaciel takim jeździ też na taryfie. Tak w ogóle to zaraziłem kolegów hybryda Tryb PWR to piękna sprawa chociaż mój P2 standardowo chodzi tak jak w PWR. Może jest ciut słabszy że wszelkiego na słabszy silnik spalinowy...

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Grudnia 2017, 13:46:42 »
u mnie Priusem jeździ żona, albo ja wożę rodzinę. jak jeżdżę sam to Impreza GT pali mi w mieście 15-17 [l/100km] 98, więc 6,4 czy 4,4 to już na prawdę nie robi mi wielkiej różnicy.

kiedyś po zatankowaniu i resecie komputera przejechałem do domu i wyskoczyło 4,5 ale wtedy nie przekraczałem 40 km/h i nie zamierzam więcej tak jeździć, żeby denerwować innych kierowców

Offline Rapcio_Krakow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Grudnia 2017, 17:42:51 »
To albo macie w kiepskim stanie akumulatory HV albo nie potraficie jeździć hybryda Oczywiście bez urazy. Mój kolega na TAXI też nie umie zejść do takiego spalania co ja ale on dopiero zaczyna przygodę z P2. Tutaj dodaję fotkę z aktualnego spalania

Niezły wynik!
To jest 100% miasto czy cykl mieszany?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Grudnia 2017, 19:21:40 »
teraz spalanie wynosi7.5-8 litrów.

Pali ci w normie.
Mniej spala w katalogu i staremu zientarskiemu :):):)

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Grudnia 2017, 20:38:45 »

Niezły wynik!
To jest 100% miasto czy cykl mieszany?
Tak 100% miasto. I dodam że nie jeżdżę 40km/h tylko co najmniej przepisowo. No może ciut szybciej I nie przeszkadzam innym uczestnikom ruchu... Dzisiejsze spalanie c.d.

Offline spajk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Grudnia 2017, 23:42:27 »
Problem parowania mam i ja. Prius 3, uruchomie samochod, zeskrobie szyby, wsiadam i wszystki szyby zaparowane a nawiew na szybe i klima wlaczona od dawna. Wczoraj musialem czekac 10 min az szyby odparuja na tyle zeby moc bezpiecznie jechac.

Tez myslalem o filtrze ze wlozyle odwrotnie, musze go zmienic i zobaczyc co bedzie

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Marca 2021, 03:05:02 »
u mnie byl podobny problem z ogrzewaniem... samochod robil sie cieply dopiero po 50km.. czyli jak dojezdzalem do pracy.. sytuacja sie zmienila kiedy wymienilem plyn chlodniczy..., na oryginalny zalecny przez toyote, ale dokonalem odpowietrzania ukladu wg pewnego fachowca z youtube... od tamtej pory jest znaczna poprawa, auto grzeje juz po kilku minutach... wczesniej to byla jakas kataastrofa.... jezeli chodzi o parowanie wnetrza.. sprawdz czy dziala ci klapaka zamykajaca | otwierajaca wlot z wewnatrz... powinienes slyszec kiedy przelaczasz jej funkcje... ewentualnie zbadaj klapke wylotowa... jest taka po prawej stronie za wylotem chlodzenia baterii w bagazniku po prawej stronie... u mie spalanie to okolo 4,7 na codzien... na trasie jak cisne auto na maxa czyli do odciecia.. przez 1000km wychodzi 7 litrow...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl