Autor Wątek: Wilgoć z nadmuchu  (Przeczytany 4395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
Wilgoć z nadmuchu
« dnia: 28 Listopada 2017, 09:09:20 »
Witam

Proszę o poradę, gdzie zajrzeć, co sprawdzić, w wypadku nadmiernego parowania szyb. Wiem, że podobne tematy już były ale to nie filtr kabinowy...
W czym problem:
Są teraz chłodniejsze dni, bardziej wilgotne. Włączam nadmuch i w nozdrzach od razu zaczynam wyczuwać wilgoć a po kilkudziesięciu sekundach na szyby zaczyna ona wchodzić i to niezależnie czy ustawię 16C czy 25C.

Ktoś podpowie - włącz też klimatyzację. Ok, wówczas wilgotność z szyb zanika.

Zastanawiające jest jednak to, że to moje 3 auto (poprzednie nie były to Toyoty) i w poprzednich nie musiałem włączać klimy by wygonić wilgoć, bo po prostu jej nie było lub było znacznie mniej, mało: całą zimę nie musiałem włączać ni razu klimy by zawalczyć z wilgocią. Tu tak nie da rady.

Samochód nocą jest garażowany z uchylonymi szybami, więc przepływ powietrza i ewentualne odparowywanie wilgoci jest na bieżąco.
Wymiana filtra powietrza nic nie daje a fakt, że jest garażowany sugeruje, że ta wilgoć generuje się na bieżąco. Tylko skąd?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Wilgoć z nadmuchu
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopada 2017, 09:37:35 »
garażowany z uchylonymi szybami

Może właśnie tu jest problem- wilgoć w garażu  :o
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2017, 10:21:56 »
jeśli w garażu jest duża wilgoć to błędem jest uchylanie okien. W ten sposób wilgoć i wszelkie zapachy przenikają do środka auta.

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2017, 11:05:20 »
jeśli w garażu jest duża wilgoć to błędem jest uchylanie okien. W ten sposób wilgoć i wszelkie zapachy przenikają do środka auta.

Raczej tu nie jest problem. Cara mam od 2 lat i pierwszy rok nie miałem garażu, trzymałem pod chmurką i było podobnie. W zimie miewałem zamrożone szyby z obu stron - najbardziej wkurzał właśnie szron wewnątrz.
Trafił się garaż i po wynajęciu myślałem, że coś pomoże ale nic się nie zmieniło (no, poza skrobaniem szyb  :-) )

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2017, 11:17:04 »
sprawdź poziom wilgoci w garażu, wentylację, jeśli jakaś tam jest. Taki mokry garaż przyniesie więcej problemów niż korzyści. Tapicerka, dywaniki, materiały wygłuszające dość mocno absorbują wilgoć i wszelkie zapachy.
Samochód podczas jazdy dość skutecznie wysusza się w środku. Poza tym gorący silnik po jeździe działa jak grzejnik w garażu. Ale do tego musi być jakaś wymiana powietrza.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2017, 12:42:04 »
A klima podczas jazdy zimą cały czas włączona? Pod koniec jazdy warto wyłączyć klimę żeby osuszyć parownik, tak jak pisze SLK posprawdzaj dywaniki czy nie wilgotne itp. Jak wjeżdżasz ciepłym samochodem do chłodnego/wilgotnego garażu to to suche ciepłe wnętrze ciągnie wilgoć jak gąbka. Może być to nawet ogryzek jabłka (mi kiedyś pod siedzeniem dzieciak zostawił), albo wilgotna szmatka....
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2017, 12:44:18 wysłana przez fazibazi »

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopada 2017, 19:21:53 »
Może być tak, że klapka przełączająca obieg zewnętrzny na wewnętrzny jest zablokowana w pozycji obieg wewnętrzny. Będzie dokładnie taki efekt.

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Grudnia 2017, 14:18:44 »
Może być tak, że klapka przełączająca obieg zewnętrzny na wewnętrzny jest zablokowana w pozycji obieg wewnętrzny. Będzie dokładnie taki efekt.
Chyba mam. To był trop - brak dopływu świeżego powietrza z zewnątrz.
Jak wkłada się filtr kabinowy w tą szczelinę za schowkiem pasażera, to tenże filtr mogę dotknąć i pogłaskać go wkładając rękę nad tą szczelinę. Tam chyba powinien byś jakiś element zakrywający ten filtr i skierowany na zewnątrz skąd powinno dochodzić świeże powietrze.
Może ktoś podpowiedzieć, jaka to część (part number). Trzeba będzie rozbierać kokpit...?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudnia 2017, 15:09:51 »
A to jest Auris I? Jeżeli tak to jest tam takie coś jakby taka duża "ćwierćbeczka" lub ćwierć walca  :shock: z uszczelkami. Nagram ci filmik wieczorem, jak się to zamyka i otwiera. Masz obieg zamknięty jeżeli możesz  od góry dotknąć filtr. Przy obiegu z zewnątrz nie ma takiej możliwości. Zacięło mi się to przy okazji moich przygód z webasto, przeskoczyły zębatki ale po przytrzymaniu i wciśnięciu zmiany obiegu, zaskoczyło. Możesz spróbować, na tzw, siłę ale nie za mocno  :cool:.

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Grudnia 2017, 17:52:10 »
Faibazi:
To Auris II ale przyglądałem się temu bliżej i jest tak jak piszesz ale chyba z pewnym felerem.
Jak włączam obieg zamknięty ta klapka mocno trzyma się w pionie i zamyka dojście z zewnątrz, trudno ją ruszyć.
Jak wyłączam obieg zamknięty, ta klapka robi się luźna, można ją ruszać i prawie bujać ale nie opada, utrzymuje się jakby grawitacyjnie wciąż w pionie. Domniemam, że powinna opaść.
Mam użyć lekko siły jak piszesz, tylko przy przełączaniu z jakiego na jaki stan?
Rozumiem, że dostać się do tego by przyjrzeć się z bliska to jednak trzeba kokpit rozbierać  :shock:

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Grudnia 2017, 19:48:40 »
Domniemam, że powinna opaść.

Tak powinna opaść. U mnie wystarczy wyjąć dolny schowek żeby to zobaczyć. Same mechanizmy są pewnie pochowane. Ja bym spróbował wtedy jak wciśniesz obieg zamknięty docisnąć/przytrzymać ją do właściwej pozycji, ale robisz to na własną odpowiedzialność. Ja mogę ci tylko powiedzieć ze jak grzebałem przy swoim webasto (wentylatorze) to trzymając jedną rękę na filtrze wcisnąłem obieg zamknięty i klapka się nie zamknęła (bo zatrzymała się na mojej ręce) do końca i tak sobie dyndała. Myślałem ze coś rozwaliłem bo słychać było pyknięcie. Jak tak dyndała to ją przytrzymałem i wcisnąłem zmianę. Znowu pyknęło i było ok. A ty nie masz autka na gwarancji  :o?

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Grudnia 2017, 07:26:38 »
Nie jest na gwarancji i kiedyś był wymieniany czujnik nasłonecznienia i musieli coś przy okazji zepsuć a ja dopiero teraz zauważyłem, że się klapka nie domyka.

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Grudnia 2017, 13:12:35 »
fazibazi - jesteś wielki, naprawiłem, dzięki Twojej sugestii.
Fakt, skoro głównie jeździ się na nadmuchu zewnętrznym a tenże mi jak już ustaliłem i tak nie do końca dział, więc podszedłem do tematu lekko siłowo. Włączyłem nadmuch zewnętrzny, przytrzymałem luźną wówczas tę klapkę i włączyłem zewnętrzny. Coś tam, lekko pstrykło, zębatka się przestawiła i zaczęło działać ale połowicznie - zamykało się do połowy. Czynność powtórzyłem i już jest ok. Zamyka się i otwiera tak jak powinno.
I od pierwszej po tym czynie jazdy, wilgoci z nadmuchu jakby mniej w nozdrzach czuć, da się jeździć bez klimy i szyby nie parują jak wcześniej. Taka niby mała pierdułka a jaką robi różnicę.
Polecam innym sprawdzić działanie tego mechanizmu zaraz w drugiej kolejności, tuż po wcześniejszej wymianie filtra kabinowego, który również ma wpływ na wilgotność.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Grudnia 2017, 16:41:22 »
Spoko  <taniec> cieszę się  że pomogłem. Choć mówiąc szczerze niewiele bym pomógł jakbym u siebie tego przez przypadek nie przeszedł.  Warto by teraz wymienić kabinówkę na świeżą, odgrzybić itp pojeździć z włączoną klimatyzacją żeby się auto odsuszyło w środku. Parę razy podczas jazdy włączam obieg zamknięty  (diesel z przodu, lub wysypisko śmieci obok.....w sumie to to samo  :shock:)i praktycznie po 15-30 sekundach pojawia się mgiełka na szybach (jeżeli zapomnę wcisnąć równocześnie A/C).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl