Autor Wątek: Kamera cofania Yaris I  (Przeczytany 3884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hoobson

• Toyot Leżący
  • *
Kamera cofania Yaris I
« dnia: 16 Grudnia 2017, 22:46:01 »
Chciałbym zamontować w Yaris I radio:
https://www.olx.pl/oferta/radio-samochodowe-1-din-wysuwany-7-gps-usb-sd-bt-mirrorlink-kamera-fi-CID5-IDqPCNt.html#d7168c0f52;promoted
i do tego kamerę cofania w ramce tablicy rejestracyjnej lub przykręcaną obok podświetlenia tablicy.
Pytanie, czy ktoś montował w tym modelu kamerę? Czy nie będzie za nisko przy tablicy rejestracyjnej?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Odp: Kamera cofania Yaris I
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudnia 2017, 13:14:24 »
kamera cofania do jarka? koniec świata... ;D
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudnia 2017, 23:19:10 »
W ramce tablicy, o ile dobrze kojarzę, to te kamery są w jej dolnej części, a to już będzie niemal szorowanie po ziemi. Możesz obok/zamiast lampki. Ewentualnie jest też możliwość wwiercenia się w zderzak z taką okrągłą kamerą, to wygląda jak trochę większy czujnik parkowania (nie wiem jaki masz kolor auta, ale jak ciemny, to będzie prawie niewidoczna).
O wysokość bym się nie bał w kontekście widoku z kamery, ale raczej będziesz musiał ją często czyścić, bo Yarisy strasznie się brudzą z tyłu (jak zresztą każdy hatchback). Przy okazji jak będziesz rozbebeszał auto do kamery, to zamontuj sobie czujniki parkowania. Wtedy każda szczelina w mieście będzie dla Ciebie dobrym miejscem do pozostawienia auta ;)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2017, 10:33:14 »
Te radia z wysuwanym panelem częso sie uszkadzają - tam jest strasznie duża dźwignia i zaczepisz rekawem i po mechanizmie - do tego pekające taśmy.

Co do kamery to proponuję taką wpuszczaną w plastik - nie widać jej a ladnie działa.

Offline hoobson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2017, 22:38:29 »

W ramce tablicy, o ile dobrze kojarzę, to te kamery są w jej dolnej części, a to już będzie niemal szorowanie po ziemi. Możesz obok/zamiast lampki. Ewentualnie jest też możliwość wwiercenia się w zderzak z taką okrągłą kamerą, to wygląda jak trochę większy czujnik parkowania (nie wiem jaki masz kolor auta, ale jak ciemny, to będzie prawie niewidoczna).
O wysokość bym się nie bał w kontekście widoku z kamery, ale raczej będziesz musiał ją często czyścić, bo Yarisy strasznie się brudzą z tyłu (jak zresztą każdy hatchback). Przy okazji jak będziesz rozbebeszał auto do kamery, to zamontuj sobie czujniki parkowania. Wtedy każda szczelina w mieście będzie dla Ciebie dobrym miejscem do pozostawienia auta ;)
Czujniki sam zamontowałem, działają ok. Jednak dla wyglądu, ponieważ auto jest ciemno zielone przyciemniłem tylne szyby. Samochodem jeździ tylko żona i narzeka mi ostatnio, że jak jest już ciemno to przy cofaniu przez szyby nic nie widzi. Patrzyłem na aukcje i kamery w ramkach tablicy rejestracyjnej jest częściej u góry:
http://allegro.pl/kamera-cofania-w-ramce-tablicy-rejestracyjnej-i6377999857.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMTExODgxNAAyODM3OTYA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=721421da-4690-494c-b303-0002cfd358b8
Ewentualnie jak jak piszesz dołożyć obok podświetlenia tablicy. Zobaczę jeszcze jak z jakością obrazu, tzn. która ma lepszą.

Te radia z wysuwanym panelem częso sie uszkadzają - tam jest strasznie duża dźwignia i zaczepisz rekawem i po mechanizmie - do tego pekające taśmy.

Co do kamery to proponuję taką wpuszczaną w plastik - nie widać jej a ladnie działa.
Tylko jaki wyświetlacz wstawić? Te w lusterkach wstecznych mnie nie przekonują, jakiś mały obraz.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia 2017, 09:26:29 »
W yarisie verso mialem 2din zamiast wyświetlacza - w zwykłym yarku niestety miejsca nie ma chyba ze na dole, ale troche za nisko wtedy jest.

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipca 2022, 18:44:36 »
Witam. Jaką polecacie kamerę cofania do Yarisa 1 po lifcie, wersja Francuska 2004 rok? Myślałem nad taką którą się podpina w miejsce oświetlenia tablicy rejestracyjnej:
https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-lampka-tablicy-toyota-yaris-1999-05-12205516224
Tylko że u mnie jest taka lampka, znacznie większa jak ta z kamerką, nie wiem czy się tą środkową część wyjmuje i tam się wkłada tą część z kamerką?:
https://allegro.pl/oferta/lampka-tablicy-rejestracyjnej-toyota-yaris-i-lift-9941292448
Czy może jakąś inna w ramce tablicy rejestracyjnej, ale taką, żeby nie zasłaniała lampki.

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Sierpnia 2022, 12:42:14 »
Nikt nic?

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Września 2022, 17:07:12 »
Kamerę cofania chcę podłączyć pod czerwono - żółty kabelek oznaczony jako 1, to jest zasilanie wstecznego. Co do masy to nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że to jest ten czarno - żółty kabelek oznaczony jako 5. Jak ktoś może, niech mnie oświeci, czy dobrze myślę :P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl