Z tego co pamiętam, najlepiej zamontować Denso irydowe IK20TT. To jedno-elektrodowa świeca i chyba nawet polecana do lpg.
Serdeczne dzięki za odpowiedź. Takie świece (IK20) mam. Po wymianie na nie auto zaczęło gorzej jeździć ale... mam podejrzenie graniczace z pewnoscia że to była sprawa ledwo zipiących przewodów WN, które przy wymianie zostały ponadrywane. Do tego miały przebicia - kopnęło mechanika konkretnie.
Pod maską jak byk jest napisne "Use platinum plugs with twin ground electrodes." ale ... może w 1997 nie znali Irydowych ?
W katalogach Denso znalazlem info, że irydowe nie są alternatywą dla Platynowych 2-el. ale z drugiej strony widziałem filmiki gdzie goście montowali IK20 do tego silnika.
Reasumując, chce zrozumieć dlaczego Toyota nie zaleca 1-elektrodowych i czy to zalecenie dotyczy swiec z najwyzszej polki czyli irydowych IK20. Czy chodzi o rodzaj generowanej iskry czy o ich żywotność ?
Niby błacha sprawa ale mam już mętlik w głowie.
z góry dziekuję za pomoc,
Butrym
Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź. Muszę to szybko skręcić (zdjęty kolektor). Święta idą a ja w garażu kiszę.