Autor Wątek: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.  (Przeczytany 79434 razy)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.
« Odpowiedź #270 dnia: 30 Grudnia 2022, 20:18:51 »

A czy większość stacji (nieważne pod jaką marką) nie bierze paliwa z Orlenu? Różni się ono co najwyżej dodatkami. Ja tankuje głównie na Amic, czasami na Avia, jak były promocje to na okropnym Orlenie, czasem na BP, a dwa razy w roku na Auchan (teraz też złym). Nigdy nie miałem problemu z silnikiem w żadnym aucie (może ze względu na niskie przebiegi) i nie rozumiem tego przyglądania się na spalanie, czy na tej stacji przekłamanie z komputerem to 0,5l/100 km, czy większe, czy mniejsze. Co prawda 0,5 l to ponad 3 zł, ale bez przesady. Poza tym, tak jak prawi Krisman, to pewnie wina dystrybutora z tą różnicą.

Zgadzam się że to wina dystrybutora i już zgłaszałem o tym trzy razy w ciągu dwóch lat i co? Kontrola wykazała że jest ok  ze stacją to więc omijam i ono jest na Solidarności w Kielcach. To co 3 zł to już policz że tankując raz do pełna od rezerwy już mi powiększa suma straty ok 15zl na każdą wizytę. Grupa Orlen ma współpracę z Shell i BP.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #271 dnia: 31 Grudnia 2022, 21:09:14 »
Należy pamiętać ze nasz silnik 2.5l generuje tylko 178kM….wiec do baku można nalać byle czego i tak na tym pojedzie bez problemu
Spójrz na stopień sprężania tego silnika (14:1), niespotykanie wysoki w benzynie, paliwo musi być idealne, spalanie stukowe to nic dobrego.
To fakt bo 98 nic nie daje tylko oprócz szybkiego nagrzania z zimnego rozruchu
Jak to się dzieje, że 98 szybciej grzeje z zimnego?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: 01 Stycznia 2023, 11:55:59 »
Nie wiem, bo to nie ja napisałem

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #273 dnia: 01 Stycznia 2023, 17:02:37 »
Wyższa  LO to dłuższy czas spalania przekłada się na dłuższą konwekcję cieplną i gorszą sprawność cieplną. Czyli przy tych samych warunkach więcej energii idzie w ciepło, mniej w pracę mechaniczną.
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2023, 17:07:02 wysłana przez wszim »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl