Autor Wątek: Probelm z zaciskiem przedniego hamulca w EP91...  (Przeczytany 2412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pimpek

• Gość
Probelm z zaciskiem przedniego hamulca w EP91...
« dnia: 05 Maja 2005, 23:29:17 »
Witajcie.

Czy ktoś z Was wie gdzie można tanio kupić (poza ASO, tu mają same uszczelki za 200zł) zestaw naprawczy do zacisku hamulcowego do EP91 (uszczelki i ew. tłoczek)?

Coś mi sięzłego stało z hamulcami... Chyba lewy zacisk sięzapiekł i nie bardzo mi lewe koło hamuje, nawet przestało sięblokować przy gwałtownym hamowaniu (nie mam ABS) co jest trochęnieprzyjemne, bo całe auto ściaga...:( a jak odpuszczam, to mi całą budą rzuca...:(

Może ktoś miał podobną sytację?

Będęwdzięczny za jakiekolwiek informacje na temat sklepów oraz za porady techniczne:)

Pozdrawiam:)

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2005, 14:43:34 »
Są zestawy naprawcze róznych firm, sa ok, ale kupować musisz "po średnicy" tłoczka, tzn. katalogi sa niedokładne a reperaturki pasuja od innych modeli toyot. Napewno dobierzesz takie same.

Jako

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2005, 20:31:38 »
Cześć,
jeżeli chodzi o gumy nieorginalne to znam namiary ale w Warszawie  :chmmm
 oto link http://www.carix.pl/
nie wiem czy to coś Ci pomoże; napewno przed kupnem warto znać średnicęgumy tłoczyska i cylinderków lub zdemontować stare gumy i zabrać je ze sobą

Jako

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2005, 20:41:40 »
najpierw proponujęwybrać siędo zaprzyjaźnionego magika, który rozbierze zaciski i oceni w jakim stanie jest wszystko. Może rozrusza zapieczone tłoczysko i cylinderki; gumy wcale nie muszą być do wymiany a np. klocki z tarczami ???

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maja 2005, 23:11:07 »
Jak przekładałem koła na letnie to oglądałem sobie zacisk... nie wyjmowałem tłoczka, ale już był trochęzapieczony... W sumie uszczelki nie wyglądały na zużyte, ale jeśli miałbym wyciągać tłoczek, to wolęmieć "na wszelki wypadek" nowe uszczelki. A co do tłoczka, to zapewne da sięgo przeszlifować i wszystko będzie jak należy...

Narazie nie mam czasu w tym grzebać, bo dziś pisałem maturęz ang, wczoraj z polskiego a w poniedziałek piszęmatmę:) no i jeszcze 18. fizykę:)

A tarcze to można by przetoczyć, bo siępojawiły na nich małe ryski... ale klocki już sięniedługo skończą... ale jeszcze nie teraz :)
:)
Dzięki za info :)

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maja 2005, 00:17:33 »
Dziś znalazłem trochęczasu i rozebrałem cały zacisk. Uszczelka jest dociskana metalową obręczą... u mnie uszczelka w jednym miejscu wylazła spod obręczy i była tam mała szparka... :( Raczej sama by nie wylazła, bo cholernie mocno jest dociśnięta i to chyba japońce w fabryce źle założyli uszczelkęi leciał pod nią cały czas syf! Tłoczek był nim pokryty (piach, płyn hamulcowy, błoto itp.) i dlatego nie działał jak należy. Po wyczyszczeniu, poprawieniu uszczelki i założeniu wszystko działa jak należy :) Już nie ściąga autka, dwa koła hamują równomiernie i znacznie zwiększyła sięskuteczność hamulców :) Kosztowało mnie to jedyne 30zł (trochęWD40, płyn DOT4, papier ścierny) i trochęczasu (ok. 2h)... :) Ciekawe ile by to kosztowało w ASO... :)

Pozdrawiam:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl