Chciałabym wiedzieć jakie będzie pasowało i za ile mogę je kupić przez Internet, żeby nie okazało się, że mechanik sobie doliczy 40% do części, bo samochód nie nowy, więc tym bardziej nie chciałabym przepłacić. Będę wdzięczna za pomoc.
Ja mam takie samo podejście, myślę że najrozsądniejsze, części kupuję sam te podstawowe czyli w przypadku sprzęgła > kompletne sprzęgło + simmering na wale + uszczelniacze półosi , czasami w zależności od stanu <zapocenie> to też uszczelnienie wybieraka skrzyni.
Jak coś więcej okaze się przy rozbieraniu ze trzeba zmienić to telefonicznie w uzgodnieniu z mechanikiem.
Nie wiem też co za samochody i z jakiego zrodla posiadają niektórzy ze może sie okazać że po vin nic nie pasuje bo siedzie skrzynia z aurisa w yarisie albo silnik 1.0 zamiast 1.3:) ale wcale się nie dziwię jak połowa ma tu auta od handlarzy z powypadkową przeszłością/kreconymi licznikami na własną głupią polską mnentalność i Bóg wie co jeszcze...
Jadać do mechanika i zlecajac mu całość , ten na pewno weźmie sprzegło jakie tylko bezie na stanie , uszczelniaczy nawet nie kupi bo powie ze nie bedzie wiedział jak dobrać, a czasu nie ma żeby wyciągać i jeździć z częściami po sklepach zeby dobrać coś na wzór...
Przy okazji nie odda Ci starych wyjętych bo pracownik wyrzucił....
Ja tak działam z każdym swoim autem i nie miałem jeszcze przygody żeby coś nie pasowało.
Fakt, że gówna nie kupuje a auta szukam zawsze w oryginale bynajmniej blacharsko i lakierniczo, a w środku zawsze było to co seryjne, bez zadnych kombinacji.
Co do samych cen to że nie jestem mechanikiem nie znaczy że nie mogę mieć zniżek.
Amen
pozdrawiam