Autor Wątek: Podgrzewacz układu czujników Safety Sense  (Przeczytany 5960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Podgrzewacz układu czujników Safety Sense
« dnia: 15 Stycznia 2018, 20:31:37 »
Witam

Nastała zima i znów to samo. Po tamtej założyli mi w salonie podgrzewacz rzekomy. Dziś specjalnie nie włączałem nawiewu bo podczas deszczu w ciągu roku nadal wyskakiwał mi komunikat że układ czujników niedostępny. Więc jechałem z górną częścią szyby do domu w szronie. Mam jakieś 10km. Tylna cała się odmroziła a w garażu gdy popatrzyłem na przednią szybę to odmrożenie było nie dość że nad czujnikami to jeszcze wielkości mandarynki. Czy Was też tak to badziewnie działa a właściwie nie działa? Długie włączały się non stop mimo że jechałem za tirem dobrze oświetlonym a po chwili od nowa komunikat że układ czujników niedostępny.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Podgrzewacz układu czujników Safety Sense
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2018, 19:15:10 »
u mnie nie ma problemy z SS, ale ja mam samochód wyprodukowany w marcu 2017 i ma już fabrycznie montowaną tę matę grzewczą. Jedyny problem związany z mrozem - to lusterko otwierające się o 180 stopni i czujniki ciśnienia - wciąż pokazują ubytek powietrza.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2018, 19:26:46 »
a mógłbyś cyknąć zdjęcie jaki obszar podgrzewacz obejmuje jak rozmraża szybę dla czujników + ewentualny czas?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2018, 20:12:19 »
mógłbym - tylko gdzie go szukać ? :o
Tutaj na tym forum w dziale corolli doczytałem, że od października 2016 (lub grudnia) te podgrzewacze montują już fabrycznie. We wcześniejszych egzemplarzach ASO dokłada jakąś matę. W styczniu 2017 miałem jazdę próbną corolli (egzemplarz demonstracyjny pewnie z pierwszej partii po liftingu) i wtedy rzeczywiście SS nie działał. nie pamiętam czy szyba była zaparowana, czy był tylko mróz. Sprzedawca mówił wtedy, że w taką pogodę jest z tym problem.
Nie jeździłem jeszcze ze zmrożoną szybą - zawsze odmrażam przed jazdą, zwłaszcza obszar czujników SS, ale czasami aby auto szybciej się nagrzało, jadę na wewnętrznym obiegu i szyby parują, ale nigdy nie wyrzuciło mi błędu że SS nie działa. Jedyny raz jak miałem zasypaną przednią szybę - ale wystarczyło odgarnąć śnieg i wszystko wróciło do normy.
Napisz dokładniej - co mam obfotografować + co masz na myśli z tym czasem, a machnę jakąś fotkę
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2018, 20:27:05 »
Nie włączaj ogrzewania gdy masz szybe zaparowaną bądź zmarznieta gdzie nic nie widać. Pod całym. Układem czujników jest mata grzewcza która uruchamia się po starcie silnika. Powinna bez ogrzewania sama odparować szybe w miejscu czujników pod lusterkiem.

Chodzi mi ile czasu zajęło widoczne ślady że szyba w miejscu czujników SS zaczyna odmarzać

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:28:41 »
ok. pooglądam przednią szybę od czoła. W nocy samochód stoi w garażu, więc nie zamarza i nie paruje dlatego rano testu raczej nie będzie. Teraz zmieniła się pogoda, więc być może jak będzie stał pod fabryką to zamarznie.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:31:13 »
Byłoby super. Zostały mi 2tys do przeglądu więc zostawiłbym im auto na uszkodzony podgrzewacz SS, lampke podsufitki i zamknięcie okularów, przyklejająca się tacka od podłokietnika która nigdy nie opada tylko podnosi się wraz z znim i te zasrane nowe drzwi.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2018, 18:33:03 »
przyklejająca się tacka od podłokietnika która nigdy nie opada tylko podnosi się wraz z znim
Też mam z tym problem... Zgłosiłem na przeglądzie i jak na złość w ASO działało jak należy. Po paru dniach znów mam to samo....  :wallbash:

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2018, 18:54:36 »
Stivo, chyba jednak na razie nie pomogę. Pogoda jest taka, że szyby ani mi nie parują, ani nie zamarzają. Zrobiłem dwie fotki - rano w garażu (było jeszcze ciemno) i po przyjechaniu do pracy. Po wyjściu z roboty znowu było ciemno, ale szyba czyściutka - po prostu wsiadam i jadę i wszystko działa.
Przyznam się, ze nawet nie wiem, gdzie te cholerne maty są. Wrzucam zdjęcie, które umiesciłem na fotosiku - mam nadzieję, że będzie widoczne.
Jak pogoda się pogorszy i po wyjściu z pracy zobaczę zamarzniętą szybę to będę o tobie pamiętał

E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2018, 19:33:50 »
Właśnie mata jest pod tym czarnym plastikiem jednym i drugim na całej jego powierzchni. To przezroczysta folia. Super. Więc czekam na zmarznieta szybe

Offline Matus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Stycznia 2018, 12:59:28 »
Ja jak na razie walczę ze swoim ASO żeby zamontowali tą matę... Nie chcą zamontować i koniec bo niby muszą być błędy w komputerze żeby zamontować inaczej Centrala Toyoty odrzucą montaż maty.. Kazali mi przyjechać jak to się będzie dziać no ale do najbliższego ASO mam 50 km i specjalnie jechać do nich jak i tak różnie to przestaje działać. Czasami przyjadę i będzie u nich działać. Na dodatek zauważyłem że para wodna skrapla się w okolicach tych czujników jak na dworze jest zimno a robię długą trasę to te czujniki tak się nagrzewają że para się skrapla <zalamka> Teraz czekam na kolejną jakąś podróż biorę kamerę w ruch i wszystko nagram. Może z dowodem w postaci nagrania ASO zamontuje w końcu ten podgrzewacz...
Toyota Yaris 1.33 VVT-I 2007
Toyota Auris 1.8 Hybrid 2016 Prestige+Executive+Safety
Nissan Qashqai 2021 Tekna 1.3 165km
Seat Leon III 2016 FR 1.4 TSI 150KM
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37533.180.html

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Stycznia 2018, 17:45:45 »
Wystarczy zadzwonić powiedzieć że wyskakuje Ci komunikacji o niedostepnosci układu czujników i powinni z automatu Cię zaprosić.

Offline Matus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Stycznia 2018, 22:55:21 »
Kilkukrotnie przy okazji było zgłaszane oraz przy serwisie w październiku również mówiłem sprawdzili i nie mogą mi zamontować bo nie ma błędu... <zalamka>
Toyota Yaris 1.33 VVT-I 2007
Toyota Auris 1.8 Hybrid 2016 Prestige+Executive+Safety
Nissan Qashqai 2021 Tekna 1.3 165km
Seat Leon III 2016 FR 1.4 TSI 150KM
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37533.180.html

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Stycznia 2018, 06:28:01 »
To zmień serwis. W Zielonej Górze nie robią takich problemów - godzina dłużej trwał przegląd i od tej pory żadnych komunikatów. :good:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia 2018, 10:40:11 »
Dokładnie, jakieś śturmoki, mi sami zaproponowali mate z akcji serwisowej tyle że coś poszło nie tak. Wybaczam błąd bo serwis powstał od zera i funkcjonował drugi tydzień jak oddałem samochód

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl