Autor Wątek: Ile tankować?  (Przeczytany 12415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Ile tankować?
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Stycznia 2018, 16:08:46 »
Ja też się cały olałem i nie praktykuje. Gra nie warta świeczki

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Stycznia 2018, 20:15:54 »
U mnie jakieś 300 tankowań, aż zobaczę paliwo we wlewie

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Stycznia 2018, 20:32:37 »
U mnie jakieś 300 tankowań, aż zobaczę paliwo we wlewie
też nie uroniłem nigdy ani kropli  :cool:
Lanie do odbicia ma tę zaletę, że można dokładniej wyliczyć spalanie.
chyba jednak dokładniejsze jest wlanie pod sam korek - zawsze mamy wlane do tego samego poziomu. Pierwsze odbicie nie zawsze będzie w tym samym miejscu - tak myślę
E18_Prestige_MultidriveS

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Stycznia 2018, 23:14:24 »
Czyli z tego co piszecie bezpieczniej powiedzmy do 2 odbicia? Jak to w sumie interpretować? Po pierwszym odbiciu chwile odczekać, z powrotem pistolet w dziurę i drugie odbicie to jest koniec? Czy po pierwszym odbicie trzymanie na siłę i potem sam odbije mimo wciskania spustu?
Jak na razie raz wrzuciłem pod korek ze względu na wybadanie realnego zużycia (następny raz też pod korek by ilość dolanej ropy odnotować) i odstawiłem na parking. Wlewałem cały czas cofając pistolet więc bez odbić idealnie pod korek.
Czy ta rozszerzalność termiczna ma większe znaczenie w zależności od np pory roku (czy jest ciepło/zimno)? U siebie nie zaobserwowałem niczego niepokojącego niby
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Stycznia 2018, 06:36:28 »
Ja jak nacisnalem po pierwszym odbiciu to zalałem siebie i samochód. Zależy jaka stacja i czy pistolety nie są chyba już zmęczone zyciem. Jak dla mnie chcecie tym litrem czy dwoma więcej cuda zdziałać ???? szkoda czasu i nerwów, patrzenie jak sroka w kość czy już do pełna bo przejadę 10km dalej na jednym tankowaniu ???? Z tego co wiem.vlogerzy motoryzacyjni którzy testuja auta w wielu przypadkach maja zakaz w ramach testu ile oszukuje komputer lać pod korek pod groźbą dużej kary bo można coś tam. Uszkodzić. Kiedyś o tym jeden opowiadał że nie w każdym modelu warto lać do pełna.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2018, 06:40:26 wysłana przez Stivo »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Stycznia 2018, 07:50:07 »
Przytoczę jeszcze przypadek mojego kolegi z Mercedesa klasa A (tego od testu łosia) tak dolewał dolewał pod korek bo dłuższy wyjazd był, że później jak postawił 2 koła na krawężniku pod domem (auto było przechylone w stronę wlewu) to mu się wylało pod samochód, dobrze że fajek nie pali bo może byśmy się więcej nie spotkali. Nie pamiętam bo to dawno było ale to raczej ciepły letni dzień też coś dodał do tego. Od tamtej przygody - do pierwszego.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2018, 07:52:19 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Stycznia 2018, 07:59:49 »
Po to chyba ktoś wymyślił odbicie by się nie wylało i było bezpiecznie. Ale Polak za wszelką cenę musi szkłem dupe wytrzeć jak się da. I z prostych rzeczy robi halo.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Stycznia 2018, 08:48:39 »
mu się wylało pod samochód
Czyli miał coś uszkodzone - jeszcze raz odsyłam do homologacji.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Stycznia 2018, 10:11:19 »
Myślę że litr czy dwa więcej Cię nie zbawi. Żadna alternatywa. Tak mówią na szkoleniach

Litr paliwa to 15km... Niejedngo moze zbawic, jesli nie lubi latac na najblizsz stacje po karnister i paliwo.
Odno

chyba jednak dokładniejsze jest wlanie pod sam korek - zawsze mamy wlane do tego samego poziomu. Pierwsze odbicie nie zawsze będzie w tym samym miejscu - tak myślę

Nie będę się sprzeczał - jedna i druga metoda ma swoje wady i zalety.
Nawet ja, tankujac praktycznie tylko na dwoch stacjach i korzystajc z tych samych dystrybutorow, mam pewn doze niepewnosci co do objetosci wlanego paliwa.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2018, 10:16:31 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Stycznia 2018, 10:21:41 »
Czyli miał coś uszkodzone - jeszcze raz odsyłam do homologacji.

Możliwe, też się zastanawialiśmy w jaki sposób mógł się ten nadmiar wydostać....auto przechylone, ciepło i stawialiśmy na jakieś odpowietrzenie. Mniejsza o to......do pierwszego.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2018, 10:27:04 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Stycznia 2018, 10:47:57 »
Przy małych porcjach błąd odmierzania rośnie.  Pstrykanie aby nalać pod korek najpewniej spowoduje że zapłacimy za więcej niż zatankowaliśmy.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Stycznia 2018, 13:23:39 »
Ja staram się tankować zaraz po zapaleniu kontrolki. Więc jeszcze 150 km jazdy. Idąc dalej w naszym kraju jesteśmy w stanie na jakiej stacji chcemy dotankowac więc po co jechać na rezerwie 200km?
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2018, 13:27:25 wysłana przez Stivo »

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Stycznia 2018, 14:02:09 »
Liczysz te ok 9 litrów rezerwy i zasięg liczony do 0 ? Że wychodzi te 150 km. Ja tak kiedyś liczyłem przy żonie wzięła to do siebie i wyjeżdżała zbiornik niemal do cna, co jak wiemy zdrowe nie jest. Wybiłem jej to z głowy gdy już ja sam  dojeżdżając do stacji utknąłem 500 metrów przed nią.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Stycznia 2018, 14:05:50 »
Zrobiłem tyle na rezerwie ale odpuściłem i zatankowałem. Wiem Ze mnie nie zaskoczy na autostradzie

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Stycznia 2018, 20:32:55 »
szkoda czasu i nerwów, patrzenie jak sroka w kość czy już do pełna bo przejadę 10km dalej na jednym tankowaniu ????
Mnie od pierwszego odbicia do wlania pod korek wchodzi od 3 do 3,5 litra. Więc to jest blisko 50 km więcej. Inaczej - jest to jeden dojazd do pracy i powrót więcej na jednym baku. Mój budżet na paliwo to 2 baki na miesiąc (bez extra wyjazdów - czyli praca dom i bieżące potrzeby/użytkowanie) - czyli około 100 litrów, czyli dwa tankowania, więc te 6 litrów miesięcznie robi mi różnicę.
Ale Polak za wszelką cenę musi szkłem dupe wytrzeć jak się da
nie wiem co masz na myśli - że leję ile wejdzie ? Przecież za to płacę, nic darmo nie wpada do baku - chyba że powietrze  :laugh:
Ja jak nacisnalem po pierwszym odbiciu to zalałem siebie i samochód.
:grin:
tak dolewał dolewał pod korek bo dłuższy wyjazd był, że później jak postawił 2 koła na krawężniku pod domem (auto było przechylone w stronę wlewu) to mu się wylało pod samochód, dobrze że fajek nie pali bo może byśmy się więcej nie spotkali. Nie pamiętam bo to dawno było ale to raczej ciepły letni dzień też coś dodał do tego.
dlatego każdorazowo jak tankuję pod korek to spod stacji benzynowej od razu jadę w trasę - nie stawiam pod domem, ani w garażu
Czy ta rozszerzalność termiczna ma większe znaczenie w zależności od np pory roku (czy jest ciepło/zimno)
może to subiektywne odczucie - ale wydaje mi się, że zimą przy niskich temperaturach wchodzi nieco więcej paliwa  :o
Przy małych porcjach błąd odmierzania rośnie.  Pstrykanie aby nalać pod korek najpewniej spowoduje że zapłacimy za więcej niż zatankowaliśmy.
nie jestem przekonany - po drugim odbiciu nie pstrykam. Naciskam lekko cyngiel i leci powolutku bez odbijania, aż zobacze paliwo we wlewie. Po kilku sekundach układ się odpowietrzy, robię dolewkę i zakręcam. Od kilkunastu lat już to praktykuję i jest git <kawusia>
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl