Autor Wątek: Brak mocy, gaśnie na zimnym silniku  (Przeczytany 5691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotfil

• Toyot Leżący
  • *
Brak mocy, gaśnie na zimnym silniku
« dnia: 24 Stycznia 2018, 15:23:40 »
Witam!
Jestem posiadaczem previi 2003 d4d. Moim problemem był totalny brak mocy we wszystkich zakresach i gaśnięcie auta na zimnym silniku, gdy się rozgrzał problem mijał. Oczywiście check ani razu się nie włączył.  Oddałem auto do mechanika, który wymienił filtr powietrza, paliwa, wymienił sterownik od wtrysków( zdiagnozował, że jest uszkodzony i z tego powodu gaśnie). Rzeczywiście pomogła samochód już nie gasł , ale nadal był kompletny brak mocy. Wkręcał się do 2500, max 3000 tys obrotów. Dodatkowo otrzymałem informację, że geometria stoi i należy zregenerować turbo oraz że zapchany jest katalizator i należy go usunąć. Dodam, że auto było podłączone do komputera,ale nic szczególnego Niue wyszło. Zrobiłem tak jak radził, zregenerowałem sprężarkę, usunąłem katalizator, oba podzespoły były uszkodzone, czyli diagnoza trafna. Niestety mocy nadal brak. Turobo teraz delikatnie świszczy,
pięknie się wkręca na niskich biegach do 2500-3000, ale powyżej jakby go odcinało niby coś jeszcze jedzie ale prawie bez mocy. Na wyższych biegach więcej jak 3000 nie da się wkręcić. Jakieś pomysły co to może być? Lub może macie kogoś do polecenia, kto zna się na tych silnikach z Łodzi i okolic? Powoli kończy mi się cierpliwość, bo tak to można po kolei wszystko wymieniać i zainwestować więcej niż to auto jest warte...

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Brak mocy, gaśnie na zimnym silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2018, 00:31:02 »
Turbina nie zdechła?
RAV4 2.5 hybrid

Offline Piotfil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2018, 01:25:37 »
Wczoraj odebrałem auto po regeneracji...

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2018, 11:14:24 »
Napisz co zrobili -naprawili
RAV4 2.5 hybrid

Offline Piotfil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2018, 12:49:43 »
Zregenerowli turbinę i wywalili katalizator ten co jest obok niej.  Dziś był znowu na komputerze i nadal brak doładowania. Mówiąc szczerze to jestem laikiem, a tutaj u mnie widzę boją się podjąć naprawy,bo sami nie mają pomysłów co to, dlatego szukam gdzie mogę chociaż potencjalnych przyczyn takiego stanu rzeczy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl