Autor Wątek: AKUMULATOR - JAKOŚĆ  (Przeczytany 1832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
AKUMULATOR - JAKOŚĆ
« dnia: 26 Stycznia 2018, 21:10:26 »
Witam
 Dzisiaj padł mi akumulator, auriska wyprodukowana w Anglii, auto z października 2010r, krajowe, akumulator z logiem toyoty varty, mam tez corollę z 2004r, auto z tym samym silnikiem 1.4 d4d, akumulator oryginalny, bez loga producenta, od nowości, nadal sprawny ale autko wyprodukowane w Japonii.
Jak to wygląda u Was, czyżby Toyota traciła jakość ?

Gawith

• Gość
Odp: AKUMULATOR - JAKOŚĆ
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2018, 21:25:35 »
Wszystko zależy od sposobu użytkowania samochodu. Jeździsz trasy - wytrzyma dłużej a "na miejscu" czyli miasto, wytrzyma analogicznie krócej bo na krótszych odcinkach częściej odpalasz.

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Stycznia 2018, 22:52:19 »
W tamtym roku wymieniałem Aku w hondzie Civic z 2006 roku. Był oryginalny furakawa japan. 11 lat i praktycznie tylko krótkie przebiegi tyle że benzyna.
Myślę że jednak takiej jakości już nie będzie bo wtargnęła ekonomia i oszczednosci. Nie zarabia się tyle na sprzedaży bo ta jest skredytowana tylko na serwisie i częściach, oszczędzając na materiale i kosztach produkcji.

Offline irsad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2018, 15:41:51 »
Ja mam Auriskę od nowości z 2008 r i oryginalny akumulator. Samochód garażowany "pod chmurką", większość przejazdów codziennych to praca-dom - ok.22km.
Zapalałem rano na mrozie przy wskazaniu temperatury ponad -30 st. C (za pierwszy razem tylko dwa podgrzania świec żarowych).
Dbam o poziom elektrolitu i od czasu do czasu zimą, doładowuje profilaktycznie. A więc aku nie jest taki zły zły.
Pozdrawiam

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lutego 2018, 16:50:09 »
Zgadza się. By porównywać dwa akumulatory musisz je używać w takich samych okolicznościach, ten sam garaż te same przebiegi i w taki sam sposób. Wtedy można wnioskować. W Poprzednim 2.0 d4d aku wytrzymał 10 lat i przebieg 110 tyś. Później co się działo z samochodem nie wiem.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lutego 2018, 19:16:38 »
Ja mam Auriskę od nowości z 2008 r i oryginalny akumulator. Samochód garażowany "pod chmurką", większość przejazdów codziennych to praca-dom - ok.22km.
Zapalałem rano na mrozie przy wskazaniu temperatury ponad -30 st. C (za pierwszy razem tylko dwa podgrzania świec żarowych).
Dbam o poziom elektrolitu i od czasu do czasu zimą, doładowuje profilaktycznie. A więc aku nie jest taki zły zły.
Pozdrawiam
Ponad -30 st. C w Polsce? Kiedy, bo nie przypominam sobie aby takie temperatury były przez ostatnie 10 lat.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2018, 11:56:47 »
Ponad -30 st. C w Polsce? Kiedy, bo nie przypominam sobie aby takie temperatury były przez ostatnie 10 lat.
Bo nie mieszkasz na Podlasiu... 3-4 lata temu mam odnotowane a aucie (Skoda) -31,5 st. C

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lutego 2018, 12:28:15 »
Ja rok temu na podkarpaciu w styczniu -30. Dizel d4d zapalił (dwa razy grzałem świecie dla bezpieczeństwa);)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl