Autor Wątek: Wymiana przedniej szyby z ubezpieczenia  (Przeczytany 47943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Wymiana przedniej szyby z ubezpieczenia
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Lutego 2018, 17:29:42 »
Mój błąd, w przypadku szyb chodzi o brak udziału własnego

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Lutego 2018, 17:41:18 »
Mój błąd, w przypadku szyb chodzi o brak udziału własnego
Link4 słynie z udziałów własnych w każdej szkodzie ;)

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Lutego 2018, 17:45:00 »
Wszystko zależy od wariantów. W AC mam 500 zł udziału własnego, w szybach 0 zł

A po 4 miesiącach mam 150 zł zwrotu ceny polisy za bezpieczną jazdę

pireus

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Lutego 2018, 18:52:50 »

Ja mam w link 4, szyby mam jako dodatek do AC, czyli nie tracę zniżek,
Nie ma to znaczenia, bo obowiązuje tylko tam gdzie ubezpieczyłeś. Ja co roku ubezpieczam gdzie indziej bo mimo zniżek cena polisy rośnie.
Nie wiem czy zamiennik nie okaże się lepszy, bo oryginalna szyba jest niezwykle delikatna
Chyba sam w to nie wierzysz.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Lutego 2018, 06:38:27 »
Nie masz racji. Link4 oferuje osobne szyby i nawet jeśli skorzystamy to nie idzie z AC. Następny ubezpieczyciel tego nie widzi jako szkoda. To zupełnie co innego aniżeli ochrona zniżek u innych która obowiązuje tylko u jednego partnera

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Lutego 2018, 16:33:18 »
Kupiłem zestaw naprawczy szyby za 25 zł i zalałem te odpryski. Zmniejszyły się, zdecydowanie. Są oczywiście widoczne od środka, ale znacznie mniej i nie ma już wgłębień w szybie.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Czerwca 2018, 23:44:29 »
I mnie "trafiło" - łuk o długości ok 4cm, w polu widzenia - kamień spod ciężarówki z naprzeciwka, przebudowywana S5 koło Świecia. Po oględzinach w ASO, czekam na dalszy rozwój sytuacji. Ogólnie to cieszę się że szyba go odbiła i nie pozwoliła wejść dalej bo nie wiem czy pasażer by to przeżył  :embarassed:. Mam AC Hestia i ochronę szyb.

https://photos.app.goo.gl/rs38DYwHwcT2TgB36
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2018, 23:49:55 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Czerwca 2018, 00:08:19 »
No to już jest znaczące uszkodzenie
Ja jeszcze swojego pająka nie ruszałem. Jakiś czas temu byłem się pytać w Pilkington jak wygląda procedura wymiany to się dowiedziałem, że MTU zmieniło dostawcę i w pierwszej kolejności kierują do NordGlass, a potem dopiero jak tam nie mają do Pilkington

W sumie na przedniej szybie pod nazwą TOYOTA widnieje AGC Automotive, ale zastanawiam się czy Nordglass daje zamienniki jakościowo takie jak pilkington - OEM czy OEQ

fazibazi, Hestia w sumie jest obok MTU, daj znać jak załatwiałeś i co wstawili
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Czerwca 2018, 14:08:44 »
I mnie "trafiło" - łuk o długości ok 4cm, w polu widzenia - kamień spod ciężarówki z naprzeciwka, przebudowywana S5 koło Świecia. Po oględzinach w ASO, czekam na dalszy rozwój sytuacji. Ogólnie to cieszę się że szyba go odbiła i nie pozwoliła wejść dalej bo nie wiem czy pasażer by to przeżył  . Mam AC Hestia i ochronę szyb.

https://photos.app.goo.gl/rs38DYwHwcT2TgB36
Dlaczego nie zatrzymałeś kierowcy ciężarówki i nie spisaliście oświadczenia? Ostatnio spod busa kamień rozbił mi szybę i wymienili na koszt sprawcy.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Czerwca 2018, 15:53:09 »
Mam jego nr rej na nagraniu z kamerki, przez chwilę nawet myślałem o tym. Na gonitwę i tłumaczenia nie mialem jednak czasu. Poza tym co on zawinił? Raczej zarządca drogi, że nie utrzymał właściwej czystości remontowanej drogi a z koniem sie nie będę kopał. Ubezpieczenie szyb właśnie wziąłem po to żeby nie ganiać tirowcow po trasie i świadomie z tego korzystam.
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2018, 15:58:12 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Czerwca 2018, 18:24:58 »
Dlaczego nie zatrzymałeś kierowcy ciężarówki i nie spisaliście oświadczenia? Ostatnio spod busa kamień rozbił mi szybę i wymienili na koszt sprawcy.

Naprawdę uważasz, że kierowca tego drugiego pojazdu jest winien, że kamień wyskoczył akurat spod jego koła. Przecież on nawet tego nie widział. A ten kamień jak leżał na drodze, to tak samo mógł wystrzelić spod kół twojego pojazdu w inny samochód i jaka w tym twoja wina by była. Raczej zarządca drogi powinien dbać, aby na drodze nie leżały kamienie.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Czerwca 2018, 19:28:04 »
A gdyby taka ciężarówka przez przypadek uderzyła w znak, który z kolei wbiłby się w twoje auto to czyja byłaby wina? Zarządcy drogi czy producenta znaku? A może producenta pojazdu, że to od jego karoserii odbił się znak?
W programie "uwaga pirat" była sytuacja, gdzie kamień spod ciężarówki uszkadza szybę i to właśnie kierowca (sprawca) dostaje mandat ponieważ jego pojazd był ubłocony.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Czerwca 2018, 21:54:23 »
A gdyby taka ciężarówka przez przypadek uderzyła w znak, który z kolei wbiłby się w twoje auto to czyja byłaby wina? Zarządcy drogi czy producenta znaku? A może producenta pojazdu, że to od jego karoserii odbił się znak?
W programie "uwaga pirat" była sytuacja, gdzie kamień spod ciężarówki uszkadza szybę i to właśnie kierowca (sprawca) dostaje mandat ponieważ jego pojazd był ubłocony.

Dziwny tok rozumowania... A jeśli ta ciężarówka była czysta, to co? Jaki wpływ ma kierowca na leżące na jezdni kamienie, których nawet nie widać...?

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Lipca 2018, 11:25:42 »
A gdyby taka ciężarówka przez przypadek uderzyła w znak

Na to czy samochód wjedzie w znak, w pieszego, czy w inny pojazd, kierowca pojazdu ma wpływ, bo to od jego decyzji zależy gdzie jedzie. Nawet jak się zagapi i wjedzie w znak, to i tak jego wina, bo nie zracał uwagi gdzie jedzie. Natomiast na to, czy spod koła jego pojazdu wyskoczy kamień, kierowca wpływu nie ma, bo  takich drobnych kamyczków nie widać z kabiny.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Lipca 2018, 12:21:45 »
kierowca wpływu nie ma
I dla tego ma ubezpieczenie OC. A potem teoretycznie może dochodzić od zarządcy drogi regresu.
Dlatego może nie zgodzić się z poszkodowanym, wezwać policję, odmówić przyjęcia mandatu i sprawa ląduje w sądzie.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl