Autor Wątek: Czy pompa i regulator paliwa z 3SGE bedzie pasowac do 3SFE  (Przeczytany 7468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FAWORYT

• Gość
Czy pompa jest bardziej wydajna i czy regulator ktory reguluje ciśnienie na listwie wtryskowej da sie podkrecic? Chodzi o ten z GTI. Podobno w 3SFE nie da si podkrecic ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej ,a na wykresie widac podobno brak paliwa , ja  sie nieznam,ale gośc co robił pomiar tak wywnioskował i powiedział,że wiecej paliwa,ktorego nieumie podac seryjna pompa by sie przydało,a na regulatorze nieda sie nic zrobic, bo to nie Honda,a w hondzie da sie regulowac. Ale jak to jest z tą zamiennością cześci?Da sie tak przełożyc wydajniejszą pompe z GTI i regulator paliwa ?Nurtują mnie głownie te dwa pierwsze pytania,ktore napisałem na początku.Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2006, 16:12:11 wysłana przez Miche »

CarinaGTI

• Gość
Czy pompa i regulator paliwa z 3SGE bêdzie pasowaÌ do 3SFE
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2004, 18:21:22 »
Pompa wydaje mi sięże jest ta sama a regulator ciut inny- powinna pasować pod warunkiem że producent pompy jest NipponDenso(bodajże po 94 producentem już był Bosch) czyli będzie pasować, regulator od 3SGE będzie pasował napewno do celicki,mr2,cariny GTI czyli tylko do 3SGE (podobno ale głowy nie dam sobie uciąć)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2004, 23:32:52 »
Cytuj (zaznaczone)
czyli będzie pasować, regulator od 3SGE będzie pasował napewno do celicki,mr2,cariny GTI czyli tylko do 3SGE

No właśnie to samo dowiedziałem sięod carinusa,bo on próbował to zadaptować do swojej strzały cariny II,ale są problemy z średnicą mocowania.Wtryskiwacze,też niechcą mu chodzić z 3SGE,więc pozostaje pompa ewentualnie,ale musiałbym w ksiąkach poszukać ich parametrów,bo jak sięokaże ,że są takie same,to niebędzie sensu sięw to bawić i pozostanie poprostu regulator,wtryski,albo nic.Gość powiedział,zętoyota dobiera bardzo dobrze kolektory wydechowe do swoich silników i raczej tu marne szanse są,więc może pozostanie mi zestroić zewnętrznego kompa,ale co wtedy jak układ wtryskowy może niewydalać z paliwkiem,którego właśnie chciałbym więcej,to będzie mijać sięz celem i  pokonanymi przezemnie kilometrami na hamownie i spowrotem.Gdyby ktoś miał jakiś pomysł i go przerobił w tym silniku i wiedział jaki efekt daje to spoko,ale niema kogoś takiego

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipca 2004, 00:39:56 »
A gdyby pokombinować tak,żeby ten przewód który jest odpowiedzialny za powrót paliwa do baku,czymś spiąć,albo zmniejszyć jego przepustowość,lub zamontować na nim dodatkowy regulator ciśnienia,który utrzymywałby większe ciśnienie.Ten przewód powrotny ma znaczenie mi sięwydaje przy utrzymywaniu ciśnienia na listwie wtryskowej,gdy sięjakoś większe ciśnienie na nim wytworzy.Co sądzicie?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipca 2004, 23:22:39 »
Trzeba by popatrzeć po schematach i opisach, czy nie będzie walił błędów na ECU jak za bardzo wzrośnie ciśnienie w listwie.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lipca 2004, 17:07:37 »
Cytat: Perzan
Trzeba by popatrzeć po schematach i opisach, czy nie będzie walił błędów na ECU jak za bardzo wzrośnie ciśnienie w listwie.
Pozdro.

Perzan!!! Cos masz ostatnio słaby czas bo straszne głupoty walisz. A co tam ma sprawdzic cisnienie? Nic sie nie stanie ani mechanicznie ani elektronicznie, macie gwarancje moją, a efekty może beda widoczne na hamowni albo przy tankowaniu:)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipca 2004, 17:59:54 »
Cytuj (zaznaczone)
a efekty może beda widoczne na hamowni albo przy tankowaniu:)

Raczej tu i tu,co nie?
Następnym razem jak pojade sięhamować to zepne troche przewód powrotu paliwa do baku,albo odłącze przewód podciśnieniowy z regulatora i zrobie jeszcze dodatkowo pomiar na seryjnej wkładce.

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipca 2004, 18:13:30 »
Z tego co pamiętam to braki miałeś w połowie krzywej a nie na końcu co raczej skłaniało by mnie w kierunku wysterowania tego osobnym sterownikiem. Jak zmniejszysz wylot to fakt podniesie to ciśnienie paliwa i zalejesz na początku i na końcu a środek może być dobry.

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lipca 2004, 18:53:21 »
Cytuj (zaznaczone)
Z tego co pamiętam to braki miałeś w połowie krzywej a nie na końcu co raczej skłaniało by mnie w kierunku wysterowania tego osobnym sterownikiem. Jak zmniejszysz wylot to fakt podniesie to ciśnienie paliwa i zalejesz na początku i na końcu a środek może być dobry.

Iceman,myślałem nad osobnym sterownikiem i będzie,nawet jak zepnięcie powrotu paliwa da jakiś tam pozytywny efekt,to i tak jeszcze dopracowane to będzie na boxie.
Właśnie te braki w połowie krzywej są odpowiedzialne za to ,że nienajlepiej sięczuje :mrgreen: Napisałeś ,że środek może być dobry,ok,zgadzam się,to niech będzie dobry ,czyli prawie taki sam jak poniżej.Np.175Nm,a nie 167Nm.Poprostu,troche ten moment na środku podnieść,żeby niebył tak odczuwalny.Co rozumiesz przez to,ze zaleje,czyli to że może być zbyt bogato w paliwo?Sądze,że powinno to być skorygowane(tak ,aby niebyło złe dla silnika)  odczytami z sondy lambda......chyba,może sięmyle,ale tak teraz myśle
Pozdrawiam

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lipca 2004, 17:40:37 »
Chłopaki, wiekszość mazd ma regulatory sterowane elektrozaworami z ecu... moze coś wymyślicie:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl