Autor Wątek: Co trzeba wiedzieć przy zakupie Auris hybryda  (Przeczytany 31935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Co trzeba wiedzieć przy zakupie Auris hybryda
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lutego 2018, 05:47:47 »
Samego układu hybrydowego do 200zł ale całego samochodu to dodaj przynajmniej drugie tyle (może wynegocjujesz jakiś rabat). Mi w jednym przypadku (gdy szukałem dla siebie) serwisanci nie doszli nawet do przeglądu HSD bo nadwozie już powiedziało swoje i skończyło się na tych 200zł.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline vmaxim

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Lutego 2018, 20:13:50 »
Odnoszę wrażenie, że problemem w używanych toyotach jest korozja i na tym należy się skupić.
Dzięki z aodpowiedzi
Pozdrawiam

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lutego 2018, 20:50:35 »
Cenna uwaga i tak zrobię, przy okazji pytanie czy serwis toyoty jest szczególnie drogi, czy do strawienia
Przegląd zwykły dla diesela i hybrydy to ok. 800zł, rozszerzony ~1200zł (co 30 tys. km), części zamienne z reguły koszmarnie drogie.

Offline agaes

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Marca 2018, 09:11:47 »
Nic tylko się cieszyć.  Potwierdzam, że nie było go w oficjalnej dystrybucji TMP.

Fazibazi,
przekopałam internet i niestety nie mogę znaleźć *pdf, ale mam to: http://www.staniuk.pl/toyota/cars/new_cars/auris/index.html na potwierdzenie, że w oficjalnej dystrybucji ten samochód był... Ale sprzedaż była mikra :)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Marca 2018, 11:43:03 »
No ok, moją informację miałem od pracownika salonu w Elblągu.

Offline agaes

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Kwietnia 2019, 08:48:46 »
Fazibazi,

popatrz  :good: :
https://ibb.co/C0VFc4d
https://ibb.co/r45DCnH
https://ibb.co/d6pJrTT
https://ibb.co/47xZHsg

Uspokoiłam się... Moje źródło potwierdza że to były rodzynki - kilkadziesiąt sztuk sprzedanych w PL. Większość to były auta demo stacji dealerskich, które potem odsprzedawali Klientom. Przy tej cenie się nie dziwię  <zalamka>

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2019, 08:51:02 wysłana przez agaes »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Kwietnia 2019, 10:38:09 »
O to miłe  :good: Dzięki za info. :laugh:

Z wyposażenia to mi tylko ksenonów brakuje  :cry:

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Kwietnia 2019, 19:41:10 »
Uspokoiłam się... Moje źródło potwierdza że to były rodzynki - kilkadziesiąt sztuk sprzedanych w PL
agaes, skąd wygrzebałeś taki ładny konspekt? Dałoby radę też do diselka i beny z tego rocznika prosić o namiar :)
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline agaes

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Kwietnia 2019, 08:08:06 »
Dałoby radę też do diselka i beny z tego rocznika prosić o namiar

Poproszę i popytam. Będziemy porównywać ceny do wyposażenia?

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Kwietnia 2019, 20:45:55 »
Zamierzam kupić hybrydę od kolegi 3 lata z przebiegiem 45 tyś. Regularnie serwisowana w ASO. Czy warto jechać na przegląd zespołu hybrydowego. Wiem, że miał kilka obcierek jak to w mieście.
jak myślicie?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Kwietnia 2019, 21:06:26 »
Zależy co to za kolega  :o raczej powinno być ok. Jeżeli chcesz utrzymywać (kontynuować) gwarancje na HSD (do 10lat) to jedź jeżeli termin niedalko.
A jak nie to wydaj tą kasę na dobry interfejs OBD i sam ogarniesz baterię z HA itp.itd
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2019, 21:13:06 wysłana przez fazibazi »

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Kwietnia 2019, 21:25:42 »
Auto stale jeżdżone w mieście na krótkich odcinkach. Gwarancja do sierpnia. Chyba szkoda 200 zł ;-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Kwietnia 2019, 00:38:19 »
Auto stale jeżdżone w mieście na krótkich odcinkach. Gwarancja do sierpnia. Chyba szkoda 200 zł ;-)
Akurat hybrydzie to mało szkodzi.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Kwietnia 2019, 14:37:26 »
Dodam kilka słów od siebie bo szukałem idealnej hybrydy ok. pół roku i znalazłem niedawno swoją "perłę" i opiszę jak dostać się do informacji na temat historii serwisu w Toyota bez wizyty osobistej w ASO :)

Oczywiście najlepiej sprawdzić historię pojazdu. Oprócz danych z bazy CEPIK z pomocą przychodzi portal Moja Toyota (https://www.toyota.pl/tme). Konto na nim może założyć każdy i nie trzeba (jeszcze) posiadać samochodu Toyota. Po zalogowaniu wchodzimy na link https://www.toyota.pl/tme#/my-toyota/vehicle i wyświetla nam sie stara wersja strony "Mój samochód" z tego portalu. W nowej (obecnej) wersji nie ma "Historii serwisu" ale o tym za chwilę. Bo najpierw musimy "dodać" sobie auto, które nas interesuje. Robimy to również z linka, który podałem a nie z nowej wersji strony.

Na stronie "Mój samochód" mamy możliwość dodać numer VIN pojazdu więc to robimy. Na kolejnej stronie poznajemy nr rejestracyjny pojazdu (ostatni znany w serwisie Toyoty choć nie zawsze mają aktualne informacje). Dalej klikamy przycisk "Tak - zapisz". Następnie klikamy "Sprawdź samochód". W pole "Kod modelu silnika" wpisujemy ZWE186L (jest taki sam dla wszystkich wersji Aurisa II HSD z lat 2012-2018) a w pole "Data nabycia" wpisujemy datę pierwszej rejestracji lub datę wydania karty pojazdu z historiapojazdu.gov.pl. I tym samym mamy dostęp do informacji kiedy upływa data gwarancji samochodu, czy jest jest wykupiona gwarancja BIS i kiedy kończy sie gwarancja na układ hybrydowy. Mamy tez informacje na temat fabrycznego wyposażenia samochodu w zakładce "Cechy pojazdu". Ale najlepsza w tym wszystkim jest zakładka "Historia serwisu" gdzie mamy dane na temat przebiegów samochodu podczas wizyt w ASO oraz informacji jaki był powód takiej wizyty i co było robione.  <taniec>

Jak szukałem samochodu to weryfikowałem go w ten sposób. Jak zakładka "Historia serwisu" jest pusta to auto na 99,9% jeździło jako taxi. Wszystkie auta z historią na taxi, które sprawdzałem tak miały. Sprawdzanie w ten sposób zaoszczędziło mi bardzo dużo czasu.  <kawusia>

W moim przypadku zakładka "Cechy pojazdu" jest pusta i nie wiem co to oznacza :) Pewnie to błąd w systemie :)

PS. W ten sposób można weryfikować historię serwisu każdej Toyoty tylko trzeba znać kod silnika z dowodu rejestracyjnego.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Kwietnia 2019, 22:29:56 »
Na szczęście wiem że samochód nie jeździł na taxi niski przebieg mnie kusi. Wiem że miał obcierki jak to w mieście

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl