Autor Wątek: Co trzeba wiedzieć przy zakupie Auris hybryda  (Przeczytany 31940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Co trzeba wiedzieć przy zakupie Auris hybryda
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Kwietnia 2019, 22:33:03 »
Sprawdzam swój...mieli mieli i nic.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Kwietnia 2019, 23:45:13 »
Gwarancja na baterię trakcyjną kończy się po 5 latach lub 100 000km (od tego momentu należy wykonywać badania za 200zł żeby gwarancję przedłużyć), więc znając datę zakupu i przebieg, od razu wiadomo, czy standardowa gwarancja jeszcze jest - nie trzeba grzebać po internetach :-)
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2019, 23:47:14 wysłana przez tkf »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Kwietnia 2019, 02:01:10 »
Ale najlepsza w tym wszystkim jest zakładka "Historia serwisu" gdzie mamy dane na temat przebiegów samochodu podczas wizyt w ASO oraz informacji jaki był powód takiej wizyty i co było robione.
Nie do końca.  Pokazuje tylko usługi płatne bezpośrednio przez właściciela, nie pokazuje ani napraw gwarancyjnych ani płatnych z ubezpieczenia.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Kwietnia 2019, 02:08:28 »
Na szczęście wiem że samochód nie jeździł na taxi niski przebieg mnie kusi. Wiem że miał obcierki jak to w mieście
A co to za wersja i jaka cena wywoławcza?

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Kwietnia 2019, 08:05:03 »
Wersja full bez szyberdachu. Klima 2 strefowa. Cena 56 tys
Trochę wymaga wkładu blacharskiego. Myślę że w 60 tys wszystko się uda zamknąć. Czytałem że narzekacie na ledy, że zamarzają,  ktoś pisał że głośny na autostradzie, mam firmowego focusa 2 benzynę jest bardzo głodny. Skoda 1,9 TDI była cicha. Nie wiem jak ten Auris. Ale skrzynia biegów wydaje się pancerna w hybrydzie. Jak wygląda odtwarzanie muzyki ze spotyfi? Bo pewnie android auto nie będzie w tym roczniku 2015

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Kwietnia 2019, 08:38:01 »
Skrzynia to jest nie tyle pancerna co niewidzialna ;-)
Czyli cena ok 50%
Szkoda że nie naprawiał tych obtarć - Toyota daje wieczystą gwarancję.
Bluetooth działa bez zarzutu przy odtwarzaniu muzyki, dostępność funkcji na ekranie centralnym zależy od modelu telefonu.  Chyba najlepiej jest z iPhonami.
Poziom hałasu na autostradzie uważam za typowy dla kompaktów - powyżej 100 kmh w żadnym nie da się słuchać muzyki z normalną głośnością.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Kwietnia 2019, 09:45:43 »
Sprawdzam swój...mieli mieli i nic.

Wieczorem strona Moja Toyota zazwyczaj słabo działa. Tez tak często mialem wieczorami ze strona mieli, mieli i nic nie znajduje. Chyba wieczorem idzie jakiś backup strony, który ja spowalnia. Najlepiej wiec używać jej w ciagu dnia.

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:25:23 »
Mam 9 letnią hybrydę kupioną w zeszłym roku i serwis ASO odmówił przedłużenia gwarancji do 10 lat.
Mogę zrobić test ale dla siebie. Nie mieli tez historii serwisowania mojego auta w systemie.

Ps
Może ktoś w okolicy Piaseczna, Raszyna lub południowej Warszawy ma "dobry interfejs OBD" co bym mógł postawić  :beer: lub  <kawusia> i dowiedzieć jak moja bateryjka wygląda.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Kwietnia 2019, 20:31:24 »
ASO odmówił przedłużenia gwarancji

Czemu? Nie było ciągłości czy co?

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Kwietnia 2019, 20:48:47 »
Tego już chyba nikt się nie dowie.
Aso nie widzi a w książce 2 serwisy co kilka lat (pieczątka Toyoty) ale w tych czasach różnie bywa.
Pan powiedział że jak nie mam poprzednich (ciągłości) przeglądów) to gwarancja skończyła się ... po 5 latach.
Tak dla samego siebie chciałbym sprawdzić i chyba podjadę do ASO.
Nigdy nie jeździłem hybrydą i wydawało mi się że dłużej będzie jeździł na elektryku (chwile po rozruch przechodzi na spalinowy) U córki na wstecznym tylko na elektryku (Yaris) a u mnie za chwile po wbiciu R uruchamia spalinowy. 

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Kwietnia 2019, 14:33:26 »
Przejechałem się hybryda i mam pytanko. Jechałem drugą ekspresowa, hałas w kabinie dochodził głównie z kół przy 120 km/h. W sumie zrobiłem z 15 km w tym po mieście z 4 bez prawie bez hamowania. Wskaźnik naładowania baterii nie nie doszedł do końca. Nas wyświetlaczu zabrakło 2 podziałek/belek do pełna. Czy to normalne?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Kwietnia 2019, 14:39:23 »
Ciężko powiedzieć, za mało danych, "can't compute" ;). Raczek tak, jeżeli teren był równy, bez dużych przewyższeń (100m, 200m) to ciężko naładować baterię na full z samego hamowania...Stan normalny baterii to właśnie tak nie na full.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Kwietnia 2019, 15:00:01 »
w auris II wskaznik najniżej spada do dwóch kresek a najwyżej naładuje baterię do prawie full bez jednej kreski
tak naprawdę używająć hybrid assistance bateria max może się rozładować do ok. 39% i wtedy benzyna się załącza i ładuje do 50%
Max załadowana bateria to ze wskazań hybrid assistanca ok70% i wtedy brakuje jednej kreski. Tak załadujesz  baterię w trybie wymuszonym np. przed wyjazdem na urlop/toyota zaleca przed dłuższym postojem naładować do full aku trakcyjny/ zrobisz to przez wrzucenie D, lewa noga na hamulcu a prawa gaz do dechy. Jak się załaduje to spalinówka się sama wyłączy/gaz wciąż w podłodze/
Jeżdżąc po mieście czy po autostradzie bez zjazdów w dół raczej nie naładujesz trakcyjnego do stanu bez ostatniej kreski.
Natomiast dobrze jest przetestować podczas jazdy aku trakcyjny mając do full załadowany energią i jazda po płaskim w trybie żeglowania, powinno energi starczyć spokojnie na ok. 2-3km jazdy
Mi raz udało się jadąc z góry załadować do max ilosci kresek na wskaźniku baterii na wyświetlaczu choć hybrid assistance pokazywał że jest 78%
nie jest też dobrą oznaką bardzo szybkie rozładowywanie się i ładowanie/świadczy o zmniejszonej już pojemności aku/

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Kwietnia 2019, 15:04:44 »
Przebieg 45 tys. Więc baterie powinny być ok.  Zastanawiałem się czy to normalne z ładowaniem

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Kwietnia 2019, 20:44:41 »
Po mojemu normalne. U mnie też na wyświetlaczu jest min dwie kreski a maks bez dwóch. Czasem jeszcze jedna się zapala jak np zimny silnik długo po postoju się rozgrzewa i przy okazji ładuje akumulator. W górach nie jeździłem to nie wiem. HA pokazuje min 39% do 60% standardowo i 67% przy jednej kresce do pełna.
Pozdrawiam
Wojtek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl