Autor Wątek: Lusterka  (Przeczytany 12803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Lusterka
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Czerwca 2020, 17:01:34 »
Chyba można wyłączyć, nie będzie kłopotu...

Będzie kłopot, będzie. Jeśli nawet jest opcja wyłączenia automatycznego składania lusterek i nie będzie się z tego na co dzień korzystało, to przecież czasem trzeba złożyć lusterka i wtedy lusterka się zapieką od nieużywania i nie będą właściwie działały, a ręcznie nie da się takich lusterek złożyć. Najlepsza jest opcja ręcznego składania lusterek, w razie potrzeby.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Czerwca 2020, 10:18:01 »
Jak będę w przyszłości kupował nowe auto, to zdecydowania będę wybierał wersję bez tych debilnych, automatycznych lusterek.

Tylko ja już miałem kilka aut ze składanymi lusterkami i nigdy z tym problemu nie było , to Toyota ma jakiś problem...

Jeśli nie jest to kwestia zużywającego się mechanizmu składania , tylko wyczyszczenia/smarowania to może to jest do ogarnięcia bez wymiany, ale nie chciałbym się uczyć na własnym aucie, a jak to problem powszechny to ktoś już to powinien mieć opanowane :)

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Czerwca 2020, 20:07:16 »
Mam wrażenie że ta duża sprężyna która jest pod plastikiem w kolorze lakieru rdzewieje + dostaje się brud pomiędzy lusterko a jego podstawę po której się obraca i to powoduje problemy. Dodatkowo nie widziałem tam smaru - a jedno lusterko wymieniałem i analizowałem ten mechanizm

Chyba można wyłączyć, nie będzie kłopotu...

Będzie kłopot, będzie. Jeśli nawet jest opcja wyłączenia automatycznego składania lusterek i nie będzie się z tego na co dzień korzystało, to przecież czasem trzeba złożyć lusterka i wtedy lusterka się zapieką od nieużywania i nie będą właściwie działały, a ręcznie nie da się takich lusterek złożyć. Najlepsza jest opcja ręcznego składania lusterek, w razie potrzeby.

Ręcznie da się złożyć takie lusterko ;) Ale trzeba trochę więcej siły użyć.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Czerwca 2020, 20:45:42 »
Potwierdzam sam kilka razy niechcący ręcznie złożyłem

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Czerwca 2020, 09:46:33 »
Tak, tylko jak ręcznie złożycie to mechanizm się rozpina, np. jak lusterko stanie w połowie (jak teraz u mnie się czasami dzieje) to ręcznie owszem otworzę go, ale nie blokuje się w pozycji w której powinno być i luźno lata, tak jest praktycznie w każdym aucie ze składami lusterkami, zabezpieczenie by nie połamać mechanizmu.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Lipca 2020, 21:49:04 »
Ręcznie da się złożyć takie lusterko  Ale trzeba trochę więcej siły użyć.

Potwierdzam sam kilka razy niechcący ręcznie złożyłem

Ale lusterko elektryczne nie służy do składania ręcznego. To nie to samo, co bezproblemowe lusterko mechaniczne. Składając ręcznie lusterko elektryczne, można je popsuć.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Lipca 2020, 21:30:49 »
Jak się potkniesz to prościej się chwycić lusterka niż wyrypac orła...

Offline radko88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Września 2020, 18:04:57 »
Lewe lusterko składało się trochę wolniej, głośniej - wymienili w ASO na gwarancji. Na początku oczywiście zbyli ale finalnie stwierdzili że faktycznie do wymiany napęd
Auris 1.6 Premium Comfort - Kombi TS II FL  132KM (2017)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl