Autor Wątek: Auris 2008 ,problem z czujnikami cofania i zamkiem  (Przeczytany 9868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris 2008 ,problem z czujnikami cofania i zamkiem
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Lutego 2018, 18:12:31 »
W moim wystarczyło wsadzić rękę pod zderzak z tyłu i odkręcić palcami plastikową śrubę kontrującą od czujnika. Wychodzi na wierzch, odpinasz wtyczkę i wtykasz nowy czujnik. Ale to pewnie zależne od producenta czujników i ceny jak jest to skonstruowane i przymocowane.

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CharlesNib
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lutego 2018, 11:50:40 »
W moim wystarczyło wsadzić rękę pod zderzak z tyłu i odkręcić palcami plastikową śrubę kontrującą od czujnika. Wychodzi na wierzch, odpinasz wtyczkę i wtykasz nowy czujnik. Ale to pewnie zależne od producenta czujników i ceny jak jest to skonstruowane i przymocowane.
Dzięki za porade. Musze zobaczyc jak jest u mnie . Dzisiaj niestety samochód zgasł mi na biegu jałowym i potem odpalil dopiero za 3 razem. Pierwszy raz takie cos sie stało . Jestem zaniepokojny ...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Lutego 2018, 13:19:48 »
Był już opisany ten problem na forum gdzieś, pamiętam że czytałem więc poszukaj

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lutego 2018, 16:35:54 »
Właśnie się musze zaglębic ale musze mieć na to chwile czasu. Natomiast dzisiaj udało mi się dostać do czujnika który podejrzam za uszkodzony i go wydobyć. Jestem zaskoczony bo nie ma na nim żadnego napisu lub numeru z logiem toyoty czy jakimkolwiek numerem seryjnym. Od razu przejrzałem aukcje czy są takie czujniki i również nic nie moge znalezc. Może się orientujecie bardziej o co chodzi. Załączam zdjecia w linku .

https://zapodaj.net/2041f5c1f6700.jpg.html
https://zapodaj.net/fab8e38b56c29.jpg.html
https://zapodaj.net/08d709215be60.jpg.html
https://zapodaj.net/4ca8c03734bba.jpg.html

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Lutego 2018, 17:01:39 »
Witam. Dzisiaj ponownie działałem. Jak się okazało winny był przewód dochodzący do czujnika po stronie gniazda. Jeden przewód ledwo się trzymał. Po nowym podpięciu czujnik chodzi jak i cały system cofania działa ! Myślę że ta wiadomość się przyda co niektórym aby zawsze sprawdzić dokładnie każdy element połączenia. Zatem  odświeżając temat został tylko problem zamka a mianowicie otwierania ręcznego z kluczyka.Kluczyk wchodzi lecz się nie przekręca w żadną strone i nie otwiera drzwi. Przypuszczam że się bez mechanika lub serwisu nie obejdzie ale może macie wiedze co może być nie tak i jakie koszty ewnetualnie. 

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Marca 2018, 10:54:34 »
Witam .Troche czasu minelo ale udało sie problem rozwiazac i samochod jest w calkowicie sprawny. Jak sie okazalo wkladka zamka byla zapieczona i zabrudzona. Zaprzyjazniony mechanik ja wymontowal i potem ponownie zalozyl. W miedzy czasie wkłada została przekazana do fachowca który zajmuje sie kluczami i zamkami na najzwyklejszym bazarze gdzie została oczyszczona i nasmarowana.Ponadto wymagala drobej regulacji. Sprawa załatwiona ! koszt 100 zł a nie jak w serwisie proponowane rozwiazanie najmniej 400 zl . Ponadto klaruje sie wniosek ze raz na jakis czas nalezy otworzyc zamek recznie a nie z pilota aby wzruszyc zamek. Dobrze tez nasmarowac . Pozdrawiam i mysle ze sie przyda informacja. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl