Autor Wątek: Rozkodowanie numeru vin Toyota Corolla  (Przeczytany 12632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Rozkodowanie numeru vin Toyota Corolla
« dnia: 07 Lutego 2018, 21:09:16 »
Witam wszystkich na forum.

Na początek mam małą prośbę w rozkodowaniu numeru vin mojej Corolli 1.6 sedan wersja prestige - Vavelmatic z ręczną (6 biegową skrzynią biegów) wpisuję numer vin tutaj na stronie http://www.toyodiy.com/parts/q?vin=NMTBE3JE90R226314

i ok ale nie wiem co wybrać jaką klasę w zakładce Vehicle characteristics GRADE

gdzie jest do wyboru "GRADE"
- D: D TYPE
- G: G TYPE
- N: N TYPE

No i nie wiem który typ mam zaznaczyć tak aby w rezultatach wyszukiwania był tylko jeden mój model (typ) Corolli.  (Nie wiem co oznaczają te opcje , typy D, G i N )

Proszę o pomoc  - coś pewnie w tym kiepsko robię ale nie wiem co ?

W załączeniu obrazek z zakreślonym polem wyboru GRADE:)

Dekodowałem już odpłatnie vin na autodna  i ok  ale jedynie na portalu www.toyodiy.com są dokładniejsze dane które mnie interesują  a opcja wyboru w zakładce GRADE rozłożyła mnie na łopatki.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Rozkodowanie numeru vin Toyota Corolla
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2018, 21:36:41 »
No i nie wiem który typ mam zaznaczyć tak aby w rezultatach wyszukiwania był tylko jeden mój model (typ) Corolli.  (Nie wiem co oznaczają te opcje , typy D, G i N )

Nie mam pojęcia czym to się różni.
Ale skoro znasz VIN, to ta wiedza nie jest chyba potrzebna?
Moja Corolla z 06/2016 jest typu G.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2018, 21:43:00 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2018, 07:50:24 »
Dzięki za odpowiedź.

No rozchodzi się o to, że jak zaznaczę właściwy typ to z wyników wyposażenia na dole zostanie mi tylko jeden właściwy dla tego typu i wtedy tam będę miał pełne właściwe wyposażenie swojego auta które powinno być.

Czyli muszę ustalić jaki mam typ Corolli - ale gdzie to odczytać czy jak inaczej ustalić ?

Offline Sprzęgło

• Toyot Leżący
  • *
Rozkodowanie numeru vin Toyota Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2018, 05:52:54 »
W dowodzie rejestracyjnym masz wpisane-
Cytuj (zaznaczone)
ZRE181(...) XPW
gdzie literka X to grade

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2018, 05:56:21 wysłana przez Sprzęgło »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2018, 07:18:57 »
Czyli jest to w dokumentach samochodu gdzieś zapisane. Dowodu jeszcze nie mam bo Corolka dopiero zamówiona i do mnie jedzie a mam tylko jej numer vin i  typ ZRE181  i nic więcej.

No jakoś wytrzymam te dwa tygodnie to wszystko będę wiedział i widział jak ją w łapki dostanę :) - myślałem, że na podstawie samego numeru win całą specyfikację auta ustalę w drobnych detalach to co mnie interesuje no ale ta baza na http://www.toyodiy.com chociaż jest super to wymaga znajomości szczegółów tego typu "GRADE" aby dojść do tych pełnych detali wyposażenia auta. Może to oznaczenie GRADE to określa rynek przeznaczenia auta np. europa wschodnia, europa zachodnia itp.

No dobra Corolka będzie na kółkach 17-tkach ale letnich to musze wymyślić jakie jej dokupić zimówki czy na felgach stalowych plus kołpaki cz na jakiś alumkach oczywiście na sezon zimowy 16-tki wystarczą :)

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2018, 08:38:07 »
Jesli chcesz wiedziec co jest w samochodzie to zaloz sobie darmowe konto w toyota-tech.eu, idz do dzalu euro5, wpisz vin, search, i bedziesz mial dostep do opisu wyposazenia samochodu.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2018, 09:51:45 »
No dobra Corolka będzie na kółkach 17-tkach ale letnich to musze wymyślić jakie jej dokupić zimówki czy na felgach stalowych plus kołpaki cz na jakiś alumkach oczywiście na sezon zimowy 16-tki wystarczą :)
Kup całoroczne micheliny (testy dowiodły, że nawet starty bieżnik w tych oponach daje rade w warunkach zimowych) z dostawą do salonu, załóż na 17, a fabryczne opony sprzedaj. Kupisz droższe opony ale zaoszczędzisz na dodatkowych kołach (stalowych, aluminiowych), drugiej parze czujników ciśnienia w oponach oraz na samych oponach. Dodatkowo sprzedaż opony letnie jako fabrycznie nowe - z przebiegiem 9km
Jazdy na całorocznych michelinach się nie obawiaj - dają radę.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2018, 12:02:16 »
Dzięki za konkretne odpowiedzi.

- zaraz się zarejestruję na tej platformie i wyszukam po nr vin,

- co do opon całorocznych jakoś nie mam przekonania ale sam nie wiem dlaczego - zawsze w autach mam dwie pary na zimę i na lato, owszem kiedyś dawno temu jak miałem fiata 126-p to on miał całoroczne opony :)

:)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego 2018, 13:14:17 »

co do opon całorocznych jakoś nie mam przekonania ale sam nie wiem dlaczego - zawsze w autach mam dwie pary na zimę i na lato, owszem kiedyś dawno temu jak miałem fiata 126-p to on miał całoroczne opony :)
aaa, jeśli wciąż tkwisz w tamtych czasach to rozumiem to i szanuję Twój punkt widzenia.
Telewizor tez czarno-biały masz ?  :grin: <taniec>
E18_Prestige_MultidriveS

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2018, 14:41:32 »
Można powiedzieć, że prawie czarno biały  bo jakaś plazma a to też już przeżytek. Tak pomyślałem to przypomniał mi się jednak jeszcze jeden samochód niejaki VW Scirocco i w nim też nie zmieniałem opon, tylko jakoś nie mogę skojarzyć jakie tam były ha ha :)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lutego 2018, 17:13:09 »
- co do opon całorocznych jakoś nie mam przekonania ale sam nie wiem dlaczego - zawsze w autach mam dwie pary na zimę i na lato, owszem kiedyś dawno temu jak miałem fiata 126-p to on miał całoroczne opony :)

Nie prościej kupić 17" zimówki?

Telewizor tez czarno-biały masz ?  :grin: <taniec>

Albo nie oddajesz aut Rydzykowi?
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2018, 17:24:22 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lutego 2018, 19:41:47 »
co do opon całorocznych jakoś nie mam przekonania
Normalne. I nie sa ekstra w zimie i nie sa ekstra w lecie. Najlepiej sobie dobrac dobre letnie i dobre zimowe.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lutego 2018, 19:50:39 »
prawie czarno biały  bo jakaś plazma
no i gitara, bo ja tez na plaźmie jadę  :good:
plazma (...) to też już przeżytek
ale ten przeżytek wciąż ma się dobrze - nie produkują go tylko dlatego że panele LCD były tańsze w produkcji i eko, bo zużywają mniej prądu i ludziska m.in. z tego powodu nie lubili plazm, nie wiedząc, że te biją ich LCD jakością obrazu na głowę i tylko OLED ma lepszy panel od plazmy

co do opon całorocznych jakoś nie mam przekonaniaNormalne. I nie sa ekstra w zimie i nie sa ekstra w lecie. Najlepiej sobie dobrac dobre letnie i dobre zimowe.
stereotyp
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Sprzęgło

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lutego 2018, 20:23:55 »
Dzięki za odpowiedź.

No rozchodzi się o to, że jak zaznaczę właściwy typ to z wyników wyposażenia na dole zostanie mi tylko jeden właściwy dla tego typu i wtedy tam będę miał pełne właściwe wyposażenie swojego auta które powinno być.

Czyli muszę ustalić jaki mam typ Corolli - ale gdzie to odczytać czy jak inaczej ustalić ?

FYI. Z tego co kojarzę po numerze VIN znajdziesz tylko  wyposażenie fabryczne, pakiety wyposażenia dodatkowego(kupione u dealera) nie będą uwzględnione.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lutego 2018, 21:06:08 »
Na maila mogę podesłać plik tekstowy z wyposażeniem Twojego samochodu. (po angielsku).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl