Autor Wątek: HIR2 - czym zastąpić?  (Przeczytany 107085 razy)

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: HIR2 - czym zastąpić?
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Marca 2018, 00:42:26 »
Przetestowane, Opel Astra V soczewki:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170504/4112b8150a5dc93c981f1e7a2fcbfa7e.jpg

Niebiesko, szeroko ale zwróć uwagę na intensywność środka promienia. Światło żarówki halogenowej jest znacznie mocniej skupione dzięki czemu zapewnia znacznie lepszy zasięg.

Druga sprawa - oślepianie. Materiał promocyjny sprzedawcy owych żarówek więc jasność strasznie podbita, ale lepiej pokazuje o co chodzi:
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/wuyuanhaihid518/LED%20light/s-l16005.jpg~original

Na drzewach wyraźnie widać linię odcięcia a nad nią ... łunę światła rozproszonego o solidnej wysokości. To ona pięknie rozświetla znaki i wali po oczach jadących z przeciwka. Ale przecież jest odcięcie, forumowi domorośli tunerzy zadowoleni...
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2018, 00:48:24 wysłana przez sic22 »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Marca 2018, 07:56:22 »
Przecież to nie auris więc konstrukcja reflektira jest całkowicie inna i w każdym samochodzie będzie świecić inaczej.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Marca 2018, 18:42:45 »
Ale nie lepiej niż ze źródłem światła dla którego zaprojektowano reflektor.

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Marca 2018, 21:29:25 »
Przetestowane, Opel Astra V soczewki:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170504/4112b8150a5dc93c981f1e7a2fcbfa7e.jpg

Niebiesko, szeroko ale zwróć uwagę na intensywność środka promienia. Światło żarówki halogenowej jest znacznie mocniej skupione dzięki czemu zapewnia znacznie lepszy zasięg.

Druga sprawa - oślepianie. Materiał promocyjny sprzedawcy owych żarówek więc jasność strasznie podbita, ale lepiej pokazuje o co chodzi:
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/wuyuanhaihid518/LED%20light/s-l16005.jpg~original

Na drzewach wyraźnie widać linię odcięcia a nad nią ... łunę światła rozproszonego o solidnej wysokości. To ona pięknie rozświetla znaki i wali po oczach jadących z przeciwka. Ale przecież jest odcięcie, forumowi domorośli tunerzy zadowoleni...
Po powyzszym zorientowalem sie z kim mam do czynienia i dziekuje bardzo za dalsza dyskusje. Wystarczy spojrzec na powyzsze materialy tzn udostepnione zdjecia. Testowanie zarowek w jakims garazu razem z innymi lampami. Na drugim zdjeciu facet pokazuje jak swieca swiatla mijania razem ze swiatlami drogowymi wiec nic dziwnego ze wszystko jest oswietlone.. Skonczylem, dzieki.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Marca 2018, 02:43:26 »
Na pierwszym zdjęciu widzisz najlepsze możliwe porównanie żarówki LEDowej z klasyczną w tym samym aucie.
Na drugim zdjęciu jest materiał promocyjny sprzedawcy żarówek, żarówek które służą tylko za mijania. To są wyłącznie mijania z dobrą linia odcięcia. To powyżej to światło rozproszone, tyle że wzmocnione przez prześwietlenie zdjęcia (co chyba jest oczywiste - przepalony środek czy drzewa).

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Marca 2018, 09:13:52 »
Powiem wam, że dużo jeżdżę po trasach i na prawdę widzę coraz więcej tych "ledów", bo to z daleka widać, po barwie światła a z bliska (podczas mijania) po wyraźnie słabszym odcięciu światła. Szczególnie w autach "starszych", to jest teraz taki boom jak kiedyś był na światła dzienne (tak to odbieram). Tego oślepienia jednak z daleka się spodziewam i mogę zareagować. Nie jest tak tragicznie. Wkurzają mnie jednak bardziej najnowsze automaty (przełączanie z drogowych na mijania dla leniwych) bo działają z opóźnieniem, szczególnie na pagórkach i zakrętach. A najgorsze są te "super" selektywne ledy, trzeba czasem "jebnąć" długimi żeby automat z naprzeciwka przestał we mnie celować - te są najgorsze. Rzadko się zdarzają ale najdłużej po nich oko dochodzi do siebie.
A propos świecenia to w/g mnie najważniejsza jest czystość klosza. Nawet niewielka mgiełka potrafi ostro przytłumić i rozproszyć wiązkę.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2018, 09:15:42 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Września 2019, 21:53:08 »
To jakie polecacie żarówki do aurisa II, zależy mi na jak najbielszym świetle.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Września 2019, 08:40:47 »
Jako, że jestem zapalonym "importerem" z Chin, pomyślałem, poszukam sobie żarówek do Aurisa, które będą świecić śnieżnobiałym światłem. Miałem w Corolli takie niebieskie żarówki i fajnie świeciły, ale... Czy HIR2, a HIR2 w Aurisie się różnią? Bo te co znalazłem to niby HIR2, ale ktoś z PL zamówił i napisał w komentarzu, że nie pasują do Aurisa.. możliwe?
https://s.click.aliexpress.com/e/lG0ad5EY

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Września 2019, 17:42:58 »
Jeżeli zamówił do aurisa I to możliwe, że nie pasują.
Ja polecam Philips LED, na alledrogo są w fajnej cenie.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Września 2019, 22:26:44 »
przecież w Aurisie I nie było Hir'ów..?
ok. już się zorientowałem, te co podałem wyżej będą pasować :D niecałe 40zł za parę to nawet nie będzie szkoda jak padną po miesiącu xd
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2019, 22:56:56 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Września 2019, 08:22:10 »
z ledami to Ci nie powiem czy będą pasować czy nie, bo różnie może być, wyżej podałem halogenówki z niebieskim szkłem, świecą snieżnobiałym światłem.
Z ledami jest o tyle problem, że niby będzie ten socket ktorego potrzebujesz (w tym przypadku HIR2) a potem okaże się, że coś nie pasuje, coś się nie chce zapiąć, przekręcić itp... jak kupowałem ledy do Corolli E12, to po pierwsze po założeniu ledów, takie druciki trzymające nie chciały się w ogóle zapiąć, musiałem je doginać odginać i tak w kółko aż się udało zapiąć, po drugie musiałem rzeźbić dekielki bo ledy maja większą "" i kabel z wtyczką i zwyczajnie się to nie mieściło pod tym dekielkiem.
Wniosek? Kupujesz co chcesz, ale potem sam się męcz z montażem xD Nie wiem jak jest w Aurisie II w tym przypadku, bo jeszcze nie zmieniałem żarówek, ale ledów już nie kupię, chyba, że kiedyś kupię całe reflektory full led.
aa i jeszcze kwestia CAN, nie wiem czy ledy w aurisie nie będą się gryzły z can'em i wywali Ci kontrolke na zegarach.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Września 2019, 09:02:43 »
Załóż sobie hidy i dostaniesz 3x więcej światła od oryginalnych a barwę możesz wybrać od żółtej Przez ciepły i zimny biały, lekko i mocno niebieski i tak aż do fioletowejj.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Września 2019, 12:15:25 »
Witam
Ja mam założone LED y w Auris 2. Miejsca jest dużo i bez problemu się mieszczą. Kupiłem najtańsze wlasnie na próbę i jeżdżę na nich od ok. 2 miesięcy. Kupiłem bo przymierzam się do Philipsow LED a kosztują ok. 600 i szkoda by było wywalić tyle w błoto jak by nie pasowały. Co do tych najtańszych to wyglądają świetnie ale świeca do d... Trzeba będzie niedługo wymienić na lepsze bo dzień coraz krótszy.
Ps. Nawet te najtańsze ledy mają świetne odcięcie przez cały czas użytkowania nikt ani razu nie mrugnął z przeciwka. Pytałem też znajomych i nikt nie stwierdził abym go oślepiał.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Września 2019, 12:35:12 »
A co z homologacją  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl