Autor Wątek: HIR2 - czym zastąpić?  (Przeczytany 107132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: HIR2 - czym zastąpić?
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Września 2019, 13:25:00 »
Jak kupisz ledy np Phillipsa to same w sobie mają homologację, a reflektory mają wybite przystosowanie do ledow więc wszystko legit ;)
Odcięcie światła będzie zawsze bo masz soczewki ;)

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Września 2019, 14:08:20 »
Stosował ktoś takie żarówki?
https://nocar.pl/oswietlenie/zarowki-samochodowe/zarowki-halogenowe/hir2/osram-hir2-12v-55w-px22d-cool-bluer-intense-temperatura-barwowa-do-4200k.html

Lepsze od standardowych? Już 4 lata jeżdżę na fabrycznych żarówkach i pomału szykuję się na ich wymianę. W końcu któraś musi paść.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Września 2019, 15:01:51 »
Będą spoko, zimne białe światło ;) poza tym to standardowa żarówka HIR2.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Września 2019, 20:25:09 »
Z tym odcięciem to nie do końca że soczewka. Porównaj standardowa żarówkę do LED różnica diametralna a niby i tu i tu odcięcie.
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2019, 20:27:57 wysłana przez Darekl »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Września 2019, 22:54:21 »
nie zgodzę się, jak masz zwykły reflektor to odbłyśnik nie odcina światła, tylko im dalej sięga światło tym słabiej jest widoczne, dlatego ledy w takich reflektorach mogą mocno razić, bo raz są dużo jaśniejsze i dwa - zazwyczaj świecą dużo mocniej.
Soczewka skupia światło i kieruje je w zadaną stronę, więc tak naprawdę dzięki soczewce możemy zamontować (teoretycznie) każde źródło światła, a soczewka zrobi resztę ;)

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Września 2019, 23:50:45 »
TheMrSkiBar, nie podałeś nigdzie jakiego modelu używasz albo ja ślepy :D muszę coś kupić bo te obecne to czuję się jak kret..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Września 2019, 06:55:25 »
Jeśli chodzi o legalizacji to jest Ona uznawana za granicą PL. U Nas była afera w tvnie turbo o to że facet wsadził ledy z homologacja a dowód mu zabrali i przegrał w sądzie. Ale jakoś się tym ja bym nie przejmował

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Września 2019, 08:41:01 »
Dlaczego do reflektorów full LED bo chyba takie ma Auris II? nie można wsadzić LED? :D

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Września 2019, 08:38:21 »
Różnią się od siebie full ledy od zwykłych. Spróbuj wsadzić to się przekonasz. Jeśli Ci padnie lampa w Aurisie II z ledami to wymienisz cały klosz a nie Leda.

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Września 2019, 14:33:29 »
Ok teraz jasne, dzięki, mają wbudowane już LEDy. No to ja mam nie full LED i w dalszym ciągu szukam odpowiedzi jakie kupić :)

Offline BigMike

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Września 2019, 00:44:03 »
Witam, w sumie to mój pierwszy post tutaj na forum, kurde niespełna po 5 miesiacach padły mi fabryczne HIR2, więc znajomy mi pożyczył swoją zarówkę bo jak na złośc padła mi oczywiście w weekend po godzinie 20 jak już było wszystko zamknięte, a jeżdzić musiałem.

Napaliłem się na te Philipsy LED
https://allegro.pl/oferta/toyota-auris-hir2-led-philips-x-tremeultinon-6500k-7733266139
Ale okazało się że sprzedawca naciąga fakty i nie sprzedaje HIR2 tylko HB3/HB4 po pojechałem do niego osobiście (zrobiłem tylko 200 pustych kilometrów do niego)!
To są HB3/HB4 których wycięcia nie pasują w miejscach HIR2 także uważajcie na tego krętacza, zorientowałem się jak chciałem kupić i spytałem się czy mi pomoże je założyć, a on mi mówi że mi ich nie założy, ale wpierw muszę pod katem ten zabek, później tamten i wkońcu się zorientowałem że to HB3/HB4 które NIE PASUJĄ DO AURISA II Hybrid. Powiedziałem że to nie HIR2 więc czemu mnie okłamał to powiedział, żę PHILIPS nie robi HIR2, a te pasują jak je trochę na siłę wciśniemy !!! :wallbash: :wallbash: :wallbash:
Jak mu pokazałem, że jednak istnieją PHILIPSY HIR2 (https://allegro.pl/oferta/philips-hir2-x-treme-ultinon-led-5800k-200-8285410756) to powiedział że to największy badziew i wszystkie jakie sprzedał to zwrócił bo były zje***ne, i PHILIPS wypuścił wadliwą serię !! A chwilę wcześniej twierdził, że Philips nie robi HIR2, więc uważajcie na tego gościa, bo totalne nieprofesjonalne zachowanie !!! :czerwona: :czerwona: :czerwona:

Posiedziałem i poczytałem trochę chinskiej lektury i oto są one:
https://www.aliexpress.com/item/32961853745.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1ec64c4dv59JWC

Wyglądają niemalże identycznie jak te Philipsy i wcale się nie zdziwię jak to są PHILIPSY bo wychodzi że są dokładnie na tym samym ledzie.
Te ciemniejsze to powiedzmy zdjęcie w95% to co dostanę vs Philips !

Paczkę odbiorę na dniach więc pokażę jak świecą :)
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2019, 08:41:55 wysłana przez fazibazi »

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Września 2019, 09:52:46 »
Daj znać bo jakoś obawiam się z Chin zamawiać, pójdzie jakieś zwarcie, spali się auto i tyle będzie zabawy :D

Offline BigMike

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Września 2019, 14:09:34 »
Daj znać bo jakoś obawiam się z Chin zamawiać, pójdzie jakieś zwarcie, spali się auto i tyle będzie zabawy :D

A jak myślisz gdzie produkowane są PHILIPSY ?? Obecnie największa produkcja LED znajduje sie w Chinach czy na Tajwanie, zarabiają na tym krocie. Wiesz tutaj nie ma zbytnio gdzie pójść zwarcie, zobaczę na dniach jak to wygląda, bo już paczka w Bydgoszczy i jedzie na śląsk do mojej skrytki pocztowej :)
Wiesz teraz sięczasy zmieniły, są fabryki w Chinach gdzie dba się o jakość - weź na przykład markę BASEUS - niby chińczyk ale topowy produkt w ładnych opakowaniach, wysokiej klasy materiały z jakich wykonany, a i sprzęt jaki produkują zgodny ze specyfikacją. Prędzej obawiałbym się chińskich NIKE których jakość może być fatycznie słabsza. Jakby nie patrzeć ALIEXPRESS ma system ocen i jak chinczyk sprzeda słabej jakośći produkt to masz możliwość oceny, tysiące osób mają możliwość oceny jak również żądać prawa zwrotu kasy za produkt więc wolą sprzedać coś lepszego, za troszkę drożej lecz i tak taniej niż w PL, to jest bizness na grube $$$$$$$ rocznie więc są produkty które są TOP w wykonaniu.
Okey możesz kupić ten sam produkt w POLSCE ale nie za 100zł tylko 350zł bo polaczek sprowadził, wystawił na allegro, odje***al zajefajny opis, ale i tak kupujesz chińszczyznę tylko od polaczka, to co ta od polaczka się nie zepsuje bo zrobił opis i aukcje?? Ba trafisz na cwańszego polaczka to przepakuje do swojego pudełka napisze, że Made in Germany i sprzeda za 450zł, a to wciąż chinczyk za 100zł.

Offline Mozets

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Września 2019, 16:03:23 »
Pytałem kilku sprzedawców o żarówki HIR2  nie mają pojęcia co to jest. Wiedzą tylko w ASO Toyota.

Offline BigMike

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Września 2019, 16:23:28 »
Pytałem kilku sprzedawców o żarówki HIR2  nie mają pojęcia co to jest. Wiedzą tylko w ASO Toyota.
Kurde nawet w Norze z Autem wiedzą, ale mają takie zwykłe halogenowe za 50-60zł które mogą sie przepalić, słabe sklepy masz dookoła, chyba że pytałeś sprzedawców na STACJACH PALIW to tam ich nie kupisz i nie bedą słyszeli o takich żarówkach jak HIR2.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl