Autor Wątek: Profil Opony jaki max  (Przeczytany 4733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline baltrok

• Toyot Leżący
  • *
Profil Opony jaki max
« dnia: 15 Lutego 2018, 10:56:40 »
Witam.
Mam aktualnie założone opony 225/45 r17.  W przeciągu roku straciłem już 3 w wyniku uszkodzeń boku opony. Pechowo ale co zrobić, wszystkie straty w mieście.
Słyszałem, że takie niskie profile często padają i zastanawiam sie jaki max profil mogę założyć, żeby było wszystko cacy, 55 wejdzie?
Ewentualne rozważam zmianę felg na r16, ale tego chcialbym uniknąć bo poprostu podoba mi sie wzór felg które mam.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Profil Opony jaki max
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2018, 11:19:51 »
Najpierw sprawdź w homologacji auta jakie rozmiary masz wpisane jako dopuszczalne. Ja w Corolli mam wyłącznie 215/45/R17 - w przypadku jakiejs kolizji, mogą być kłopoty przy posiadaniu innego rozmiaru opony.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2018, 11:35:53 »
patkrz, jakiś przykład z życia czy wiedza internetowa?

Osobiście jestem po likwidacji szkody z OC sprawcy, odszkodowanie wypłacone (ponad 10tyś zł naprawa a ASO) moje opony (wszystkie 4) niezgodne z homologacją.

wyłącznie 215/45/R17

Mam 205/50/r17 i jedną nawet sam ubezpieczyciel wymienia na nową bo została przebita w wyniku kolizji (+nowa felga).

Chodzi tu o RAŻĄCE naruszenie homologacji, rozmiar w tą czy w tą w/g mnie nie robi różnicy.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2018, 11:53:02 »
patkrz, jakiś przykład z życia czy wiedza internetowa?
Tak, problem znajomych z likwidacją szkody z AC. Niestety nie wiem jak historia się skończyła.
Wspomniałam jednak, że kłopoty MOGĄ być. Myślę, że wiele zależy od upierdliwości ubezpieczyciela.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2018, 11:53:28 »
Mi też likwidowali z AC za 19k w ASO i nikt do opon sie nie przyczepił o rozmiar felgi ani opony.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2018, 12:02:48 »
patkrz A mógłbyś dopytać znajomych? Sam (i inni forumowicze pewnie też) jestem ciekawy jak ubezpieczyciel uzasadniał (może czepił się opon bo nie miał już do czego?) i jak bardzo znajomy odbiegał od homologacji?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2018, 15:18:38 »
Ja żeby w to uwierzyć musiałbym zobaczyć pismo od ubepieczyciela bo tyle razy co mogli się doczepić czy to opon bądź świateł to głowa mała i nikt tego nie sprawdzał

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lutego 2018, 15:43:45 »
patkrz A mógłbyś dopytać znajomych? Sam (i inni forumowicze pewnie też) jestem ciekawy jak ubezpieczyciel uzasadniał (może czepił się opon bo nie miał już do czego?) i jak bardzo znajomy odbiegał od homologacji?
Jasne, spróbuję dopytać. Chociaż temat już moze zapomniany bo auto zostało skradzione na początku roku

Offline baltrok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lutego 2018, 16:27:00 »
A wracając do pytania z początku tematu.
Wie ktoś coś w temacie ?

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lutego 2018, 21:25:09 »
Maksymalny profil to taki, jaki zmieści się w nadkolu bez ocierania.  ;)
Ale moim zdaniem nie powinno zmieniać się średnicy koła, więc jeśli chcesz wyższy profil, to zmieć felgi na 16". Ewentualnie jak tak "walisz" po krawężnikach (sorry, ale załatwione 3 opony w rok średnio kwalifikują się pod pecha), to kup takie, które chronią rant felgi oraz mają znacznie wyższą nośność niż wymagana w Twoim aucie - powinno przynajmniej trochę pomóc.

Offline baltrok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lutego 2018, 08:14:33 »
Maksymalny profil to taki, jaki zmieści się w nadkolu bez ocierania.  ;)
Ale moim zdaniem nie powinno zmieniać się średnicy koła, więc jeśli chcesz wyższy profil, to zmieć felgi na 16". Ewentualnie jak tak "walisz" po krawężnikach (sorry, ale załatwione 3 opony w rok średnio kwalifikują się pod pecha), to kup takie, które chronią rant felgi oraz mają znacznie wyższą nośność niż wymagana w Twoim aucie - powinno przynajmniej trochę pomóc.
2 to ucieczka na pobocze przed czołowym i rozcięcie od środka o krawędź asfaltu (pobocze szutrowe), ostatnia to najechanie na (pomimo próby ominięcia) syf budowlany zgubiony na ekspresówce przez ciężarówkę. Tu akurat będę się ubiegał o odszkodowanie. Tak więc jednak pech, najłatwiej ocenić jak nie wiesz co i jak c'nie?

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lutego 2018, 21:10:44 »
A no to faktycznie pech - zwracam honor. Myślę też, że ilość "pecha" wyczerpałeś (w końcu nie jesteś bohaterem telenoweli, któremu dzieją się same najgorsze rzeczy), więc śmiało wsadzaj ogumienie jak zaleca producent. Ewentualnie jak pisałem - chroniące rant i z większą nośnością.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lutego 2018, 21:55:52 »
Raczej nie kombinuj z tymi gumkami bo jak zaczną ocierac przy nierównych drogach to lipa

Offline baltrok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lutego 2018, 08:43:20 »
Stanęło na tym, ze na zimę kupuję nowe opony r16 zgodne z zaleceniem producenta plus do tego śmigane stalówki za 40pln sztuka. A r17 na alu będą na lato.

Jakby ktoś chciał to będę miał 3 Nokiany      r17 do sprzedania

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lutego 2018, 09:04:04 »
Napiszcie mi proszę jakie są różnice w użytkowaniu kół o większej średnicy? Tzn mam teraz 15stki, zmieniam felgi i opony na 16stk... Oczywiście auto wygląda dużo lepiej, ale czasu wiąże się to z całą poprawą właściwości jezdnych, prowadzenia samochodu itp.?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl