Autor Wątek: Jak wyłączyć ogrzewanie?  (Przeczytany 19057 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Jak wyłączyć ogrzewanie?
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Lutego 2018, 00:03:26 »
Wentylatorem na chlodnicy (skraplaczu) steruje czujnik wysokiego cisnienia. Gaz sprezony w sprezarce ogrzewa sie i trafia do skraplacza (chlodnicy klimy) gdzie jest schladzany. Skraplacz jedt umieszczony przed chlodnica wody i kiedy auto jedzie oplywajace powietrze schladza gaz, jesli jednak auto stoi w korku to cisnienie w ukladzie wzrasta bo nie ma chlodzenia i wtedy czujnik wysokiego cisnienia zalacza wentylator az do momentu spadku cisnienia. W skraplaczu gaz przechodzi ze stanu gazowego w ciekly stad jego nazwa a dalej wedruje do osuszacza i do zaworu rozpreznego gdzie przechodzi w stan gazowy. Dalej wedruje do parownika jak juz pisalem
Ten cały obieg to tak działa przy wyłączonej klimie? Czyli można jeździć długo lub stale z wyłączoną klimą bez obaw o jej przyspieszone zużycie? Trochę to dla mnie dziwne, że w dzisiejszych, tak zaawansowanych autach, należałoby włączać okresowo klimę w celu zabezpieczenia jej przed przyspieszonym zużyciem, czy awarią. To powinno samo się zabezpieczać. Moje pytanie jest przewrotne, bo i tak nie będę jeździł ze stale wyłączoną klimą.

A swoją drogą, bardzo dużo dowiedziałem się z powyższych wypowiedzi. Dziękuję wszystkim :)
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2018, 00:52:16 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Lutego 2018, 06:51:25 »
Obojętnie czy masz włączoną klimę czy wyłączoną to i tak nie zaoszczędzisz układu przed zużyciem bo sprężarka jest sterowana zaworem i pracuje cały czas bez względu czy włączysz czy wyłączysz

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Lutego 2018, 09:03:22 »
Na ile powyższe rozważania dotyczą hybryd w których jest elektryczna sprężarka klimatyzacji?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Lutego 2018, 11:59:10 »
Przycisk auto tak działa. Włącza różne kierunki, siłę i zmienia obieg na zamkniety lub otwarty. W lecie odpal auto ustaw na low temp a później podnos do góry to zobaczysz że zmienia siłę i kierunek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Lutego 2018, 12:02:52 »
Obojętnie czy masz włączoną klimę czy wyłączoną to i tak nie zaoszczędzisz układu przed zużyciem bo sprężarka jest sterowana zaworem i pracuje cały czas bez względu czy włączysz czy wyłączysz

Otóż to, o to mi właśnie chodzi :)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl