Autor Wątek: Pokrowce na fotele, folie na klamki i próg bagażnika, gumy na zderzaki i drzwi  (Przeczytany 7089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Absolutnie

• Toyot Leżący
  • *
Mam pytania odnośnie dodatków które mogą chronić materiały np. foteli lub lakier np. na klamkach lub karoserii przed zarysowaniami, ścieraniem itp.
Czy wobec obecności wielu poduszek powietrznych w samochodzie obecnie wolno stosować dodatkowe pokrowce na fotele aby chronić fabryczne pokrycie foteli przez ścieraniem, zabrudzeniem? Czy można dokupić takie pokrowce do Aurisa i za ile?

Czy stosowanie folii ochronnych na klamki i próg bagażnika ma sens?

Czy ktoś zamontował gumowe listwy na narożniki zderzaków lub drzwi? Czy pomagają w zabezpieczaniu przez zarysowaniem lakieru? Czy nie pogarszają wyglądu auta?

pireus

• Gość
Najlepszą ochroną samochodu , jest jego nie używanie . Można też obłożyć go z zewnątrz styropianem, ale nie zapobiegnie to jego uszkodzeniu w czasie kolizji. Do wnętrza najlepsze są duże worki foliowe, na siedzenia, podłogę i w bagażniku. A tak na poważnie, po co to wszystko robić? Samochód jest dla Ciebie a nie na odwrót :good:

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
na siedzenia mam koszulki za 18 zł. Szybko się to zdejmuje i zakłada i łatwo pierze. Mają wycięcie z boku i nie zasłaniają poduszki.
http://allegro.pl/koszulki-pokrowiec-koszulka-przod-fotel-pokrowce-i4881793706.html
gumowe listwy na narożniki zderzaków lub drzwi?
ja tam stawiam samochód na końcu parkingu, to mi drzwiami nie obijają
Czy stosowanie folii ochronnych na klamki
jak Twoja panna ma długie pazury to można by sie pokusić o folie pod klamki
próg bagażnika
to zależy co tam wozisz, jak tylko byle siate z zakupami to po co. Chyba że wozisz jakieś tyczki geodezyjne itp.

Offline raku105

• Prawie Toyot
Moim zdaniem wszystkie te zabezpieczenia są bez sensu. Pomimo że swojego Aurisa kupiłem prywatnie za pieniądze, nie na wynajem czy leasing i do zwrotu, to traktuję samochód jako rzecz użytkową. I to też nie znaczy że samochodu nie szanuję, ale po prostu używam i liczę się z tym, że mogą jakieś sytuacje w trakcie używania mogą wyniknąć.
Stawiam na ulicy, zamykam, jak potrzebuję to wsiadam i jadę. Nie przejmuję się ryskami, obiciami, które często powstają na skutek błędów innych kierowców, czasem też akty wandalizmu i złośliwość osób trzecich. Czasem sam coś przytrę, czasem pasażer coś w środku wybrudzi. Nic wielkiego. To nadal tylko samochód. Gdybym się zaczął tym przejmować to już dawno bym go sprzedał.

I tak zrobisz jak uważasz, ale moja rada jest taka żebyś używał samochodu i po prostu cieszył się nim :cheesy:

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
Mój ojciec kiedyś miał pilota od magnetowidu w takim woreczku. Magnetowid rzęził już ledwo działał, ale pilocik był jak nówka  :grin:

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
Ze względu na psa zamontowałem na próg bagażnika takie coś:
http://allegro.pl/listwa-bagaznika-zderzaka-toyota-auris-kombi-13-15-i7149745927.html
Wybrałem matowy plastik bo polerowane aluminium oślepia kamerę cofania jak cofasz pod słońce.
Dla mnie ma to sens. W poprzednim aucie tego nie miałem i niestety podrapany próg bagażnika naprawdę był w opłakanym stanie. Kupiec bardzo kręcił nosem na rysy...

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
Ja do mojego aurisa szyłem pokrowce na miarę. Oferta z allegro koszt 280 zł. Wykonanie rewelacyjne. Polecam.

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
Wy z tymi pokrowcami i koszulkami na fotele tak na serio?! <zalamka>

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
No a dlaczego nie ? Nie każdy zawsze wsiada schludnie ubrany do auta, ja tak często mam muszę gdzieś wyskoczyć w trakcie pracy nie potrzebuje się przebierać bo pilnie potrzebuję gdzieś dojechać a jestem w odzianiu takim a nie innym, mam koszulkę naciągnięta i tyle.
Łatwiej taki pokrowiec, koszulkę wrzucić do pralki co jakiś czas niż zlecac pranie tapicerki.
Akurat taka reprezentuje branże a nie inną więc gdy będę w pełni sezonu też muszę poszukać takiego wdzianka na fotel kierowcy. W poprzedniej hondzie miałem taka super narzutę z gumkami ze serwisu hondy. Teraz w Toyocie nie mam znajomego.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Ja kupiłem sobie zwykłe maty na przednie fotele w firmie www.pokrowce.net. Z pokrowcami na całe fotele nie chciało mi się bawić.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
Ja do mojego aurisa szyłem pokrowce na miarę. Oferta z allegro koszt 280 zł. Wykonanie rewelacyjne. Polecam.

Tak z ciekawości zapytam, czy taki "szwacz" da pisemną gwarancję że poduszka fotela otworzy się prawidłowo  przy uderzeniu bocznym?  I ile procentowo krócej pozipią maty grzejne?

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
Pewnie, że da gwarancję, tylko co Ci po niej, jak się jednak poduszka nie otworzy?
A tak w ogóle, to najłatwiej utrzymać w czystości skórę, ale to już droższa zabawa z montażem ;)

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
Słabo wygląda nie fabryczna skóra. Ze skórą więcej zachodu nieraz jest jak ze zwykłą tapicerką, mleczka czyszczenia, a i tak się z czasem poluszczy, popęka zależy od skóry. Faktem jest że szybciej ja zczyscimy gdy się zabrudzi. Ale osobiście wolę rzucić coś na fotel i tylko kierowcy. Resztę się odkurza i małe plamy można też skutecznie sprać punktowo.

Po krótkim okresie użytkowania muszę dokupić chlapacze bo błotko jest aż na szybie lusterkach o tylnej klapie i kamerce nie wspomnę. Daja chlapacze radę ?

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
Daja chlapacze radę ?
Dają dają.
Do każdego auta biorę od nowości. Szkoda lakieru :)

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
Oryginały maja cenę przesadzona trochę ...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl