Autor Wątek: Nowe autko - pomoc w wyborze  (Przeczytany 16348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pieter

• Prawie Toyot
Nowe autko - pomoc w wyborze
« dnia: 17 Lutego 2018, 10:59:27 »
Witam wszystkich Forumowiczów :-).  Mam na imię Piotr. W najbliższym czasie mam zamiar dołączyć do grona szczęśliwych posiadaczy hybrydowej Toyoty C-HR, jednakże po przenalizowaniu oferty mojego dealera mam mętlik w głowie :wallbash:.
Została mi zaproponowana wersja Prestige + LED z 2017 roku oraz w tej samej cenie wersja PRESTIGE z 2018 roku.
W specyfikacji modelu z 2018 roku nie widać różnicy w wyposażeniu w stosunku do modelu z 2017 roku. Brak jest też informacji na temat Toyota Safety Sence gen. 2. Stąd pojawia się moje pytanie - który wybrać? Młodszy, czy starszy z pakietem LED - biorąc pod uwagę jego wartość po kilku latach? Dodam, że 95% przebiegu będzie pokonywał po mieście.

Za wszelką pomoc z góry dziękuje. Pozdrawiam Was, miłego weekendu  :beer:

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nowe autko - pomoc w wyborze
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2018, 12:19:38 »
Akurat posiadam Prestige z 2017 roku z ledami ;-). Ledy po pierwsze lepiej świecą (bezpieczeństwo), lepiej wyglądają i zużywają mniej energii (ekonomia) - moim zdaniem są warte swojej ceny.

Ja osobiście wziąłbym rocznik starszy z ledami. ALE ja ten samochód kupiłem na tzw. "dożywocie" i za te naście lat rocznik przy sprzedaży nie będzie miał już żadnego znaczenia przy wycenie.

Jeśli kupowałbym ten samochód z myślą o 3-5 latach eksploatacji to wolałbym młodszy rocznik (nawet bez ledów) i policzyłbym też czy warto brać hybrydę (szczególnie jeśli skrzynia automatyczna nie jest priorytetem - dla mnie akurat była).

A tak w ogóle to policz, że na samochód o cenie +- 120.000 zł dostałeś tylko 5% rabatu - w zamian masz auto rok starsze i pewnie w kolorze jaki akurat jest na stanie - moim zdaniem bieda Panie, niech chociaż navi dorzucą i jakiś pierwszy przegląd gratis...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2018, 12:28:05 »
Pakiet LED to ok.6tys. zł. Czyli rabat dosyć marny. Przy odsprzedaży liczy się najbardziej rocznik, a wszystkie inne dodatki to bonus dla kupującego i trochę szybsza sprzedaż samochodu lepiej wyposażonego. Jeżeli będziesz jeździł tylko po mieście to LED tylko będzie udręką ( zamarzalące klosz lamp w zimie) i ew. wyższe koszty naprawy, parujące klosze itp.Ja brałbym nowszy rocznik, albo jeszcze trochę odczekał, aż wyprzedaż się skończy i znowu pojawią się wersje specjalne w lepszej cenie.

Offline Pieter

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2018, 16:06:53 »
Skrzynia automatyczna to u mnie priorytet i na wersje hybrydową jestem już zdecydowany. Co do LEDów, wezmę to co napisaliście pod uwagę i podejmę decyzję. Na pewno dam Wam znać na co padł mój wybór.  :-)

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lutego 2018, 16:11:52 »
 :-) No to weź jeszcze pod uwagę, że ja przez całą zimę (przynajmniej do tej pory) nie miałem problemów z zamarzającymi kloszami lamp ledowych  :cool:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lutego 2018, 17:23:25 »
ja przez całą zimę (przynajmniej do tej pory) nie miałem problemów z zamarzającymi kloszami lamp ledowych  :cool:
Zimy to jeszcze nie było, np. w Islandii nie było wersji z LED.

Offline gery

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2018, 08:49:21 »
Słabe te propozycje ja na swój w roczniku 2017 dostałem w sumie prawie 20 000 rabatu od cen katalogowych i wybierałem kolor wersje i wyposażenie jakie chciałem (jak w opisie). Fakt  że teraz już się chyba powoli kończą samochody z 2017 i może dla tego.
CHR 1.2T Dynamic Tech Led VIP White Pearl

pireus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2018, 10:54:50 »
ja na swój w roczniku 2017 dostałem w sumie prawie 20 000 rabatu od cen katalogowych
A bardziej konkretnie? Ile kosztował katologowo? Na czym zaoszczędziłeś te 20 tys?

Offline gery

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2018, 13:25:13 »
Z tego co pamietam to były : Obniżka toyoty za rocznik i pakiet VIP plus rabat dealera plus robocizna za montaż dodatków (bagażnik dachowy, uchwyty na snowboard , alarm) gratis.  Cena bez zniżek to ponad 130 000 pln.

mattman

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2018, 14:10:00 »
Nigdy na Hybrydę, nie będziesz miał takich rabatów co na 1.2 Turbo.
To co się najlepiej sprzedaje nie będzie rabatowane, bo i po co ?

Ja w wypadku autora tematu, brałbym wersję z LED z 2017 roku.
Przy odsprzedaży za kilka lat, ludzie patrzą na przebieg, stan techniczny, historię serwisową, a rocznik to temat marginalny, już bardziej data pierwszej rejestracji.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2018, 14:14:47 wysłana przez mattman »

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2018, 20:53:25 »
Nie bardzo rozumiem dylemat. Nie sadze by wersja 2018 Prestige nie miała LED-ów. Skoro cena ta sama to chyba wybor jest prosty. Chyba ze nie powiedziałeś o jakiejś dodatkowej opcji wersji 2017. Nie moze cena być taka sama. Prestige musi mieć ledy. To samo safety sense. Dowiedz sie dokładnie od sprzedawcy na czym polega różnica obu modeli. Jakie robisz rocznie przebiegi? Jak nieduże, wybrałbym 2017 pod warunkiem ze jest tańsza. I skąd jesteś, jak z Wawy moge pomoc w cenie....

Edit: juz kumam. Moje spaczenie zawodowe. Zawsze do testów dostajemy maxa. Byłem pewien, ze Prestige ma LEDy. Jesli różnica w cenie 5900 za ledy a masz mieć 2017 vs. 2018 to ja bym negocjował. Absolutnie polecam LEDy. Ale w cenie powinna być większa różnica z racji na rocznik. Pisz na priv, moge pomoc w cenie ale w Wawie.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2018, 21:10:16 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2018, 09:47:16 »
Jest już dostępny cennik i specyfikacja na 2018 r. z nowym wyposażeniem, ale chyba brakuje systemu Toyota Safety Sense 2 generacji i radia z DAB+ https://pdf.sites.toyota.pl/spec-C-HR.pdf
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2018, 10:18:10 wysłana przez laki »

Offline gery

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lutego 2018, 11:46:41 »
Nigdy na Hybrydę, nie będziesz miał takich rabatów co na 1.2 Turbo.
To co się najlepiej sprzedaje nie będzie rabatowane, bo i po co ?

Nie bedzie rabatowania hybryda ?? Dziwaczna opinia. Na hybrydę w tym samym wyposażeniu miałem propozycje łącznego rabatu około 17 000 PLN ale po jeździe próbnej stwierdziłem ze hybrydę to sobie mooooże kupię jak bede miał 80 lat nie wcześniej:) kto co lubi...

mattman

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lutego 2018, 12:45:53 »
Gratuluję więc młodzieńczej fantazji...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lutego 2018, 15:14:17 »
Na hybrydę w tym samym wyposażeniu miałem propozycje łącznego rabatu około 17 000 PLN ale po jeździe próbnej stwierdziłem ze hybrydę to sobie mooooże kupię jak bede miał 80 lat nie wcześniej:) kto co lubi...
I dlatego pewnie sobie kupiłeś taką rakietę 1,2 .W pewnym wieku trzeba się wyszaleć. Tylko nie zrywaj asfaltu.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2018, 15:16:10 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl