Autor Wątek: Samoczynny reset średniego spalania oraz TRIPów - A i B.  (Przeczytany 23094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Samoczynny reset średniego spalania oraz TRIPów - A i B.
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Lutego 2020, 12:32:50 »
Przepraszam Rademenes, jak przeczytałem tak napisałem. Chyba wolałbym egipskie, zawsze to siedem żyć.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2020, 12:40:37 wysłana przez zbych »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Lutego 2020, 13:35:22 »
Hybryda żyje własnym życiem. Wciskasz hamulec i przycisk Power i auto budzi się. Silnik spalinowy uruchamia się samoczynnie po dłuższej chwili.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Lutego 2020, 03:24:17 »
Przepraszam Rademenes, jak przeczytałem tak napisałem. Chyba wolałbym egipskie, zawsze to siedem żyć.

Nie szkodzi ;-), brawo odczytałeś pochodzenie mojego niku , w zgodzie ze starszym polskim filmem z gadającym czarnym kotem .

Ja zawsze odpalałem auta stopniami , nawet na 3 stopnie VW diesla . Choć często widzę innych ,jak robią to na łubu du .
Z hybrydami nie miałem / nie mam i na razie nie chcę mieć do czynienia . W zgodzie z trendami ,przyjdzie kiedyś czas i na to .
Przy wpisach ,trzeba by zaznaczać ,czy o hybrydzie czy nie wpis jest . 

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Lutego 2020, 09:48:21 »
dziś zdarzyło mi się, że musnąłem lekko kierownicę nic nie wciskając, a w radiu włączył się inny sygnał wejściowy - tak jakbym wcisnął guzik MODE. Przecież żeby je wcisnąć trzeba użyć bardzo dużej siły....
mam wrażenie, że problemy z resetowaniem TRIP/śr spalaniem to wina przycisków w kierownicy. Może chłód + wilgoć w zimie powodują zmianę czułości i guziki trochę opadają zbliżając się do pól kontaktowych.... większość pisze o resetowaniu TRIP i średniego właśnie w zimę....

potestujcie w zimnym aucie opukiwanie kierownicy i "masowanie" przycisków bez wciskania.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Lutego 2020, 12:31:59 »
A ja obstawiam przepełnienie pamięci, pojawił się ten motyw w którejś z wcześniejszych odpowiedzi. Od momentu kiedy co jakiś czas zeruję TRIP A i B problem z samoczynnym resetem ustał  :-)
Motyw pochodzi z wizyty w ASO Toyota Okęcie 2,5 roku temu.  Panowie stwierdzili, że nie kasowano komunikatów błędów na przeglądach, co powinno być robione standardowo, i od tamtej pory resety się nie zdarzyły.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Lutego 2020, 12:37:18 »
mam wrażenie, że problemy z resetowaniem TRIP/śr spalaniem to wina przycisków w kierownicy. Może chłód + wilgoć w zimie powodują zmianę czułości i guziki trochę opadają zbliżając się do pól kontaktowych.... większość pisze o resetowaniu TRIP i średniego właśnie w zimę....
To by się zresetował tylko jeden a nie obydwa.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Lutego 2020, 23:09:58 »
potestujcie w zimnym aucie opukiwanie kierownicy i "masowanie" przycisków bez wciskania.

Przycisk MODE ,u mnie jest we wgłębieniu ,tak jak i DISP którym można kasować Trip A i B  .
No tak ,jeśli to wina tego co piszesz ,to w czasie jazdy też by się coś działo , kiera ściskana i kręcona .
Mi się czasem przypadkowo podczas kręcenia ,zdarzy przelecieć palcem po przyciskach .
U mnie się czasem tak robi ,że radio samo odtwarza jakąś muzykę z telefonu . Ale mam lipny telefon , więc to nie wyznacznik .

« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2020, 23:22:43 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Lutego 2020, 23:30:44 »
przepełnienie pamięci

Czy aku był wymieniony na nowy ?
Jeśli to pamięć to prosta sprawa , niech kilka osób z tym problemem podjedzie do ASO i niech sprawdzą zapełnienie pamięci .
Może była by jakaś podpowiedź .

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Lutego 2020, 09:37:46 »
przepełnienie pamięci

Czy aku był wymieniony na nowy ?
Jeśli to pamięć to prosta sprawa , niech kilka osób z tym problemem podjedzie do ASO i niech sprawdzą zapełnienie pamięci .
Może była by jakaś podpowiedź .

nie, auto ma 3,5 roku, garażowane, akumulator to oryginał YUASA, napięcie w spoczynku po używaniu świateł głównych 12,45V, przy włączonej lampce bagażnika więc ok. Sądzę, że gdyby był to aku to pamięć stacji radia tez by się kasowała.... te akumulatory w Priusach jeżdżą po 10 lat i nic im się nie dzieje... klemy mocno dokręcone, bardzo czyste, bez nalotu, kabel masowy i plusowy dobrze kontaktują.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Lutego 2020, 00:59:46 »
Kasowanie w takich przypadkach może być losowe i nie zawsze standardowe/przewidywalne/jednakowe  .
Czy w czasie jazdy jak kierą operujesz, to też coś się dzieje ?
Tak myślę ,że nie powinno być znaczenia czy na postoju ,czy w czasie jazdy . Powinno być tak samo w obydwu przypadkach .   

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Lutego 2020, 13:16:08 »
to co mi się zdarzyło miałem po uruchomieniu auta po nocy. Raz to nastąpiło ale auto mam niecały miesiąc.
Teraz po uruchomieniu POWER czekam dłużej aż wszystkie lampki zgasną bo może faktycznie za szybko odpaliłem układ hybrydowy. Rano człowiek zawsze się śpieszy...
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2020, 18:48:11 wysłana przez fazibazi »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Lutego 2020, 01:08:20 »
Czyli to wystąpiło na postoju ,po nocy ,zaraz po odpaleniu . A dalej w czasie jazdy nic już się takiego nie powtarza .

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Lutego 2020, 17:54:59 »
Tak po nocy, zaraz po uruchomieniu Power.
Póki co nic się nie dzieje. Mam juz 370km trip a/b i nie było resetu

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Stycznia 2021, 14:37:49 »
Odsmażam. Dwa razy wywołałem taki globalny reset i nie stało to się samo. Raz było to przez szybkie naciśnięcie przycisku start dwa razy i zapewne niechcący trzymałem jakiś przycisk na kierownicy. Zgłaszałem to nawet kiedyś w serwisie, ale nigdy nie udało mi się tego wywołać w sposób zamierzony. Za każdym razem miało to jednak związek z uruchomieniem przycisku START.

Pzdr bNDT

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl