Autor Wątek: ciśnienia paliwa D4D  (Przeczytany 16106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 333michasz333

• Toyot Leżący
  • *
ciśnienia paliwa D4D
« dnia: 20 Lutego 2018, 21:34:31 »
Witam, jakie jest wymagane min ciśnienie paliwa na listwie cr do odpalenia, jakie ciśnienie na wolnych obrotach i jak powinno wyglądać ciśnienie podczas jazdy. Chodzi o toyote rav 4 d4d 116 koni.
Przy mocniejszym depnięciu zacina się i czasem odpuszcza, chcę sprawdzic zaworki scv według ciśnienia

Offline 333michasz333

• Toyot Leżący
  • *
Odp: ciśnienia paliwa D4D
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2018, 11:32:50 »
Widze "duże" zainteresowanie.
U mnie na wolnych obrotach w kompie pokazuje ciśnienie 30 (nie pamiętam jednostki) przy teście fuel leak 115. Czy to jest prawidłowo?

Offline rezystor22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2018, 19:23:50 »
Witaj,

No nie ma co ukrywać ciężki temat w sprawach technicznych na tym forum. Sam myślałem zamieścić kilka poradników jak można coś samemu naprawić/zdiagnozować - ale zadałem sobie pytanie: czy warto?  :o

Tutaj masz kilka linków na twój temat, może coś się przyda:

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=253754

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=279181

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=280806

Powodzenia  :good:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2018, 22:26:11 »
30 MPa na wolnych jest w porządku.
3VZ.pl

Offline Nie_w_szczepionkę

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2018, 12:06:49 »
Przy mocniejszym depnięciu zacina się i czasem odpuszcza, chcę sprawdzic zaworki scv według ciśnienia

A to nie jest przypadkiem problem "przytykania" podczas przyspieszania (czasami związany z "check engine" i błędem P1251) - czyli coś najczęściej związane z zaworem EGR ?

Offline 333michasz333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2018, 12:07:22 »
W części dotyczy tego broblemu bo wcześniej pokazywał się ten błąd p1251, narazie po czyszczeniu geometrii turbiny błąd nie wraca Ale dolegliwość przycinania nadal występuje bez zmian. Zawór egr był wyjmowany i nie było co tam czyścić i lekko chodzi. Katalizatory sprawdzone. Filtr wymieniony. Zbiornik paliwa czysty. Zaworki scv czyszczenie dwa razy bez rezultatów. Zawór vrv podmieniany.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2018, 12:33:16 »
Zaworków SCV się nie czyści tylko wymienia.

Offline 333michasz333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2018, 18:00:52 »
W Internecie są i filmy i dokładne opisy tej operacji moczenia zaworkow w nafcie. I to że przeważnie to pomaga albo chociaż daje chwilowy efekt dzięki któremu można stwierdzić ich winę. Wymiana czegoś za ok 7 stowek w ciemno to może boleć.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2018, 18:38:24 »
Opierając się na tym, co w internecie, to daleko nie zajedziesz. Są określone przez producenta procedury naprawczo-serwisowe i ich się należy trzymać. Jedną z nich jest właśnie wymiana SCV'ek, bo wszystkie pseudoczyszczenia, moczenia i inne półśrodki nie przynoszą efektu.

Mnie jedynie ciekawi (bo nie mogę znaleźć nigdzie rzetelnej informacji), co producent w zaworkach "poprawił" na przestrzeni ostatnich 10 lat, skoro początkowe miały końcówkę 10, a obecne 13 czy 14 (?) i wciąż jest z nimi ten sam problem.
3VZ.pl

Offline 333michasz333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2018, 22:25:37 »
no ok, to jak zdiagnozować że przyczyną są scv? poprzez wymianę na nowe?? :shock:
czyszczenie czy mycie zaworków było opisywane przez użytkowników którzy sami to sprawdzali i u nich ten sposób pomagał. producent nie zawsze ma racje i woli zarobić kasę zamiast mówić jak coś samemu naprawić/sprawdzić tym bardziej w kilkunastoletnim aucie, gdzie użytkownicy doświadczalnie osiągnęli pewną wiedze.

Offline 333michasz333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Marca 2018, 07:56:46 »
A przy testach drogowych lub testach fuel leak jakie górne ciśnienie paliwa uzyskujecie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl