Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 352127 razy)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #240 dnia: 10 Kwietnia 2023, 21:35:24 »
Drogo coś kupiłeś, są do kupienia za niecałe 750 zł za sztukę.
nie wiem gdzie 200 zł taniej dostaniesz niż w sklepopon.com

https://www.sklepopon.com/opona-caloroczna/michelin-crossclimate-2-suv-235-55-r19-105-w-xlfr-148449#1110216

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #241 dnia: 10 Kwietnia 2023, 22:14:02 »
Czy stosowal ktos z Was, moduł doswietlania zakretow? Np taki:
https://sklephadron.pl/akcesoria-oswietleniowe/4346-modul-doswietlania-zakretow-tytan-ds454-uniwersalny.html?fbclid=IwAR2IOssTnOjPoFHszTrvch6x-LiLJztVBeY2P9tESzKl3FCcuX7lvLZHpFQ
Najpierw odpowiedź sobie na jedno zasadnicze pytanie - czy twoje przeciwmgłowe faktycznie doświetlą zakręt.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #242 dnia: 10 Kwietnia 2023, 22:28:49 »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #243 dnia: 10 Kwietnia 2023, 22:33:21 »
Jesteś przekonany, że potrzebujesz mrugać halogenami jak na wiejskiej dyskotece?

Nie uważasz, że lepiej jest widzieć w nocy więcej niż mniej? Na krętych górskich dróżkach doświetlanie skrętu to rzecz bardzo przydatna.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #244 dnia: 10 Kwietnia 2023, 22:39:19 »
Mi bardzo brakuje tej funkcji (w Tucsonie TLE "z biedronki" miałem to realizowane diodami led z reflektorów i działało mega dobrze) i sam jestem ciekawy , czy taki moduł coś wnosi...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #245 dnia: 10 Kwietnia 2023, 22:57:38 »
Jesteś przekonany, że potrzebujesz mrugać halogenami jak na wiejskiej dyskotece?

Poczytaj opis modułu, potem moje pytanie, i wówczas wypowiedz sie, jesli posiadasz o tym wiedzę.
Przeczytałem i … możesz sprawić że Twoje auto będzie zwracało większą uwagę przy wykonywaniu manewru skrętu.. funkcja zrobi mega wrażenie pod dyskoteką :).
A na krętych drogach przepisy pozwalają po prostu włączyć przeciwmgielne, bez potrzeby uruchamiania dyskoteki.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #246 dnia: 11 Kwietnia 2023, 11:10:13 »
Tylko, że przeciwmgłowe włączyć trzeba sobie ręcznie, co w RAV4 nie jest ergonomiczne, bo przycisk jest umieszczony w durnym miejscu. Skoro jest automatyka świateł dziennych, mijania, drogowych, to szkoda że w RAV4 nie ma automatycznego doświetlenia zakrętu. Zwłaszcza, że sprzęt i wszelkie dane są a kwestia jedynie odpowiedniego oprogramowania. No ale nie ma i rozumiem poszukiwanie alternatywnego rozwiązania.
KubaCamry - tylne centralne światło hamowania też uważasz za wiejską dyskotekę? Wszystko co ułatwia użytkowanie i poprawia bezpieczeństwo jest dobre, nie rozumiem twojej filozofii nakierowanej na "wrażenia".

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #247 dnia: 11 Kwietnia 2023, 11:20:53 »
W Rav nie ma sprzętu do doświetlania. Realizowanie tego przeciwmgielnymi to mega proteza. Tak jak Krisman pisał bardzo dobrze to było zrobione w tucsonie. Ja mialem wersję bez ledów i doświetlanie było realizowane dedykowanymi żarówkami H7 w reflektorze głównym. Działało to super. W Rav byłem trochę zawiedziony ale mijania w rav świecą jednak dużo szerzej od mijania w tucsonie więc zasadniczo nie odczuwam braku doświetlania. Włączenie halogenów niewiele tutaj zmienia w moim odczuciu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #248 dnia: 11 Kwietnia 2023, 11:26:18 »
Wg mnie zmienia i to dużo. Wiele aut ma doświetlanie zrealizowane za pomocą przeciwmgłowych, inne mają inaczej. Skoro mają to znaczy, że funkcja jest przydatna. Z uwagi na niskie osadzenie przeciwmgłowych i przez to nisko wiodący snop światła, bardzo dobrze oświetlają pobocze.
Nie każdemu to jest potrzebne, bo zależy gdzie i w jakich warunkach użytkuje samochód. W moich stronach gdy jadę dróżką w której zakręty są takie, że jak w żarcie "w lusterku widzę swoją tylną rejestrację", to takie doświetlenie jest bardzo potrzebne. Często załączam więc przeciwmgłowe i niestety czasami zapominam wyłączyć.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2023, 11:31:46 wysłana przez wszim »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #249 dnia: 11 Kwietnia 2023, 11:54:29 »
Nie każdemu to jest potrzebne, bo zależy gdzie i w jakich warunkach użytkuje samochód. W moich stronach gdy jadę dróżką w której zakręty są takie, że jak w żarcie "w lusterku widzę swoją tylną rejestrację", to takie doświetlenie jest bardzo potrzebne. Często załączam więc przeciwmgłowe i niestety czasami zapominam wyłączyć.
Spoko. Też pisałem o moich odczuciach i porównaniu do innego auta gdzie doświetlenie było [cenzura] fajne. Jadąc krętą ścieżką w nocy w majestacie prawa mozna oczywiście włączyć przeciwmgielne celem poprawy doswietlenia ale zgadzam się że automatycznie to automatycznie. Ja bym też pokombinował w takiej sytuacji z wymianą zarówek na ledowe (wiem, wiem że nie wolno) tylko musiałyby byc takie co na płynne sciemnianie reagują dobrze. Czy doświetlenie ma byc nisko to akurat nie wiem. W tucsonie było wysoko i działało genialnie. Wszystko po prawej/lewej stronie auta bylo doskonale widoczne.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #250 dnia: 11 Kwietnia 2023, 12:22:56 »
Wg mnie zmienia i to dużo. Wiele aut ma doświetlanie zrealizowane za pomocą przeciwmgłowych, inne mają inaczej. Skoro mają to znaczy, że funkcja jest przydatna. Z uwagi na niskie osadzenie przeciwmgłowych i przez to nisko wiodący snop światła, bardzo dobrze oświetlają pobocze.
Tylko zazwyczaj doświetlanie zakrętów realizowane jest przez dedykowaną żarówkę w obudowie zawierającej też światło przeciwmgłowe - lampa dwufunkcyjna.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #251 dnia: 11 Kwietnia 2023, 12:57:54 »
Doświetlanie zakrętów miałem w Skodzie Octavii z 2010 roku. Bardzo przydatny gadżet. Myślę, że za 5 lat będzie w Ravce jako nowość:))

pireus

• Gość
« Odpowiedź #252 dnia: 11 Kwietnia 2023, 13:11:00 »
Myślę, że za 5 lat będzie w Ravce jako nowość:))
Wystarczy jak zmienią na adaptacyjne światła matrix LED, które mają tą funkcję i nie będzie potrzebne żadne dodatkowe oświetlenie.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2023, 13:12:53 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #253 dnia: 11 Kwietnia 2023, 23:27:58 »
...tak, ale ta "nowość" w rav4 to za 10lat ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #254 dnia: 11 Kwietnia 2023, 23:55:57 »
Tylko zazwyczaj doświetlanie zakrętów realizowane jest przez dedykowaną żarówkę w obudowie zawierającej też światło przeciwmgłowe - lampa dwufunkcyjna.
Zazwyczaj jest to ta sama żarówka. I co ty na to?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl