Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #270 dnia: 12 Kwietnia 2023, 18:07:16 »
nie wiedzieć czemu ludzie kupują tę "cofkę technologiczną"
Bo może poprzedni samochód mieli jeszcze gorszy? Toyota, co by nie mówić, jest liderem ale tylko w napędzie hybrydowym.

myślę ze w większości mieli lepszy, tyle ze wielokrotnie nie dojechali do celu. coś fajnego można mieć na weekendy, do codziennego tyrania potrzebny jest taki właśnie wóz..
Teraz to ci się odkleiło.
W mojej rodzinie, przez 20 lat, ze 25-30 nowych aut nie licząc kolizji, pękniętych opon i że dwa razy rozładowanego akumulatora, tylko dwa auta "nie dojechały" (a raczej nie odjechały) : Avensis i Passat b6. Obydwa silniki do wymiany.
Nawet jak Toyota jest jakimś liderem niezawodności, ale nie jest to taka różnica, że ludzie z Renault wstają co rano i modlą się, żeby samochód się nie zepsuł po drodze do pracy.
Rav4 to po prostu fajnie wyglądające auto, jakością wykonania nie odstaje od konkurencji, jest pojemne, znośnie się prowadzi (jak na suva, to bym to nazwał "adekwatnie"), to jest całkiem mocne auto, no i najważniejsze - mało pali. Dla większości użytkowników, nie ma znaczenia czy w środku jest głośno albo, czy multimedia są nowoczesne.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #271 dnia: 12 Kwietnia 2023, 18:09:22 »
Moje aktualnie jeszcze mondeo MKV ma reflektory ledowe które świecą inaczej przy niskiej prędkości, inaczej przy wyższej prędkości, zakręty doświetla zgodnie z ruchem kierownicy...

W tym aucie w ogóle są rewelacyjne reflektory, ale podobnie jak ty po przesiadce do rav4 nie odczułem jakos szczególnie utraty komfortu z tym związanego.

PS: uwielbiałem w fordzie "szperacze" (czyli ustawianie świateł po włączeniu silnika). Taka mała, nieznacząca rzecz, a jak cieszyła....:D
To normalne przy skrętnych światłach, w każdej chyba wersji. Natomiast cudnym gadżetem są światła w DS7. Te obracające się projektorki… totalnie bezużyteczne ale ładne ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #272 dnia: 12 Kwietnia 2023, 20:25:27 »
To musiałeś się przyzwyczajać? Przecież to budżetowe auto dla plebsu. Głośne, kiepskie plastiki, nieprzemyślane wnętrze, słabe światła, słabe audio i nie wiedzieć czemu ludzie kupują tę "cofkę technologiczną". Dacia Duster dwa razy tańsza i dwa razy lepsza.
Tak, po przesiadce z auta grupy VAG musiałem się przyzwyczajać, do gorszej kamery cofania, braku jej spryskiwacza, niższej jakości wyświetlacza, niepełnych cyfrowych zegarów, przełączników rodem z Autosana, braku automatycznych świateł przy opadach deszczu, nieobniżających się lusterek przy cofaniu i hałasu przy wyższych prędkościach. Mogę wymieniać dalej jak chcesz, bo trochę tego jest. Tak, to jest cofka technologiczna. Plastiki i wnętrze jest okej.

Tak czy inaczej lubię to auto, braki kompensuje mi jego moc i jestem spokojny o jego trwałość i niezawodność.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2023, 20:36:21 wysłana przez wpisdu »

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 MY23
« Odpowiedź #273 dnia: 13 Kwietnia 2023, 09:30:49 »
W jaki sposób można odblokować automatyczną skrzynię (przełączyć na N) w rav4 2023, gdyby kompletnie padł akumulator i trzeba było holować?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #274 dnia: 13 Kwietnia 2023, 09:39:02 »
Mam kolegę w salonie SUBARU. Na szkoleniu w Japonii zapytali ich, dlaczego Europejczycy stukają w deskę rozdzielczą czy w boczki i sprawdzają czy miękkie, czy twarde? Dlaczego deska rozdzielcza ma być miękka. Japończycy twierdzą, że ma łatwo się myć, nie skrzypieć, nie pękać od słońca, ale nie musi być miękka, bo nikt na niej nie śpi. Taka japońska filozofia. Co prawda ugięli się pod europejski rynek i coraz więcej elementów jest miękkich, ale śmieją się z tego.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #275 dnia: 13 Kwietnia 2023, 10:47:38 »
W jaki sposób można odblokować automatyczną skrzynię (przełączyć na N) w rav4 2023, gdyby kompletnie padł akumulator i trzeba było holować?
W mojej wersji tak:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: 13 Kwietnia 2023, 12:33:04 »
Dzięki! Ten opis zadziała u mnie :)

Jedno pytanie poboczne, jak rozumiem, hamulec ręczny jest elektryczny... czy w przypadku rozładowania akumulatora pociągając jego przycisk/uchwyt uda się go zwolnić?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #277 dnia: 13 Kwietnia 2023, 12:50:00 »
Jedno pytanie poboczne, jak rozumiem, hamulec ręczny jest elektryczny... czy w przypadku rozładowania akumulatora pociągając jego przycisk/uchwyt uda się go zwolnić?
Bez prądu nie zadziała. Trzeba podłączyć jump starter, podładować aku 12V i uruchomić napęd.
Jak działa elektryczny siłownik hamulca postojowego można zobaczyć na filmiku u Morozova: https://www.youtube.com/watch?v=UoitnfFsPZY
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2023, 12:52:13 wysłana przez Markid »

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:03:58 »
Dzięki za wyjaśnienia. W takim razie zastanawiam się, w jakiej sytuacji awaryjne zwolnienie skrzyni biegów mogłoby się realnie przydać?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #279 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:29:21 »
No właśnie, w Mercedesach, Audi, VW czy np. Skodzie są stosowane systemy z silniczkami  dociskającymi klocki i w nich jak "coś", to laweta. W Francuzach często jest klasyczny układ z dołączanym układem naciągającym linki "cabule puller" I tu często jest możliwość mechanicznego odblokowania, a jaki system stosuje Toyota?

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #280 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:57:31 »
Silnik elektryczny na zaciskach jest w RAV4.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #281 dnia: 13 Kwietnia 2023, 15:00:19 »
Czyli doopa jak coś pierdyknie ;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #282 dnia: 13 Kwietnia 2023, 16:44:45 »
Czyli doopa jak coś pierdyknie ;)
Raczej musi być jakiś sposób, choćby celem holowania auta. Natomiast nie polecam doczekania zerwania linki w samochodzie PSA.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #283 dnia: 13 Kwietnia 2023, 16:57:20 »
;) można zdjąć koła, odpiąć kabelki od siłowników hamulca postojowego i z pomocą bateryjki - metodą Morozova odblokować ;)
Proste ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #284 dnia: 13 Kwietnia 2023, 17:00:15 »
Raczej musi być jakiś sposób, choćby celem holowania auta.
Na lawetę się wciągnie nawet gdy koła zablokowane.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl