Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 352111 razy)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #345 dnia: 17 Maja 2023, 18:03:06 »
dziś zmieniałem olej. Po 2500 km (nowe auto).
A ja zmieniam 29 maja, równo rok od odbioru. Zero zdziwienia serwisu:)) Obiecali też rozebrać i zawoskować złącze tylnego napędu. Zobaczymy, czy tylko przez telefon, czy naprawdę:))
Oooo to bardzo jestem ciekaw :) a gdzie ASO?

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #346 dnia: 17 Maja 2023, 19:45:06 »
A ja w MyT mam przegląd 22 września :0
No nic, jutro spytam, o co chodzi.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline mestido

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 GR Sport
« Odpowiedź #347 dnia: 17 Maja 2023, 20:49:54 »
Czy jest szansa wyłaczyc jakos te wyrazanie zgody za kazdym razem kiedy odpalam auto ? :(

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #348 dnia: 17 Maja 2023, 21:23:02 »
Jak masz połączony telefon, to samo znika (po ok 1-2sekundach), po automatycznym zalogowaniu.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #349 dnia: 17 Maja 2023, 21:28:43 »
A ja w MyT mam przegląd 22 września :0
No nic, jutro spytam, o co chodzi.
Jakiś błąd. Pisaliśmy wcześniej, te toyota nie ma info o nadchodzącym przeglądzie nigdzie w samochodzie. Salon sam dzwoni, albo musisz się sam umawiać. Za pomocą apki po prostu można się umówić, ale to nie jest z automatu chyba. Jedna z przywar Toyoty. Jak byłem w salonie Mitsubishi ostatnim razem (sprzedają też Suzuki), to mi koleś powiedział że mają z tym niezły dym, bo te nowe Suzuki (klony Toyot) też nie wzywają na serwisy i nikt o tym w salonie nie pamięta. Ludzie jeżdżą po 2 lata bez serwisu

Offline mestido

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #350 dnia: 17 Maja 2023, 21:44:13 »
Jak masz połączony telefon, to samo znika (po ok 1-2sekundach), po automatycznym zalogowaniu.

Aha no to ja cos robie zle bo za kazdym razem jestem jakos gosc mimo stworzenia swojego profilu

Offline maciej_ca

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hyb Exe`23
« Odpowiedź #351 dnia: 17 Maja 2023, 22:06:39 »
Już to kiedyś opisywałem, bo miałem ten sam problem.

Zrób wg instrukcji i będzie git.

Ja zrobiłem wg instrukcji str. 95
https://d24bc9lyrt5en5.cloudfront.net/Customer-Portal-Admin/emanuals/TOYOTA/OM9A578E.pdf

Setting a Bluetooth ® device as a primary device

Setting a Bluetooth ® device as the primary device makes it the first to be connected during automatic connection. (P.93)
A Bluetooth ® device that supports HFP must be connected to the multimedia system.
Registration of a driver is required to set a device as the primary device. (P.48)

Jak zrobiłem w odwrotnej kolejności tj. podłączyłem jako carmultimedia to za każdym razem byłem proszony o akceptację zgód.

Jak zrobiłem wg instrukcji tj. w pierwszej kolejności rejestracja konta (z podaniem hasła) a później podpięcie urządzenia jako primary device to już nie pyta o zgody.

Offline mestido

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #352 dnia: 17 Maja 2023, 22:16:39 »
Już to kiedyś opisywałem, bo miałem ten sam problem.

Zrób wg instrukcji i będzie git.

Ja zrobiłem wg instrukcji str. 95
https://d24bc9lyrt5en5.cloudfront.net/Customer-Portal-Admin/emanuals/TOYOTA/OM9A578E.pdf

Setting a Bluetooth ® device as a primary device

Setting a Bluetooth ® device as the primary device makes it the first to be connected during automatic connection. (P.93)
A Bluetooth ® device that supports HFP must be connected to the multimedia system.
Registration of a driver is required to set a device as the primary device. (P.48)

Jak zrobiłem w odwrotnej kolejności tj. podłączyłem jako carmultimedia to za każdym razem byłem proszony o akceptację zgód.

Jak zrobiłem wg instrukcji tj. w pierwszej kolejności rejestracja konta (z podaniem hasła) a później podpięcie urządzenia jako primary device to już nie pyta o zgody.

działa, dziękuję :) jeszcze tylko nawigacja została do aktywowania, tyle że tam gdzie jest opisane (w dostępnych) jest pusto

Offline maciej_ca

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hyb Exe`23
« Odpowiedź #353 dnia: 17 Maja 2023, 23:14:41 »
Hm, u mnie nie trzeba było aktywować nawigacji. Podeslesz fotkę gdzie dostałeś monit o aktywacje?

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #354 dnia: 18 Maja 2023, 20:44:04 »

Właśnie walczę z tym samym. Tylko jak próbuje wejść w ustawienia i się zalogować (bo za chiny nie chce pamiętać hasla) to mi już wywala blue screen z pytaniem o zgody.

Muszę to jeszcze raz od początku zrobić chyba chociaż konta kasować mi się już nie chce jeśli trzeba będzie.  :-)
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 19 Maja 2023, 10:50:10 »
Witam wszystkich.
Na pierwszym przeglądzie RAV4 Adventure Hybrid poinformowano mnie, że powinienem podładować mały akumulator 12V.
Czy prostownik (mam NOCO Genius 5) mogę podłączyć do wspomnianego akumulatora bez jego odłączania ? Podłączać go bezpośrednio do zacisków akumulatora czy można pod maską poprzez przyłącza wskazane przez producenta?
Serwisanci nie udzielili mi odpowiedzi na to pytanie za to ostrzegali mnie przez używaniem jumpstartera, który rzekomo uszkadza instalację elektryczną. Będąc zdziwionym ich odpowiedzią wolę poradzić się u użytkowników RAV4 w kwestii podładowania aku 12V.
Instrukcja wspomina tylko, że ładowanie akumulatora 12V odbywa się podczas jazdy,  a zamiar jego odłączenia należy skonsultować z ASO.

Dziękuję
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2023, 10:54:03 wysłana przez krzysp3 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #356 dnia: 19 Maja 2023, 10:56:05 »
Na pierwszym przeglądzie RAV4 Adventure Hybrid poinformowano mnie, że powinienem podładować mały akumulator 12V.
Miałeś pierwszy przegląd po 15 tys i serwis zalecił Ci podładować mały akumulator? A oni co robili na przeglądzie? Przecież akumulator ładuje się podczas jazdy z generatora i aku trakcyjnego? W instrukcji ładowania zdaje się piszą, żeby ładować bezpośrednio na zaciskach akumulatora, przy odłączonej masie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #357 dnia: 19 Maja 2023, 11:16:52 »
Serwisanci nie udzielili mi odpowiedzi na to pytanie za to ostrzegali mnie przez używaniem jumpstartera, który rzekomo uszkadza instalację elektryczną.
Ponoć niektóre jumpstartery podczas pracy dają piki napięcia znacznie przewyższające 16V i ponoć były przypadki uszkodzenia elektroniki auta - informacja od serwisanta Meta-BLE, który mi aktualizował soft w immo rok temu. Bezpiecznie można odpalać awaryjnie hybrydę z innego akumulatora 12V.
Ps. ja osobiście mam jump starter 70mai, raz musiałem skorzystać, elektronika przeżyła ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2023, 11:19:45 wysłana przez Markid »

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #358 dnia: 19 Maja 2023, 11:20:00 »
Miałeś pierwszy przegląd po 15 tys i serwis zalecił Ci podładować mały akumulator? A oni co robili na przeglądzie?

Wymienili olej i filtr, sprawdzili co mieli do sprawdzenia i skasowali 1900 zł z czego niecałe 700 to części (olej i filtr antyalergiczny). Wizyta na stanowisku trwała około 50 minut z czego dodatkowe kilkanaście minut samochód stał ulicy obok parkingu (czyżby wytapianie czasu do pełnej godziny?). Ze zgłoszonymi stukami w okolicy ładowarki indukcyjnej nie zrobili nic, tłumacząc się, że lepiej żeby sprawdził to elektryk a nie mechanik. Niestety elektryk był zajęty, pomimo, że na przegląd umawiałem się ponad 2 tygodnie wcześniej równocześnie zgłaszając wspomnianą usterkę. Na sprawdzenie ładowarki muszę ponownie się umawiać i marnować czas. Widać to cecha ASO Toyoty. Podobne zignorowanie sprawdzenia zgłoszonych nieprawidłowości w opisach menu komputera pokładowego miało miejsce w ASO Carter Gdańsk. Myślałem, że w Chwaszczynie będzie lepiej.  Na kolejny przegląd umówię się za pośrednictwem centrali TCE angażując w to Prezesa TCE. Może wówczas moje zgłoszenia nie zostaną zignorowane.

Wracając do tematu. Przeszukuję instrukcję kolejny raz i nie znajduję nic o ładowaniu aku 12V. Jest jak uruchomić RAV4 z pomocą innego aku 12V, jest jak odłączyć do wymiany aku. Ale o ładowaniu nic. Czy jak odłączę masę to wszystkie systemy będą wymagały kalibracji ? Planuję ładowania nwsi i nie chciałbym wracać do Gdyni na lawecie.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2023, 11:27:48 wysłana przez krzysp3 »

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #359 dnia: 19 Maja 2023, 11:24:31 »
Czy prostownik (mam NOCO Genius 5) mogę podłączyć do wspomnianego akumulatora bez jego odłączania ? Podłączać go bezpośrednio do zacisków akumulatora czy można pod maską poprzez przyłącza wskazane przez producenta?

Taką ładowarką do 14,8V możesz jedynie wymieszać elektrolit w akumulatorze. Chcąc naładować na 100% musisz jednak ładować wyższym napięciem u mnie akurat było to napięcie 15,8V (ale to z uwagi, że akumulator jest nowy). Przy napięciu powyżej 14,8V - 16,5V musisz jednak odłączyć akumulator.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl