Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #450 dnia: 30 Maja 2023, 22:34:02 »
pytanie do tych co mieli nakładaną ceramikę...
Czy ktoś kto Wam to nakładał powiedział Wam o tym, aby czasem jednak umyć auto dotykowo? Dobra rękawica i korzystanie z piany na myjce to minimum. Wyższy level ale również banalny to metoda na dwa wiadra.
Całe auto umyjesz tak w 10-15 min. Dla kogoś kto lubi myć auto - frajda i satysfakcja niesamowita. Płukanie wodą zdemineralizowaną, 5 min szybszej jazdy dla osuszenia auta, dotarcie ręcznikiem kropelek a na jakieś smugi quick detailer i auto wygląda jak byś odebrał od chłopaków z auto-spa.

Na prawdę polecam. Nie ma cudów - auto trzeba dotknąć aby domyć syf spod kół, zwłaszcza po zimie. Myje się też tak aby nie "zatkać" tej ceramiki.

Paw11
Jak Ty przytaczasz tutaj Autoland i K2 i glinkę która służy do gruntownego przeczyszczenia lakieru to radzę Tobie abyś na prawdę oddał auto w dobre ręce - nawet na ten wosk jak już go chcesz. Pamiętaj, że ceramika wchodzi w reakcje z lakierem. Wosk niebardzo.
Zamiast glinki na nowe auto korekta lakieru.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2023, 22:37:04 wysłana przez Axel99 »

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #451 dnia: 30 Maja 2023, 23:25:42 »
Jakie są wymiary kluczyka RAV4 Vgen?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #452 dnia: 31 Maja 2023, 00:49:10 »
7cm x 5cm x 1.5cm

Zakładam ze pytasz o pilota a nie kluczyk do awaryjnego otwierania drzwi.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #453 dnia: 31 Maja 2023, 01:54:14 »
7cm x 5cm x 1.5cm

Zakładam ze pytasz o pilota a nie kluczyk do awaryjnego otwierania drzwi.
o kompletny elektroniczny kluczyk ;)
dzięki

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #454 dnia: 31 Maja 2023, 15:59:48 »
Innych obliczeń nie zrobię.
Diesel jest cięższy a pompa pobiera z dołu zbiornika.
Zrobiłem błąd bo kiedy dolałem pod korek około 45 litrów pod ciśnieniem to paliwo było zmieszane i trzeba było przejeździć że 100km. Niestety odstawiłem samochód po 2 km.
Teraz zastanawiam się jak to pomieszać, może jeździć po górkach?

Przecież te paliwa bardzo łatwo i samoistnie się ze sobą mieszają. Niczym się nie przejmuj w takim stosunku nic złego się nie stanie.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #455 dnia: 31 Maja 2023, 16:33:07 »
Pytanie do rodziców :) teraz mam auto z tapicerką materiałową ale Rav4 ma mi przyjechać ze skórą. Macie jakieś sprawdzone/dedykowane pod Rav4 ochraniacze na fotele, żeby na nich ustawić foteliki? Oba foteliki mam przypinane pasami, więc dziury na isofixy nie są potrzebne. Chyba że macie inne doświadczenia i fotele nie powodują wgnieceń/przetarć itp. Chętnie usłyszę też o ochraniaczach na tył przednich foteli, takie które chronią przed kopaniem butami.

Online topoll

• Toyot Spamer
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #456 dnia: 31 Maja 2023, 16:37:41 »
Skórę czyści się zdecydowanie łatwiej. Nie wiem jak w Toyocie ale w MB bez szwanku zniosła kilka lat wożenia fotelika. Bez przetarć ani odgnieceń. Bez ochraniaczy.
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2023, 17:00:29 wysłana przez topoll »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #457 dnia: 31 Maja 2023, 16:58:17 »
Ja mam foteliki zarówno na pasy jak i isofixy i korzystam z isofixów. Nie zauważyłem jakichś przetarć na kanapie, a wgnieceń "na stałe" też nie ma. Co do ochraniaczy na fotele, to ja mam takie z Lidla z segregatorami. Działają.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

pireus

• Gość
« Odpowiedź #458 dnia: 31 Maja 2023, 17:49:27 »
Rav4 ma mi przyjechać ze skórą.
Jako, że jest to plastikowa skóra to radzę zastosować jakieś ochraniacze lub podkładki.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #459 dnia: 31 Maja 2023, 18:53:03 »

Samochód:: GLA 35AMG

« Odpowiedź #458 dnia: Dzisiaj o 17:49:27 »
Cytuj (zaznaczone)
Cytat: kenny w Dzisiaj o 16:33:07
Rav4 ma mi przyjechać ze skórą.
Jako, że jest to plastikowa skóra to radzę zastosować jakieś ochraniacze lub podkładki.

jest bardziej trwała od naturalnej i można ja myć zwykła woda. ma nawet swoją nazwę, chyba softex? aczkolwiek mogę się mylić..

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #460 dnia: 31 Maja 2023, 19:13:03 »
Mam jakąś mate pseudoskorzaną z allegro. Działa, ale innej nie miałem, więc nie wiem.

Ważniejsze są według mnie właśnie ochraniacze na fotele. Nie wiem jaki geniusz to wymyślił, ale dolne 10cm pleców przedniego fotela jest "dywanowe". Moje przy 5-letnim dziecku zaczęło się strzępić po kilku miesiącach....

Zamówiłem te z linka poniżej: solidne i naprawdę fajnie się prezentują. Polecam dołożyć te parę zł i wziąć z elementem na tunel środkowy - zdecydowanie poprawia wygląd

119,22zł | Car Interior Accessories Decoration Seat Anti kick pad For Toyota RAV4 XA50 HARRIER XU80 Venza 2022 2021 2020
https://a.aliexpress.com/_mswNSxO

pireus

• Gość
« Odpowiedź #461 dnia: 31 Maja 2023, 20:10:10 »
jest bardziej trwała od naturalnej i można ja myć zwykła woda
Może jest i bardzo trwała i można myć ją wodą, ale też trwale się odkształca się naciskiem który nie jest równomierny, bo nie jest elastyczna.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #462 dnia: 31 Maja 2023, 20:55:57 »
Pireus, proszę Ciebie... Jeździsz Mercedesem, a wypowiadasz się o tapicerce ravki. Jak napisałem wcześniej w moim egzemplarzu nic na stałe się nie odkształciło, a przez 11 miesięcy z fotelikiem to wedlug Twojej teorii już powinna być odkształcona. Więc empirycznie doświadczyłem zupełnie czegoś innego niż piszesz.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
« Odpowiedź #463 dnia: 31 Maja 2023, 21:37:03 »

Paw11
Jak Ty przytaczasz tutaj Autoland i K2 i glinkę która służy do gruntownego przeczyszczenia lakieru to radzę Tobie abyś na prawdę oddał auto w dobre ręce - nawet na ten wosk jak już go chcesz. Pamiętaj, że ceramika wchodzi w reakcje z lakierem. Wosk niebardzo.
Zamiast glinki na nowe auto korekta lakieru.

"Pamiętaj, że ceramika wchodzi w reakcje z lakierem" to dobrze czy źle?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #464 dnia: 01 Czerwca 2023, 00:04:40 »
Pytanie do rodziców
Mam maty pod foteliki. Zabrałem ze starego auta. Lekko nachodzą na oparcie, kryją całe siedzisko i lekko nachodzą w pionie w kierunku wycieraczki. Średniej klasy z allegro. Na kopanie butami również maty ochronne z Allegro ala skóra.
Na progi naklejone folie ochronne w dwoch miejscach.
Do czyszczenia i konserwacji foteli mam środek od Ultra Coat. Jest mega.
Pamiętaj, że ceramika wchodzi w reakcje z lakierem" to dobrze czy źle?
Dobrze. Ceramika nie jest łatwa do zmycia. Musiał byś na myjnie automatyczną wjechać.
Wosk raczej tak mocno "nie wchodzi" w lakier.
Grunt to znaleźć dobry zakład auto spa. Taki który wie co robi ale po usłudze doradzi i pomoże jak dbać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl