Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351131 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #525 dnia: 16 Czerwca 2023, 14:14:04 »
Pewnie tak bo ja opisałem przypadek, który nie jest jazdą w korku tylko zwykłą jazdą na tempomacie po trasie, gdy zdarzą się światła i nie jedziemy bezpośrednio za poprzedzającym pojazdem.
@Krisman - przypomnisz jak się załącza tę jazdę w korku ?
Zdaje się, że stojąc na hamulcu trzeba włączyć tempomat, a później wcisnąć SET - ustawi 30km/h. Czy tak ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #526 dnia: 16 Czerwca 2023, 14:27:45 »
Tak, tak samo jak "normalnie" tylko stojąc. Zadziała też chyba (o ile pamiętam dobrze, tak na 90%) jak załączysz jadąc, ale z prędkością poniżej 30km/h (też ustawi jazdę w korku do 30km/h), ale to już sprawdź na gorąco, bo tu głowy nie dam.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2023, 14:30:04 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #527 dnia: 16 Czerwca 2023, 15:23:37 »
Zdarzało mi się oczywiscie włączac tempomat przy predkosciach 0-30. Minimalna jest 30km/h tak czy inaczej. Nie wpadłem na to że to jest inny tryb pracy. Nieraz w korku jechałem majac ustawiony tempomat na 130 km/h i zachowywał sie normalnie. Moim zdaniem problem polega na dojeżdżaniu na tempomacie do stojących aut. Trudno to zweryfikowac jadąc 30 km/h a przy większych prędkościach moim zdaniem reakcja jest zdecydowanie za późna. A czy jest różnica w korku gdy tempomat zaktywujemy na 30 czy zostawimy tak jak był przed korkiem to nie sprawdzałem. Jak bedzie okazja to sprawdzę
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #528 dnia: 16 Czerwca 2023, 16:19:47 »
Ja też ale raczej przy 30 niż przy 130

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #529 dnia: 16 Czerwca 2023, 17:59:36 »
W MB działa to trochę lepiej niż w Toyocie - auto samo staje i samo rusza - np. tu 1:05...1:30 - bez limitu tych 2 sek.
https://www.youtube.com/watch?v=Hts2M7aR6nM
Przecież w tym filmiku, w momencie, o którym piszesz gość właśnie mówi, że trzeba go wzbudzić - dokładnie, jak w toyocie...

To kwestia bezpieczeństwa - np. stoisz za kimś, kto skręca w prawo, a ty chcesz jechać prosto. Jemu włącza się strzałka i.... ruszacie razem - trochę słabo, nie?

A jeszcze dodam, że w toyocie fajnie rozwiązali przyspieszanie - masz np tempomat na 60km/h, ruszasz delikatnie z gazem i dopóki go trzymasz, to możesz się toczyć i 20km/h - auto jest pod twoją kontrolą. Dopiero jak puścisz gaz, zaczyna przyspieszać do ustawionej prędkości. Przydatne np. w takich "strzałkowych" sytuacjach
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2023, 18:20:17 wysłana przez firek »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #530 dnia: 16 Czerwca 2023, 18:02:22 »
@Krissman: jesteś pewien, że to są inne tryby? Ja też jestem przekonany, jak marekj, że to to samo, a problemem, o którym rozmawiamy są auta stojące, a nie w ruchu

EDIT dodam jeszcze, że według mnie w ogóle nie da się włączyć tempomatu stojąc, czyli trzymając nogę na hamulcu
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2023, 18:15:37 wysłana przez firek »

Offline SpiderPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #531 dnia: 16 Czerwca 2023, 20:56:13 »
Tak mnie naszło: czy da się na felgach 19" do zimowek 225 (te fabryczne, katologowe ladne z czarno-srebrne) mozna/da sie zalozyc letnie opony 235 z felg standardowych, które sa brzydsze jak dla mnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #532 dnia: 16 Czerwca 2023, 21:51:46 »
@Krissman: jesteś pewien, że to są inne tryby? Ja też jestem przekonany, jak marekj, że to to samo, a problemem, o którym rozmawiamy są auta stojące, a nie w ruchu

EDIT dodam jeszcze, że według mnie w ogóle nie da się włączyć tempomatu stojąc, czyli trzymając nogę na hamulcu
Da się włączyć stojąc (może musisz w hybrydzie puścić hamulec? Sprawdź) i z automatu ustawi 30km/h.
Mozeci  nie są inne tryby, bo przecież w obu działa, ale różnica jest taka, że zakres od 0 do 30 nie pozwala na gwałtowne hamowanie i idealnie pracuje w korku.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2023, 21:54:21 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #533 dnia: 16 Czerwca 2023, 23:09:11 »
Tak mnie naszło: czy da się na felgach 19" do zimowek 225 (te fabryczne, katologowe ladne z czarno-srebrne) mozna/da sie zalozyc letnie opony 235 z felg standardowych, które sa brzydsze jak dla mnie.
Da się.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #534 dnia: 17 Czerwca 2023, 00:02:17 »
@Krissman: jak puszczę hamulec, to auto ruszy, więc już nie będzie stać.

Ja często włączam tempomat w korku i ustawia się to minimalne 30, ale od razu zwiększam do 50-60 (a czasem i wyżej), żeby nie zostać w tyle jak wszystko ruszy. Według mnie ustawiona prędkość nie ma tu znaczenia. Nie ma gwałtownego hamowania właśnie dlatego,że jedziesz w sznurze aut i to przed tobą też delikatnie przyspiesza i hamuje - ot cała magia

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #535 dnia: 17 Czerwca 2023, 14:52:34 »
tez tak mysle, choć odkąd oddali trasę kaszubska to nie stałem w korku:) gdyby to był oddzielny tryb, zapewne nie musielibyśmy wciskać czegokolwiek by ponownie ruszyć..

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #536 dnia: 18 Czerwca 2023, 09:31:02 »
tez tak mysle, choć odkąd oddali trasę kaszubska to nie stałem w korku:) gdyby to był oddzielny tryb, zapewne nie musielibyśmy wciskać czegokolwiek by ponownie ruszyć..

A są w ogóle auta, które faktycznie same ruszają? To jest ogromne ryzyko zarówno dla kierowcy, jak i producenta

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #537 dnia: 18 Czerwca 2023, 09:52:32 »

A są w ogóle auta, które faktycznie same ruszają? To jest ogromne ryzyko zarówno dla kierowcy, jak i producenta
W USA jeżdżą UBERy bez kierowcy, także odpowiadając na pytanie - są auta które same jeżdżą i same ruszają.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #538 dnia: 18 Czerwca 2023, 11:17:57 »

Patrz post nr 521. Kiedyś Subaru tak działało.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #539 dnia: 18 Czerwca 2023, 13:41:00 »
Gwoli ścisłości to w Subaru po chwili postoju tempomat się deaktywował i auto zachowywało się jak zwykły automat czyli bez wciśniętego hamulca po prostu zaczynało pełzać.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl