Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #675 dnia: 28 Września 2023, 09:57:42 »
Są rozwiązania aftermarketowe - czytaj AliExpress ;)
Podeślesz co to za rozwiązanie? Oczywiście jeśli nie jest to, żadne z rozwiązań powyżej (czarna taśma, młotek) ;)

Jak wyłączyć światła?
Oficjalnie się nie da wyłączyć
Colin, a znasz w takim razie nieoficjalne rozwiązanie? :)
Proszę bardzo Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz! 201,93zł  53% zniżki | Dla Toyota Rav4 XA50 2019 2020 Camry corolla samochodów AUTO reflektor przełącznik regulacji automatyczny reflektor ON OFF przycisk sterowania
https://a.aliexpress.com/_EJyqnjV
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #676 dnia: 28 Września 2023, 09:58:04 »

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 MY23
« Odpowiedź #677 dnia: 28 Września 2023, 11:42:52 »
Proszę bardzo Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz! 201,93zł  53% zniżki | Dla Toyota Rav4 XA50 2019 2020 Camry corolla samochodów AUTO reflektor przełącznik regulacji automatyczny reflektor ON OFF przycisk sterowania
https://a.aliexpress.com/_EJyqnjV
Niestety to już takie dość inwazyjne rozwiązanie. Dzięki!

Jak wyłączyć światła?
Oficjalnie się nie da wyłączyć
@Colin, Ty też jako nieoficjalne rozwiązanie mówiłeś o czymś podobnym, czy jest może jakiś inny sposób?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #678 dnia: 28 Września 2023, 11:45:18 »
Rozwiązanie jest mało inwazyjne, rozpinasz 1 kostkę i wpinasz przejściówkę oraz wpinasz klawisz w puste miejsce po regulatorze położenia. Wszystko. Żadnego cięcia kabli.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #679 dnia: 28 Września 2023, 12:31:17 »
Temat już się kiedyś przewijał.
Możliwe, że da się wymienić przełącznik świateł / kierunkowskazów na wersję azjatycką z położeniem 0 / Off.
Tylko to może nie być najtańsze rozwiązanie i nie ma pewności, że kostka / kabelek będą pasować.
Np. coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/1005003957095261.html?gatewayAdapt=glo2pol
lub oryginał za worek kasy ;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #680 dnia: 05 Października 2023, 18:25:46 »
Chciałem zapytać jak wygląda sytuacja z otwarciem drzwi od środka po tym jak zaryglowały się wraz z nabraniem jakieś tam określonej prędkości? Zakładam, że tak powinno być ale wolę się upewnić że każdy może je od środka otworzyć później bez żadnego problemu? Czy warto w jakiś sposób ustawić blokowanie/odblokowanie drzwi przez zmianę drążka zmiany biegów w pozycję P, że zostają odblokowane czy pozostają zablokowane. Chciałbym poznać waszą opinię jako już użytkowników co jest wygodne :)

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #681 dnia: 05 Października 2023, 18:43:44 »
Gdy zamki są zablokowane, przednie drzwi przy pociągnięciu za klamki automatycznie odblokowują zamki. Drzwi pasażera - swój zamek, drzwi kierowcy - wszystkie. Problem jest z tyłu, mianowicie pociągnięcie za klamki nie odblokowuje drzwi, trzeba to zrobić samemu za pomocą blokady przy klamce. Bywa to kłopotliwe gdy z tyłu ktoś jedzie pierwszy raz. Rozważałem czy nie ustawić automatycznego odblokowania wszystkich drzwi po przejściu na P, ale tutaj znowu można narazić się amatorom cudzych rzeczy na parkingach  :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #682 dnia: 05 Października 2023, 20:04:56 »
Ja wolę z prędkością. Przy manewrowaniu na parkingu (przód-tył) i powiązaniu z P to zamki ciągle pykają

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #683 dnia: 05 Października 2023, 20:14:41 »
Gdy zamki są zablokowane, przednie drzwi przy pociągnięciu za klamki automatycznie odblokowują zamki. Drzwi pasażera - swój zamek, drzwi kierowcy - wszystkie. Problem jest z tyłu, mianowicie pociągnięcie za klamki nie odblokowuje drzwi, trzeba to zrobić samemu za pomocą blokady przy klamce. Bywa to kłopotliwe gdy z tyłu ktoś jedzie pierwszy raz. Rozważałem czy nie ustawić automatycznego odblokowania wszystkich drzwi po przejściu na P, ale tutaj znowu można narazić się amatorom cudzych rzeczy na parkingach  :-)
Dzięki za info. A czy to otwieranie przy przejściu na P można zrobić samodzielnie czy tylko w ASO? Bo w tabeli w instrukcji jest A oraz C zaznaczone czyli niejako systemem multimedialnym a także w ASO, pytanie czy to wtedy znaczy, że do jakiegoś stopnia samemu a coś więcej w ASO? Tu jest chyba zero-jedynkowa zmiana :) Z tyłu będę miał dzieci to może i lepiej jak będą musiały blokadę najpierw sobie kliknąć żeby gdzieś przez przypadek nie otworzyły, a to pewnie zupełnie jednostkowa sytuacja gdybym miał nie otworzyć jako kierowca wpierw drzwi a tym samym wszystkich zamków.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #684 dnia: 05 Października 2023, 20:18:24 »
Można przez www zaznaczyć odpowiednią pozycję, lub w menu auta. Ja mam akurat odblokowane, bo żonę często irytowało gdy podchodziła, łapała za klamkę z zewnątrz, a tu zamknięte.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2023, 20:19:56 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #685 dnia: 05 Października 2023, 20:19:23 »
No to git, jeśli można samodzielnie to będę próbował optymalnego ustawienia do swoich potrzeb. Dzięki Panowie!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #686 dnia: 05 Października 2023, 20:31:52 »
Pozycja ustawienia pojazdu, ale mam stare multimedia, więc u Ciebie może to inaczej wyglądać.
 :
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2023, 20:34:34 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #687 dnia: 05 Października 2023, 20:59:26 »
Ja wolę z prędkością. Przy manewrowaniu na parkingu (przód-tył) i powiązaniu z P to zamki ciągle pykają

A po co używasz P przy parkingowych manewrach?
Można przez www zaznaczyć odpowiednią pozycję, lub w menu auta. Ja mam akurat odblokowane, bo żonę często irytowało gdy podchodziła, łapała za klamkę z zewnątrz, a tu zamknięte.
To jest możliwe tylko dla posiadaczy nawigacji. Taki "feature" toyoty

Co do pytania: ja mam odblokowywanie na P i jak dla mnie jest to wygodne. Czasem zdarza się, że ktoś ma wsiąść do auta, to zmieniam pozycję lewarka i tyle. Chyba wygodniejsze, niż kombinowanie przy drzwiach

Tak w ogóle to się zastanawiałem - kiedy drzwi odrygluna się same? Mam na myśli jakiś wypadek - czy triggerem jest wystrzał poduszek?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #688 dnia: 05 Października 2023, 21:07:43 »
Niekoniecznie, w starym MB wystarczył solidny wstrząs. Teraz pewnie jest to mocno udoskonalone.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #689 dnia: 05 Października 2023, 21:10:52 »
Niekoniecznie, w starym MB wystarczył solidny wstrząs. Teraz pewnie jest to mocno udoskonalone.

Pytam konkretnie jak to działa w naszych rav4

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl